Importăm tot mai multe alimente. Grâul exportat de noi se întoarce în țară sub forma altor produse

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 08 Ianuarie 2018 20:12
Categorie: Actualitate

Mâncăm din ce în ce mai mult produse aduse din străinătate, deşi, teoretic, am putea să producem mâncare cât să ne ajungă câţiva ani.

În 2017, România a importat mult mai mult decât a exportat, aşa că pe rafturile noastre au ajuns alimente în valoare de 5,2 miliarde de euro. Problema este că, deşi avem producţie, nu reuşim să ne organizăm când vine vorba de procesare şi depozitare. Aşa că vindem grâu şi îl prelucreza alţii în locul nostru.

Cei din industria alimentară susţin că românii sunt patrioţi numai la nivel declarativ. Spun că vor să mănânce produse autohtone, însă în fata raftului se uită la preţ, nu la calitate. De multe ori aleg produsele străine, mult mai ieftine. Aşa se explică de ce În primele 9 luni ale anului trecut, deficitul comercial cu produse agroalimentare a crescut cu aproape 80 de procente, la 757 de milioane de euro, în timp ce în perioada similară din 2016, era de 422 de milioane de euro.

Sorin Minea, Romalimenta: ''Creșterea din păcate este, nu pe materia primă, ci pe produsul finit. A crescut la carne şi a crescut şi importurile de mezeluri, la pâine, produsele finite, deşi România e mare producătoare. Lapte şi produse lactate, suntem mari importatori. Cel mai repede se fac afacerile rapide, în care munceşti mai puţin şi câştigi cel mai bine. Este un tip de afacere, învechit dar e un tip de afacere.

În 2017, am importat cu 20 de mii de tone de carne mai mult ca în 2016, cu aproape 30 de mii de tone mai multe ouă, lapte şi miere, cu peste 40 de mii de tone de legume şi cu 36 de mii de tone mai multe fructe.

În ceea ce priveşte exportul, acesta a avut o creştere mult mai mică. Cel mai mult am exportat grâu, în valoare de 834 de milioane de euro, dar în multe cazuri, acesta s-a întors în ţară sub forma produselor de patiserie, brutărie şi biscuiţi, în valoare de 200 de milioane de euro.

Aurel Popescu, ROMPAN: "Aceste produse congelate care vin mai mult pe reţeaua supermarketuri, hipermarketuri. Foarte mulţi consumatori se orientează să cumpere pe preţuri mici şi atunci preţurile mici le găsim în agrouri în magazine hipermarketuri, supermarketuri şi orientarea e să cumperi mult pe bani puţini."

Se întâmplă asta pentru că nu avem suficiente spaţii de depozitare şi de procesare.

Sorin Minea, Romalimenta: ”Noi sărim peste nişte etape, etapele grele. Vrem direct profit. La pasăre, puii, şi vorbim de milioane, sunt direct importaţi, nu mai avem fermele de reproducţie, fermele în care se puneau ouăle în incubator, în care se ţineau scroafele care fătau, pentru că aia e o muncă în care nu câștigi foarte mulţi bani şi munceşti al naibii de tare.

Cel mai mare deficit este la carnea de porc. Fermele din România produc jumătate din necesar.

Fructele exotice au întrecut carnea de porc în alimentaţia romanilor. Mâncăm pâine şi cartofi mult mai rar
Fructele exotice au întrecut carnea de porc în alimentaţia romanilor. Mâncăm pâine şi cartofi mult mai rar
VIDEO PROTVPLUS.RO
Klaus Iohannis
ONG care luptă pentru drepturile copiilor cu autism, plângere împotriva lui Iohannis la CNCD
Amendă record pentru un șofer de 23 de ani, din Galați. Ce a făcut la volan
Cutremur marți seară, în România, al şaptelea din luna decembrie
Mii de militari vor fi puși în stare de alertă în Marea Britanie
Persoanele cu handicap grav vor beneficia de pensie mai devreme
Comisia Europeana, despre OUG privind amnistia și grațierea: ”Au stârnit îngrijorare”
Anca Pop, Instagram
Coincidență sinistră. Ultima imagine postată de cântăreața Anca Pop și mesajul ei
CAMERA ASCUNSĂ. Comerț cu porci în zonele afectate de pestă: ”Nu mai e poliție aici”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a prăbușit în Dunăre mașina în care era Anca Pop
Furnizarea agentului termic, întreruptă în Capitală. Zonele afectate
A încercat să plece fără a plăti cu cumpărături de 2000 de lei. Ce avea în coș
Descoperire șocantă făcută într-o casă din Brașov cuprinsă de incendiu