În câteva zile cresc amenzile pe plajele de la Corbu și Vadu. S-au mărit chiar și de 800 de ori
Din iulie, cresc amenzile pentru cei care nu respectă regulile pe plajele de la Corbu și Vadu, din rezervația Deltei Dunării.
Turișii vor fi sancționați și cu 6.000 de lei, dacă vor campa în locuri neamenajate sau pe plajă, și cu 10.000 de lei, dacă lasă gunoi în rezervație. Cu noile sancțiuni, autoritățile speră să salveze această bucată din România, de o frumusețe sălbatică.
Ambalaje, sticle și peturi au apărut din nou pe plajele sălbatice din nordul litoralului românesc, la Vadu și la Corbu. Cei care vin de ani buni în zonă spun că unii turiști sunt certați cu bunul simț.
Turist: "Au lăsat gunoaie, nu le-au strâns, când plecăm strângem noi după ei, să fie bine".
Turist: "Ne place aici pentru că este mai liber și la început de sezon. Mai sunt și mizerii, dar e ok, dacă parcăm după dig am înțeles că e cât de cât bine și nu luăm amendă".
Chiar din acest weekend, situația se poate schimba, însă, în bine pentru rezervație și în rău pentru cei care nu respectă regulile. Amenzile vor crește și de 800 de ori.
Dacă până acum, accesul fără permis în Rezervația Biosferei Delta Dunării se sancționa cu 35 de lei, din iulie, amenda ar putea fi chiar și 5.000 de lei. Cresc și amenzile pentru camparea în zone interzise și vor fi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei. Iar dacă lăsați gunoaie în zona protejată, veți scoate din buzunar până la 10 mii de lei.
Iar noile amenzi nu se aplică doar la Vadu și la Corbu, ci pentru toată Delta Dunării. Noile reguli stabilesc și zonele în care se poate parca sau campa.
La Vadu există o singură zonă destinată campării. Este la 150 de metri distanță de malul mării și la 300 de metri de o cherhana pescărească. La Corbu, în schimb, camparea este permisă atât pe faleză înaltă, pe terenul pus la dispoziție de trei agenți economici, cât și la aproximativ 200 de metri de apă.
Radu Voicu, șef serviciu juridic ARBDD: "S-ar face un turism, civilizat, decent și responsabil. 17 lei, la cât este inflația, nu poate duce la descurajarea acestei activități contravenționale. Dacă în orice arie naturală protejată din România vei intra și vei distruge locurile de cuibărit, distrugerea ouălor de păsări o să vedeți că nu o să fiți sancționat cu 17 lei ci cu 5 mii de lei."
Stelian Murariu, proprietarul unei cherhanale: "Ar trebui să aducem și noi ceva, mai multe coșuri de gunoi, mai multe semne de circulație unde ar avea voie să campeze și unde nu are voie, cred că aici trebuie să umblăm puțin."
Potrivit administrației Deltei Dunării, în sezonul trecut, au fost date doar 600 de sancțiuni deși au fost înregistrați peste 50 de mii de turiști la Vadu și la Corbu și, zilnic, plajele erau pline de gunoaie. Iar amenzile erau ridicol de mici.