În județele afectate de Covid-19 au murit cu până la 30% mai mulți oameni față de anii trecuți

×
Codul embed a fost copiat

Deşi peste o mie de români au murit din cauza COVID-19, există şi voci care consideră că mulţi dintre aceşti oameni s-ar fi prăpădit oricum, din cauza bolilor pe care le aveau deja.

Totuşi, comparând numărul deceselor din pandemie cu cele înregistrate anii trecuţi, constatăm că sunt mult mai multe, în special în judeţele în care au fost cele mai multe infectări. În Suceava, de exemplu, saltul este cu aproape 30% față de anii anteriori.

Comparăm întâi numărul total al deceselor înregistrate în lunile de pandemie cu aceleaşi luni din anii precedenţi. În luna martie a acestui an, lună în care a crescut numărul cazurilor de infecţie cu coronavirus, am înregistrat şi primii pacienţi care au murit din această cauză, 23.981 de decese. Numărul este mai mare decât din martie 2019, dar nu depăşeşte ''recordurile'' negative din ani ca 2015 ori 2018.

În luna aprilie, când numărul deceselor din cauza COVID19 a cunoscut o creştere vertiginoasă, totalul deceselor a ajuns la 21.777, în toată ţara, cu peste 200 mai multe faţă de aceeaşi lună din 2019, arată datele de la Evidenţa Populaţiei.

Atenţie! Cifrele pentru perioada 2015-2019 sunt extrase din Registrul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor şi sunt persoane care şi-au pierdut viaţa în luna aprilie, indiferent de data la care a fost întocmit actul de deces. Pe când datele pentru 2020 reprezintă numărul actelor de deces întocmite în luna aprilie.

Citește și
suedia
OMS laudă modelul Suediei în lupta împotriva Covid-19. "Sunt lucruri de învăţat”
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Aceste cifre par relativ egale cu cele din anii precedenţi dar trebuie să ţinem cont de următorul lucru: în aceste două luni de pandemie, a scăzut foarte mult numărul deceselor din alte cauze cum ar fi, de pildă, din accidente rutiere. Să nu uităm că România este pe primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, cu 5 oameni care mureau în fiecare zi în astfel de evenimente.

Potrivit poliţiei, în aprilie 2020, au fost doar 255 de accidente grave faţă de 678 în aceeaşi lună a anului trecut. În aceste accidente au murit 55 de oameni, adică de aproape 3 ori mai puţini faţă de aprilie anul trecut când au fost 147.

Mai mult decât atât, doar în ultima săptămână din martie, de pildă, numărul accidentelor a scăzut cu 72% la doar 27 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost 99. În plus, ziua de 30 martie a fost ziua în care nu a murit niciun om în accident rutier ceea ce nu s-a mai întâmplat demult în România. Am avut în schimb 22 de morţi din cauza coronavirusului.

Dacă ne uităm spre unele dintre judeţele greu încercate de COVID, vedem că au mai multe decese înregistrate anul acesta în lunile martie şi aprilie decât în anii anteriori. Iar cel mai bun exemplu este la Suceava, acolo unde în luna aprilie numărul deceselor a fost cu peste 20% mai mare faţă de 2019, respectiv cu 30% în plus faţă de 2018. Din nou, ţinem cont că vorbim aici de toţi oamenii care au murit din diferite cauze, nu doar după ce au contractat periculosul virus dar totuşi este cel mai elocvent exemplu pentru impactul nimicitor pe care l-a avut COVID-19.

O creştere evidentă vedem şi în judeţele Mureş şi Arad, de asemenea, două judeţe campioane la numărul de îmbolnăviri. Şi în judeţul Arad, au murit în aprilie 300 de oameni faţă de 242, în aceeaşi lună a anului trecut. E foarte important de reamintit că nu am mai avut la fel de mulţi morţi în accidente sau din cauza altor boli precum gripă obişnuită de pildă care nu s-a mai răspândit datorită măsurilor de distanţare socială.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Italia a înregistrat cu peste 49% mai multe decese în martie 2020, față de martie 2019
Italia a înregistrat cu peste 49% mai multe decese în martie 2020, față de martie 2019

Italia, ţara europeană cea mai afectată de pandemia de COVID-19, a înregistrat o creştere de 49,4% a numărului de decese în martie 2020 în raport cu media acestei luni în perioada 2015-2019, relatează AFP.

OMS laudă modelul Suediei în lupta împotriva Covid-19.
OMS laudă modelul Suediei în lupta împotriva Covid-19. "Sunt lucruri de învăţat”

OMS laudă Suedia drept un ”model” în lupta împotriva noului cronavirus, în pofida faptului că nu a impus restricţii dure în vederea opririi răspândirii Covid-19, în timp ce mai multe ţări din lume au început să relaxeze izolarea, relatează New York Post.

Rafila: Ne aflăm pe o zonă de platou, cu 300-350 de cazuri zilnic. Măsurile trebuie luate punctual
Rafila: Ne aflăm pe o zonă de platou, cu 300-350 de cazuri zilnic. Măsurile trebuie luate punctual

Şeful Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, afirmă că România este de căteva săptămâni într-o zonă de platou, având săptămânal 300 – 350 de cazuri, iar după sărbători nu a apărut o creştere alarmantă a numărului de cazuri.

Rata contagiunii creşte în Germania. Avertismentul unui reputat virusolog
Rata contagiunii creşte în Germania. Avertismentul unui reputat virusolog

Rata reproducerii de bază a noului coronavirus a crescut recent în Germania, deplânge marţi preşedintele Institutului de boli infecţioase Robert Koch (RKI) Lothar Wieler.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.