Amenzile pentru camparea pe plajele de la Vadu și Corbu ar putea crește și cu 800%
Camparea în zonele neamenajate din Delta Dunării ar putea fi sancționată cu sume majorate și cu 800%.
Administrația Rezervației cere Ministerului Mediului mărirea tarifelor și a amenzilor, pentru a proteja zona din patrimoniul Unesco sufocată de gunoaie pe timpul verii. În prezent, sumele sunt infime, iar turiștii nu se sinchisesc să lase curat în urma lor.
Considerate încă zone sălbatice, frumoasele plaje de la Vadu și Corbu sunt vizitate constant de turiști în sezonul estival. În fiecare vară, locul se transformă într-un imens coș de gunoi.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Deșeurile atrag șobolani care se hrănesc inclusiv cu ouăle păsărilor protejate care cuibăresc în dunele de nisip. Cine e prins că aruncă gunoiul poate fi amendat în prezent doar cu 30 de lei. Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării cere mărirea amenzii la 200 de lei.
Încurajați de amenzile foarte mici turiștii încalcă toate regulile impuse pentru a proteja zona. Așa se face că doar anul trecut după două luni de sezon estival autoritățile au adunat de pe plajele Corbu și Vadu peste 700 de tone de deșeuri.
Adrian Bâlbă, biolog: "Microplasticele ajung în mare, plasticele mărunțite de catre valuri ajung în mare și de acolo în pește și apoi înapoi la noi."
Ca să poată intra pe plajă, turiștii au nevoie de un permis special. Costă 5 lei și este valabil o zi sau 30 de lei pentru un an. Administratorii Rezervației propun si majorarea acestui tarif, astfel încât intrarea pentru o zi să coste 30 de lei, 60 de lei - o săptămână și 200 de lei pe an de persoană. Și amenda pentru camparea în afara zonelor amenajate va fi mărită.
Cei care campează pe plaja de la Corbu primesc o amendă de 35 de lei, iar dacă această amendă se achită în maximum 14 zile se reduce la jumatate. Tocmai pentru a descuraja camparea în zonele interzise ARBDD propune ca această amendă să fie cuprinsă între 3000 de lei și 6000 lei.
Viorica Bîscă, director executiv, ARBDD: "Trebuie să avem ca prioritate protejarea a tot ceea ce înseamnă biodiversitate, specii, habitate".
Și tarifele pentru accesul cu ambarcațiuni va fi mărit: de la 20 de lei pentru 7 zile și 100 de lei pe an cât e în prezent până la 50 de lei pentru o săptămână. Ambarcațiunile mai mari vor avea taxe cuprinse între 300 și 2500 de lei în funcție de capacitatea motorului.
Adriana Stoica, administrator pensiune: "Vrem să vedem și un rezultat al acestor măriri în sensul că vrem canale să fie curățate, să putem traversa cu barca, să putem să plimbam turiștii cu barca dacă tot plătim o taxă de 800 de ori mai mult."
Propunerile pentru majorarea amenzilor au fost înaintate Ministerului Mediului.
Barna Tanczos, Ministrul Mediului: "Amenzile erau mici, neactualizate din 2011. Ar putea fi modificata legea in 2 luni".
Daca vor fi aprobate, noile sancțiuni ele vor intra în vigoare cel mai probabil din ianuarie 2023.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: delta dunarii, amenzi, plaja vadu, plaja corbu, voyonews,
Dată publicare:
16-05-2022 07:29