Crăciun la munte, dar fără zăpadă. Pe Transalpina, turiștii au fost încântați de șorici
În lipsa zăpezii, turiștii de la munte s-au putut bucura măcar de șoriciul proaspăt și jumările cu mămăliguță
Sărbătoarea a început devreme la munte. În lipsa zăpezii turiștii au fost îmbiați cu pomana porcului de la micul dejun.
Șoriciul proaspăt și jumările cu mămăliguță i-au ținut ocupați până după prânz. După festin, unii au ieșit să caute zăpadă. În Sinaia, turiștii au găsit-o la cota 2.000, unde au putut admira și spectacolul norilor.
Pe platoul Bucegilor frigul ne asigură că e iarnă. Zăpada e mai mult în pâlcuri. O turistă a adunat un bulgăre în speranța că îl va putea păstra măcar până la destinație.
Turistă: ”Vreau să îl iau jos dacă rezistă. Când am plecat noi ploua”.
Norii au transformat peisajul în spectacol. Este zăpadă la Azuga, dar pe pârtie. Ajutată de tunuri, i-a bucurat pe turiști.
La Bran, măcelarii și bucătarii au început munca în zori.
"Facem pomana porcului în fața turiștilor să vadă ce mănâncă, că mănâncă ceva natural, original”.
Mesele au fost întinse în curte, la aer curat.
Turist: ”Bună, bună, bună. Am rupt farfuria, s-a golit”.
Ştefania Chintoan, manager complex turistic: ”Am început de dimineață, de la ora 9.00, cu tăierea și pomana porcului, una din bucăţele tradiționale specifice acestei zile”.
Carnea friptă, cu mămăliguță aburindă a mers și cu un întăritor.
Festinul a continuat cu o horă. Pe Transalpina, turiștii au fost încântați de șorici.
Turist: ”N-am mai mâncat așa șoric fraged de când tăia tatăl meu porcul și îl pârlea tot cu paie.”
Pofta a fost mare, pe măsura ospățului. Ba chiar unii ar mai fi vrut o porție, două.
Ioan Turean, Cioban: ”Au zis că e foarte bun, au zis să mă mai duc după unul, să mai aduc.”
După lăsarea întunericului, petrecerile s-au mutat în interior.