”Primiți ursul sau îl împușcăm?” Cu un singur gest, turiștii condamnă animalele pe viață
Ministrul Mediului anunță sancțiuni dure pentru cei care hrănesc urșii ca să se distreze ori să câștige bani de pe urma lor. Sălbăticiunile își schimbă astfel comportamentul și sfârşesc împușcate sau mutate în rezervații.
Aflată în vizită la sanctuarul de urși de la Zărnești, șefa de la Mediu a declarat că Ministerul va cere bani de la Uniunea Europeană pentru protejarea acestor animale sălbatice: zece milioane de euro ar urma să fie investite în garduri electrice, plantații de fructe de pădure și un centru de reabilitare pentru urși.
Secvențele surprinse la lacul Sfânta Ana - trei indivizi fuseseră trimişi de proprietarul pădurii să ademnească urşii în zona cu mâncare pentru câini - au stârnit revolta ministrului Mediului.
Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului: „Rămân stupefiată când văd că alimentăm această tendinţă de a apropia ursul cât mai mult de noi şi a ne face rău."
Urşii hrăniţi în scop turistic îşi schimbă, în timp, comportamentul, spun specialiştii, şi se apropie tot mai mult de oameni. Unii ajung să facă pagube în gospodarii şi chiar să îi atace pe cei care le ies în cale.
Pentru că devin un pericol, adesea se cere capturarea lor - şi sunt mutaţi în rezervaţia de la Zărneşti, unde sunt deja peste o sută de exemplare. Locul fuse iniţial creat pentru salvarea animalelor bătrâne şi bolnave de la circ şi din grădinile zoologice improvizate.
Reporter: „Vor continua să vă trimită dumneavoastră aici urşi.”
Cristina Lapis, reprezentantul Sanctuarului Liberty Zărnești: „La întrebarea primiţi ursul sau îl împuşcăm, vă las să răspundeţi. Deschidem şi noi poarta şi îi primim ca pe aceşti nenorociţi care sigur vor rămâne aici într-un sanctuar, în loc să fie liberi.”
Ministerul Mediului plănuieşte să mai înfiinţeze un centru pentru urşii care ameninţă zonele locuite. Pentru asta, intenţionează să ceară 10 milioane de euro de la Uniunea Europeană.
Daniel Drăcea, directorul Direcției de Biodiversitate de la Ministerul Mediului: „Acest centru va fi tot aici, la Braşov, va fi o suprafaţă de 70-80 de hectare."
Între timp, Ministerul promite că va interzice observatoarele de urşi aflate în apropierea localităţilor. În zona Tuşnad - Sfânta Ana, sălbăticiunile au ajuns să se plimbe pe străzi şi să intre în restaurante, după ce au fost hrănite în scop turistic.
Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului: „Atâta timp cât încalcă legea, cât câştigă nişte bani şi câştigă bani de pe urma unei specii protejate și încalca repetat legea, pentru că se întâmplă zilnic, vom urmări indeaproapte. Iar Garda Naţională de Mediu trebuie să îşi intre în atribuţii. Ca să te foloseşti de urs în scop distractiv nu este corect, nu este normal, este specie protejată.”
Conştiente ca ţinerea urşilor în captivitate nu e o soluţie, autorităţile promit că, pe bani europeni, vor număra urşii, vor instala garduri electrice pentru a proteja gospodăriile expuse riscului şi vor înfiinţa plantaţii de fructe.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: ursi, ministrul mediului, gratiela gavrilescu,
Dată publicare:
22-07-2019 19:02