În Maramureș au început pregătirile pentru Crăciun. Cât costă un sejur

12-10-2019 19:45

Tot în Maramureș, pe pământ de data aceasta, miroase deja a cârnați și pastramă.

Localnicii pregătesc bunătățile de Crăciun, care trebuie afumate în tihnă. O parte vor ajunge la rudele din străinătate, altele îi vor încânta pe oaspeții care vor veni de sărbători la pensiunile din acest superb colț de țară.

La o fermă din localitatea Lăpușel, carnea de porc, de pasăre sau de vânat capătă acum culoare și aromă la foc domol, de lemn de fag.

Ioan Tătăran, proprietar fermă: „În general lumea preferă produsele tradiționale, cârnați, caltaboș, tobă dar și care preferă specialitățile crud-uscate. Românii plecați la muncă în străinătate își doresc să aibă pe masă acele produse pe care le-au mâncat de mici, la bunicii lor."

Un alt gospodar a pus la afumat tobă, cârnați și caltaboș. Ține pe caiet comenzile de la neamurile din sat, pentru cei plecați în Spania, Italia și Anglia.

Oamenii vin de obicei cu porcul întreg, iar meșterul le prepară după gustul clientului. Mai sărat, mai iute sau mai bine afumat. Pentru 1 kg de cârnați, caltaboș ori slănină, clienții plătesc între 2 și 10 lei.

Marin Rus, proprietar afumătorie: „Majoriatea clienților s-au programat din timp, de la începutul anului. Caietul este aproape plin. În aproximativ o lună vor fi gata și vor veni clienții după ele."

Și în pensiuni se fac pregătiri pentru oaspeți. În satul Glod din Maramureș, o familie a pus murături, a preparat dulcețuri și a pregătit meniurile și programul de sărbători. Un pachet de patru zile cu mâncare și băutură la discreție costă între 1.500 și 2.000 de lei de persoană.

Ioan Sas, proprietar pensiune: „Într-o zi va fi pomana porcului cu toate etapele produselor tradiționale. În altă zi vom avea colindători, peste 100, toți îmbrăcați în straie tradiționale. În altă zi vom face foc de tabără."

Cei care vor să mai prindă locuri libere în pensiuni cu tradiție trebuie să se grăbească.

Ileana Sas, proprietară pensiune: „Pachetul nostru de Crăciun este epuizat, pentru că cei care ne-au trecut pragul anul trecut au revenit și vor fi alături de noi pentru a fi ca într-o mare familie."

Mulți și-au făcut rezervări de la începutul anului pentru vacanța de iarnă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO