În ce condiții au plecat românii la muncă în Austria. Reguli speciale în tren
De voie, dar mai ales de nevoie, zeci de mii de români au plecat la muncă în străinătate, în plină pandemie. Cei mai mulţi s-au îndreptat spre Germania, Olanda şi Austria, pe baza unor acorduri luate la nivel european.
Statul român a stabilit chiar un protocol special pentru transportul muncitorilor sezonieri pe calea ferată. Duminică seară, un prim tren care transporta îngrijitori către Austria a plecat din Timişoara.
La îmbarcare s-a respectat distanţarea fizică. Plecările românilor la muncă în străinătate ar urma să fie verificate în Parlament, după înfiinţarea unei comisii de anchetă, numită: "Operaţiunea Sparanghelul".
Niciuna dintre aceste femei nu merge pentru prima dată la muncă în straintate. Acum, în plină pandemie, pleacă însă cu inima strânsă.
Livia Moroşan, îngrijitoare: "De trei luni de zile, din cauza virusului, nu am putut să plec. Aici îs bani puţini, acolo avem de toate"
În Gara de Nord din Timişoara s-au amenajat culoare speciale pe peroane pentru îmbarcarea în tren.
Reporter: Cum e să mergeţi cu trenul?
Ileana Musta, îngrijitoare: Acuma nu e tocmai ce ne dorim, dar e singura modalitate prin care facem schimb cu colegele noastre.
În tren, fiecare pasager a primit mască şi mănuşi, care trebuiau purtate în timpul călătoriei.
În trenul către Viena sunt îmbarcaţi 80 de pasageri, iar fiecare stă separat într-o cabină, astfel că într-un vagon călătoresc doar 9 persoane.
În Austria, îngrijitorii lucrează în baza unor contracte pentru persoane fizice autorizate, au asigurare de sănătate şi primesc echipamente de protecţie.
Dorina Puichiță: nu îţi poate alina dorul de familie, dar e un ajutor ca situaţia în România nu e roz se le prinde foarte bine lor acasă. Cumva-cumva chiar dacă eu sunt aici pot să trimit acasă să îmi ajut familia."
Anual în Austria lucrează aproximativ 30.000 de îngrijitori români. Alte zeci de mii lucrează în alte ţări din vest. Doar în perioada stării de urgenţă, 35.000 de români au plecat la muncă în Germania sau Olanda.
Violeta Alexandru, ministrul Muncii: "Majoritatea românilor nu au plecat prin agenţii de plasare a forţei de muncă, ci majoritatea dintre ei au plecat direct prin firme. E dreptul românilor."
Din păcate, unii dintre ei s-au îmbolnăvit. În Germania, sute de români care muncesc în industria de procesare a cărnii au fost testaţi pozitiv, în ultima perioadă. Cel mai nou focar a fost localizat într-un abator din landul Renania de Nord-Westfalia.
Friedrich Ostendorff, purtător de cuvânt pentru agricultură, Partidul Verzilor din Bundestag: "Această fabrică e cunoscută pentru standardele înalte de igienă. Şi faptul că s-a întâmplat aici arată cât de mare e riscul presupus de forţă de muncă, dacă nu sunt întrunite condiţiile de siguranţă."
Statul român a încheiat un acord cu Germania tocmai pentru a-i proteja mai bine în plină pandemie. Firmele angajatoare sunt cele care se ocupa de protecţia muncitorilor, mai ales că oficialii estimează că peste 80 de mii de romani vor pleca doar în lunile aprilie şi mai în Germania.