Noi centre de vaccinare, în localitățile unde rata infectărilor a sărit de 4.5
Comitetul de coordonare a vaccinării deschide noi centre de vaccinare în localitățile unde incidența infectărilor a sărit de 4.5.
Este vorba de nouă orașe mari, unde se vor putea vaccina toți doritorii în baza criteriilor de prioritate, inclusiv românii din etapa a treia.
De altfel, la a doua doză vor putea să-și descarce adeverința de vaccinare și în format electronic.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Între timp, la nivel național, 60.000 de români s-au înscris de luni până marți pentru a se imuniza cu vaccinul produs de AstraZeneca. Jumătate au peste 65 de ani.
Pentru localitățile în care rata de infectare a început să crească mult, Comitetul a decis să deschidă centre suplimentare de vaccinare și să permită vaccinarea persoanelor din etapa a treia.
Este vorba de Alba Iulia, Timișoara, Brașov, Sânpetru, Baia Mare, Zalău, Petroșani, Cluj Napoca, Giurgiu.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare: „În aceste zile urmează să se deschidă posibilitatea de programare pentru etapa a treia în județele și municipiile la care rata de incidență este mai mare de 4.5. Vom deschide noi cabinete de vaccinare, unde vom putea distribui vaccinul de la compania AstraZeneca."
Rata de 4.5 cazuri la mia de locuitori a fost calculată pentru a ține incidența cazurilor sub 6 la mie, atunci când o localitate intră în carantină.
Pentru restul țării, unde rata este mai mică de 4.5, doritorii din etapa a treia se pot înscrie în platformă din 15 martie. Ei vor ajunge pe o listă de așteptare.
Regula de bază rămâne 75 la 25: 75 la sută din vaccinuri pentru persoanele vulnerabile, 25 la sută pentru cei cu activități esențiale. Când vor apărea locuri libere, cei de pe lista de așteptare vor fi chemați la vaccinare. Se poate întâmpla imediat, dar se poate întâmpla și peste o lună.
Ministerul Sănătății și autoritățile sanitare din România au anunțat că vaccinul AstraZeneca poate fi injectat și persoanelor de peste 55 de ani. Limita de vârstă a fost ridicată în baza recomandărilor OMS.
La aflarea veștii, 60.000 de români s-au înscris pe platforma oficială și vor primi acest tip de vaccin. 30.000 sunt de peste 65 de ani.
Doctorul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, susține că lotul AstraZeneca, retras de autoritățile din Austria în baza un unor suspiciuni, nu a ajuns în România și în acest moment nu există probleme cu acest ser a cărui eficacitate este de peste 60 la sută la a doua doză.
Românii pot afla cu ce se vaccineaza în funcție de rapel: opt săptămâni în cazul AstraZeneca și se pot reprograma cu 24 de ore înainte dacă vor altceva. Oficialii nu le recomandă asta.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare: „Riscă să nu mai găsească un loc liber de vaccinare. Crește rata. Este momentul să înțelegem că indiferent de eficacitate, scade rata afecțiunilor grave."
Până acum s-au vaccinat peste un milion de români. În aceste moment există peste 100.000 de locuri libere la nivel național în vederea vaccinării, în cele aproape 700 de centre. Numărul acestor centre va ajunge la peste 1.100.
O noutate bună este și faptul că autoritățile au decis că pe lângă această adeverință de vaccinare, o hârtie în format A4, să aveți acces și la varianta ei electronică. O puteți descărca inclusiv pe telefonul mobil. Este simplu de obținut. Intrați pe site-ul adulți.renv.ro, unde introduceți CNP-ul și numărul de telefon. Atenție, puteți face asta doar după rapel.