Importăm tot mai multe alimente. Grâul exportat de noi se întoarce în țară sub forma altor produse
Mâncăm din ce în ce mai mult produse aduse din străinătate, deşi, teoretic, am putea să producem mâncare cât să ne ajungă câţiva ani.
În 2017, România a importat mult mai mult decât a exportat, aşa că pe rafturile noastre au ajuns alimente în valoare de 5,2 miliarde de euro. Problema este că, deşi avem producţie, nu reuşim să ne organizăm când vine vorba de procesare şi depozitare. Aşa că vindem grâu şi îl prelucreza alţii în locul nostru.
Cei din industria alimentară susţin că românii sunt patrioţi numai la nivel declarativ. Spun că vor să mănânce produse autohtone, însă în fata raftului se uită la preţ, nu la calitate. De multe ori aleg produsele străine, mult mai ieftine. Aşa se explică de ce În primele 9 luni ale anului trecut, deficitul comercial cu produse agroalimentare a crescut cu aproape 80 de procente, la 757 de milioane de euro, în timp ce în perioada similară din 2016, era de 422 de milioane de euro.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Sorin Minea, Romalimenta: ''Creșterea din păcate este, nu pe materia primă, ci pe produsul finit. A crescut la carne şi a crescut şi importurile de mezeluri, la pâine, produsele finite, deşi România e mare producătoare. Lapte şi produse lactate, suntem mari importatori. Cel mai repede se fac afacerile rapide, în care munceşti mai puţin şi câştigi cel mai bine. Este un tip de afacere, învechit dar e un tip de afacere.”
În 2017, am importat cu 20 de mii de tone de carne mai mult ca în 2016, cu aproape 30 de mii de tone mai multe ouă, lapte şi miere, cu peste 40 de mii de tone de legume şi cu 36 de mii de tone mai multe fructe.
În ceea ce priveşte exportul, acesta a avut o creştere mult mai mică. Cel mai mult am exportat grâu, în valoare de 834 de milioane de euro, dar în multe cazuri, acesta s-a întors în ţară sub forma produselor de patiserie, brutărie şi biscuiţi, în valoare de 200 de milioane de euro.
Aurel Popescu, ROMPAN: "Aceste produse congelate care vin mai mult pe reţeaua supermarketuri, hipermarketuri. Foarte mulţi consumatori se orientează să cumpere pe preţuri mici şi atunci preţurile mici le găsim în agrouri în magazine hipermarketuri, supermarketuri şi orientarea e să cumperi mult pe bani puţini."
Se întâmplă asta pentru că nu avem suficiente spaţii de depozitare şi de procesare.
Sorin Minea, Romalimenta: ”Noi sărim peste nişte etape, etapele grele. Vrem direct profit. La pasăre, puii, şi vorbim de milioane, sunt direct importaţi, nu mai avem fermele de reproducţie, fermele în care se puneau ouăle în incubator, în care se ţineau scroafele care fătau, pentru că aia e o muncă în care nu câștigi foarte mulţi bani şi munceşti al naibii de tare.”
Cel mai mare deficit este la carnea de porc. Fermele din România produc jumătate din necesar.