În plin scandal, angajații din penitenciare cer să fie dotați cu camere video
Agenții de penitenciar, care intră în contact cu deținuții, vor fi dotați cu camere video.
Celebrele "body-cam-uri", pe care le experimentează deja Poliția Rutieră, vor înregistra toate conflictele dintre condamnați și cei care îi păzesc și au menirea de a descuraja abuzurile. Anunțul a fost făcut de șeful Sindicatului din Penitenciare, după întâlnirea cu ministrul Justiției, când a cerut ca statul să plătească peste 1 milion de ore suplimentare restante.
În plin scandal iscat de punerea sub acuzare a unor agenți de la Spitalul Penitenciar Rahova pentru că ar fi bătut și torturat mai mulți deținuți în ultimii ani, colegii lor se plâng că și ei sunt agresați zilnic de infractori. Ei susțin că acuzațiile aduse agenților, arestați între timp, ar fi false.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sorin Dumitrașcu, Președinte FNSP: “Spune că au informații că acolo e vorba despre o vendetă locală, că dosarul se bazează pe declarația unuia dintre gardieni, că e o anumită stare de fapt, însă s-au exagerat detalii.”
Pentru că astfel de situații să nu mai apară, sindicaliștii au cerut ministrului Justiției camere video care să fie montate pe uniformele subofițerilor.
Sorin Dumitrașcu, Președinte FNSP: “E nevoie de camere să surprindă contactul dintre agent și deținuții violenți și că se descurajeze agresivitatea. Ele reacționează practic în momentul în care agentul este dezechilibrat.”
Body-cam-urile sunt testate deja de poliție, iar agenții din închisori. care intră în contact direct cu deținuții, vor purta dispozitivele non-stop. Ideea nu este nouă, ba chiar spun agenții, dacă ar fi fost cumpărate de când au propus ei asta, acuzațiile de tortură de la Rahova s-ar fi lămurit mai ușor.
Deocamdată, ministrul Justiției nu a confirmat informația, poate și pentru că nu e clar de unde vor fi găsiți banii necesari. O asemenea camera costă în jur de 50 de euro și în închisorile din România ar fi nevoie de 1000 de astfel de dispozitive de înregistrare. Agenții vor să lucreze în condiții sigure, dar cer să le fie plătite și orele de muncă suplimentare. Altfel amenință că în fiecare luna ii vor păzi pe deținuți doar 20 de zile.
Sursa: Pro TV
Etichete: inchisoare, sindicate, camere, penitenciare,
Dată publicare:
12-02-2018 09:26