Comercianții aruncă anual 2 milioane de tone de alimente. Puțini scad preţul înainte ca marfa să expire

×
Codul embed a fost copiat

După luna decembrie, în care am avut vârfuri de vânzări şi consum, suntem în perioada în care aruncăm cantităţi uriaşe de mâncare.

Cea mai mare sursa de risipă nu sunt însă gospodăriile, ci magazinele care au rămas cu stocuri. În România, puţini comercianţi sunt dispuşi să scadă preţul ca să scape de marfă înainte să expire, dar şi mai puţini clienţi au încredere că este bună.

Între timp, în Marea Britanie a fost permisă vânzarea alimentelor neperisabile, încă 30 de zile după termenul de valabilitate.

Rafturile care au rămas pline după Sărbători se golesc acum.

Cumpărător: "Încă bune, dar nu mă interesează. Unde văd produsele astea nu mă interesează. Nu ştiu de ce, pentru că e la jumătatea drumului, aşa, prefer să le ocolesc."

Citește și
sarmale
Sfaturi pentru masa de Crăciun. Care este cel mai important aspect, ca să nu ajungeți la spital
Cum alegem pepenele copt. Metoda cu care un fermier garantează acuratețe de 99%: „Cotorul verde este primul semn”

Practic, toţi banii daţi pe materie primă, salarii, curent şi transport vor fi arşi la Protan.

Întreaga Europă cauta soluţii pentru risipa de alimente. Marea Britanie permite acum magazinelor să vândă alimentele neperisabile - conserve, dar şi orez, fasole sau paste - timp de o lună după termenul de valabilitate înscris de producător.

Cel mai mare retailer din Anglia a anunţat că a vândut în numai câteva ore, cu o zecime din preţul iniţial, majoritatea produselor, în loc să genereze costuri suplimentare pentru a le lua de la raft, transporta la groapa de gunoi şi ecologiza.

Derogarea s-a făcut însă cu maximă responsabilitate şi pe bază de teste. Agenţia britanică pentru standarde alimentare subliniază că oamenii se pot aştepta la calitate sub-optima, dar că nu exista riscuri pentru sănătate.

Reporter: Ar fi posibilă şi în România o asemenea strategie, o asemenea mişcare?
Mirel Benghe, comisar şef adjunct ANPC: Nu ştiu. Nu ne-a venit nimic în acest sens. Noi avem un regulament pe care trebuie să îl respectăm, pentru că e la nivel de Uniune Europeană. Şi legislaţia noastră care ne spune clar. Produsele alimentare se vând numai în cadrul termenului de valabilitate sau a datei limita de consum.

Aşadar, ar fi necesară o schimbare în lege, care conţine deja două noţiuni distincte: "termen de valabilitate" - după care producătorul nu îţi mai garantează proprietăţile maxime ale alimentului. În schimb, "data de expirare" este ziua-limită pentru consum. Aici legea oferă varianta vânzării accelerate.

Unde găsim un baton de salam de 500 de grame la 4 lei sau un file de somon afumat de 200 de grame la 5 lei? Răspunsul este "la frigidere cu alimente care expira în mai puţin de 3 zile".

Deşi legislaţia noastră permite comercianţilor să facă reduceri semnificative în aceste cazuri, puţini retaileri au făcut din asta o practică a companiei. E mai uşor să facă retur şi să lase efortul distrugerii în seama furnizorilor.

De pildă, o doamnă cumpăra un iaurt cu 40 de bani.

Cumpărător: "Se găseşte la raionul de bio şi e la 4 lei, 3 lei, cam aşa... Eu sunt de acord, sunt ok! Mănânc eu, nu-i dau copilului, recunosc. "

Aşadar, este nevoie şi de o schimbare de mentalitate. Deocamdată comercianţii romani aruncă peste 2 milioane de tone de alimente pe an.
 

Articol recomandat de sport.ro
Exclusă din lotul pentru Paris, după ce a fost prinsă fumând şi consumând alcool
Exclusă din lotul pentru Paris, după ce a fost prinsă fumând şi consumând alcool
Citește și...
Ce metode au ales românii să slăbească după masa de Crăciun: ”Pot să ard într-o oră în jur de 500 de calorii”
Ce metode au ales românii să slăbească după masa de Crăciun: ”Pot să ard într-o oră în jur de 500 de calorii”

În a doua zi de Crăciun, au fost aglomerate aproape toate locurile unde se poate face mișcare. 

Sfaturi pentru masa de Crăciun. Care este cel mai important aspect, ca să nu ajungeți la spital
Sfaturi pentru masa de Crăciun. Care este cel mai important aspect, ca să nu ajungeți la spital

E bine să fim cumpătaţi şi să gustăm din toate câte puţin, ca să nu ajungem la spital. Specialiştii de la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi au făcut pentru noi o analiză a mâncărurilor pe care le punem pe masa de sărbători.

Recomandări
Cum s-a produs accidentul din Gara Basarab. Locomotiva s-a izbit de tren pentru că ar fi rămas fără frâne
Cum s-a produs accidentul din Gara Basarab. Locomotiva s-a izbit de tren pentru că ar fi rămas fără frâne

S-a activat planul roșu, vineri seară, în Gara Basarab din Capitală. 15 persoane au fost rănite, după ce locomotiva unui tren privat s-a ciocnit de vagonul la care urma să se cupleze.

Viktor Orban: Ursula von der Leyen, preşedinta realeasă a Comisiei Europene, nu e un adversar politic, este angajata noastră
Viktor Orban: Ursula von der Leyen, preşedinta realeasă a Comisiei Europene, nu e un adversar politic, este angajata noastră

Ursula von der Leyen, preşedinta realeasă a Comisiei Europene, nu este un adversar politic, ci este "angajata noastră", a declarat vineri prim-ministrul ungar Viktor Orban, în emisiunea "Bună dimineaţa, Ungaria!"

5 persoane au fost reținute, până acum, după violențele din Leeds. Premierul Marii Britanii condamnă revoltele
5 persoane au fost reținute, până acum, după violențele din Leeds. Premierul Marii Britanii condamnă revoltele

5 persoane au fost reținute, până acum, după războiul în plină stradă - de joi noaptea - din Leeds, în nordul Angliei.