Ziua Independenței, sărbătorită la București cu mâncare tradițională americană
4 iulie, Ziua Independenţei, a fost sărbătorită miercuri şi în Bucureşti cu ce are America mai spectaculos: mâncarea.
Aripioare picante, coaste cu sos dulce-acrişor, inele de ceapă şi fripturi fabuloase de vită. În ultimii ani, românii au preluat şi ei cu entuziasm plăcerea meselor deosebit de bogate. Potrivit site-urilor de gastronomie, sunt peste patruzeci de restaurante în stil american în toată ţara.
Un bucătar american construieşte cu sârg un turn din inele de ceapă, apoi o movilă de aripioare picante. Lângă ele plasează un sos de brânză albastră. Apoi predă pe tejgnea o halcă de carne de vită, pe care o aşteaptă flămând un domn cu pălărie de cowboy.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În cei 242 de ani care s-au scurs de la Ziua Independenţei, Statele Unite au importat permanent elemente de cultură gastronomică aduse în valiză de zecile de popoare care i-au trecut graniţele, dar a şi exportat, inclusiv în România, feluri de mâncare ce îţi iau ochii, îţi îmbată papilele şi te fac să te simţi bine. Doar în Capitală sunt peste 10 restaurante tip steakhouse şi 8 aşa-numite "costerii".
Coastele lipicioase de viţel cu sos barbeque sunt marca înregistrată în Texas. La el acasă, bucătarul născut în Chicago şi-ar lăsa clienţii să le mănânce cu baveţica la gât. În România, de Ziua Americii, păstrăm elegantă. Nu şi preţurile mâncării americane.
”Aici sunt aripile, aici condimente uscate. Pudră de ceapă, de usturoi, boia afumată care vor creşte aroma unui sos barbeque pe care îl folosim mai târziu. Le punem la cuptor 15 minute şi le terminăm la grătar”, ni se explică meniul.
Aripioarele costă la noi în jur de 30 de lei, coastele cam 50, iar un T-bone, 100 de lei.
Cele mai ieftine sunt legumele pane, 15 lei, însă americanii au pus şi în această reţetă extra calorii.
Dintr-un meniu autentic nu ar lipsi, evident, o altă stea americană: burgerul. Are mai nou şi în România un festival propriu, în care pofticioşii l-au regăsit în peste 80 de variante.
Pe lângă mâncarea tradiţională de 4 iulie, americanii sărbătoresc ziua naţională cu parade, petreceri şi nelipsitele focuri de artificii. Anul acesta vor fi organizate 14.000 de spectacole şi startul s-a dat aseară.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!