Ce soluții au românii care au rămas cu prea multă mâncare după sărbători

×
Codul embed a fost copiat

După atâta belşug pe mese de sărbători, românii aruncă la gunoi cantităţi însemnate de mâncare, pentru că au luat prea mult. Carnea şi dulciurile au fost cele mai cumpărate alimente, iar acum acestea umplu tomberoanele.

 

Bucătarii ne învaţă însă cum să evităm risipa. Deşi, cel mai bine ar fi să luăm din magazine doar cât consumăm, nu dublu sau triplu.

Suntem în perioada în care, în fiecare cartier, în spatele blocurilor, tomberoanele dau pe afară. Aşa cum se întâmplă de sărbători, oamenii au cumpărat mai multă mâncare decât aveau nevoie pentru mesele festive.

Angajat salubritate: „E pâine, uitaţi, fructe, pâine, pâine, mâncare, fructe. Uite câtă pâine, uite câtă risipă de pâine."

Citește și
Cumparaturi in supermarket
Românii fac risipă alimentară de Sărbători: „Cumpărăm mult, să fie masa plină, că așa se cere”
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Deşi încă mai au multe preparate de la Revelion, soţii Riteș vor să meargă la cumpărături pentru Sfântul Ion. Mai ales că soţul poartă numele Sfântului.

„Carne, acum am scos-o din tava să o pun în farfurie, să o adun, nu ştiu ce o să fac, cred că o dau la câini. Cârnaţi - şi aşa ceva ne-a rămas, nu ştiu ce o să mai facem cu ei, chiar eu am spus că n-o să mai pot să mai mănânc aşa ceva."

Ianoș Riteș: „Eu sunt Ion și nevastă-mea zice să cumpărăm nişte carne măcinată să facem sărmăluţe în viţă de vie! Zic, „lasă-mă dragă, că m-am săturat”. Dar zice: „vin copiii, vin rudele la ziua ta”. Trebuie, că aşa suntem noi obişnuiţi."

În Piteşti, de pildă, firmele de salubritate au ridicat într-o singură zi cu 4 tone de deşeuri menajere mai mult decât de obicei.

Atena Tudor, şef serviciu producţie firmă de salubritate: „În această perioadă predomină resturile de mâncare, deşeuri din ambalaje, care provin din oamenii şi-au achiziţionat electrocasnice, de la cadourile primite. Este o creştere semnificativă în acest sens."

Fiecare român aruncă anual peste o sută de kilograme de mâncare.

Femeie: „Am luat două kilograme de pulpe de pui şi două de porc.”
Reporter: „Şi cât aţi mâncat?”
Femeie: „ Cam jumate! le-am pus la frigider şi o să le consum săptămâna asta, că nu le arunc."

Bucătarii ne învaţă, însă, cum să evităm risipă alimentară. Multe dintre mâncărurile rămase pot fi refolosite.

Chef Călin Negru: „Carnea ce ne rămâne după sărbători o putem utiliza în mai multe feluri: să o folosim în musaca, la care putem fierbe un cartof sau un morocov, carnea o tăiem bucăţele mici sau o putem încălzi la cuptor, o aşezăm cu un strat de cartofi."

Aproape toate alimentele gătite, cu mici excepţii precum salata de bouef, pot fi congelate, dacă respectăm o regulă foarte importantă:

Prof. dr. Petru Alexe, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor Galaţi: „Odată decongelate, aceste alimente nu mai pot fi recongelate. Congelarea în sine necesita un tratament termic foarte bine condus, în aşa fel încât temperatura mediului de răcire să fie mult sub 18 grade. La decongelare se produc nişte modificări reologice. În general gospodinele congelează sarmale, ciorbe, tocănite."

Totuşi, specialiştii ne recomandă să nu lăsăm mâncarea în congelator mai mult de 2-3 luni.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Comercianții aruncă anual 2 milioane de tone de alimente. Puțini scad preţul înainte ca marfa să expire
Comercianții aruncă anual 2 milioane de tone de alimente. Puțini scad preţul înainte ca marfa să expire

După luna decembrie, în care am avut vârfuri de vânzări şi consum, suntem în perioada în care aruncăm cantităţi uriaşe de mâncare.

Românii fac risipă alimentară de Sărbători: „Cumpărăm mult, să fie masa plină, că așa se cere”
Românii fac risipă alimentară de Sărbători: „Cumpărăm mult, să fie masa plină, că așa se cere”

Românii au un cult al cumpărăturilor, iar atunci când se trezesc în hipermarketuri îşi pierd minţile. Vor să vadă belşug pe masă şi cumpără în exces.  Nu contează că bogăţia nu se măsoară în oale de sarmale, ciolane şi multe sticle de vin.

Ce metode au ales românii să slăbească după masa de Crăciun: ”Pot să ard într-o oră în jur de 500 de calorii”
Ce metode au ales românii să slăbească după masa de Crăciun: ”Pot să ard într-o oră în jur de 500 de calorii”

În a doua zi de Crăciun, au fost aglomerate aproape toate locurile unde se poate face mișcare. 

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.