Planta care îi va salva pe fermierii români în bătălia cu clima. "Scapă şi la ploi acide"
Suntem în Postul Paștelui, iar varza este nelipsită de pe mesele credicioșilor. Românii o preferă însă, indiferent de restricții sau de anotimp.
Această legumă ocupă, de altfel, locul al doilea din totalul suprafețelor cultivate, cu o producție anuală de peste un milion de tone.
Totodată, suntem între primii zece producători mondiali de varză, după China, India și Rusia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ce spun fermierii
În Dolj, în zona Moțăței, găsim cea mai mare suprafață din țară cultivată cu varză timpurie. Agricultorii o preferă pentru că este una dintre cele mai profitabile subvenții.
„Fondurile europene ne-au obligat să creștem suprafețele, să cultivăm cât mai mult ne-au ajutat cu bani, cu investiții, într-un hectar plantăm undeva la 15 mii de plante, este necesar o investiție de minim 2.000 de euro începând de la picurare, de la cultivarea pământului iar prin fonduri ne este totul acoperit”, spune Codruț Giurcă, fermier.
Deși, în România există 31 de soiuri de varză albă omologată, fermierii din sudul țării mizează în continuare pe semințele aduse din Olanda și Turcia.
„Mi le aduce firma olandeză aici 7 soiuri străine și din astea 7 soiuri străine care îmi face mie producție o opresc floarea soarelui îmi e frică să pun, mazărea a ieșit un fir colea, unul în partea ailaltă”, spune Emil Plănăreanu, fermier.
„Se muncește și mai ușor decât celelalte culturi și se face, adică dacă vine o ploaie acidă cum este de exemplu la roșii în câmp, pe alea nu mai poți să le iei de acolo”, spune Cătălin Dascălu, fermier.
România, în topul producătorilor de varză din lume
Interesul pentru această cultură a făcut ca România să se afle printre primii 10 producători de varză din lume, cu peste un milion de tone anual.
Avem și de ce. În bucătăria românească, varza este nelipsită. De la banală salată sau varză călită până la sărmăluțe și chiar ciorbă de varză, mâncăm de toate. În multe cazuri se folosește varză murată, iar de la cultură de pe câmp, până la acest meșteșug, totul devine o altă afacere.
Fermierii speră că prețul pentru varză nouă să fie de 3 lei pe kilogram. Pentru că este căutată, varză timpurie se vinde direct din câmp.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, fermieri, plante, varza, bucatarie,
Dată publicare:
03-04-2019 19:05