De ce își trimit străinii deșeurile în România. Procurori: „La mijloc sunt milioane de euro”

Dată publicare: 11-05-2021 16:53
Dată actualizare: 11-05-2021 19:59


De ce își trimit străinii deșeurile în Român...
De ce își trimit străinii deșeurile în Român...

Anchetă de proporţii în Portul Constanța, devenit, se pare, destinaţia preferată a celor care vor să scape de deşeurile din toată lumea. Zeci de containere pline de resturi electrice şi de metale nereciclabile au fost descoperite doar în ultimele zile.

În acte erau trecute ca materiale ce pot fi refolosite însă, în realitate, portul se umple de la o zi la alta de adevărate bombe ecologice. Revoltător este însă că, deşi autorităţile noastre ştiu ce se întâmplă, nu reuşesc să stopeze acest fenomen.

În loc de materiale din cauciuc şi plastic, aşa cum erau trecute în documentele de însoţire a mărfii, anchetatorii au descoperit deşeuri electrice, metale, dar şi gunoi menajer. Doar într-o singură zi au fost depistate 90 de containere ticsite cu astfel de deşeuri nereciclabile.

Numai în ultimul an, prin Portul Constanța am importat gunoi şi deşeuri din Belgia, Norvegia, Canada, Australia, Pakistan, dar şi din alte state din Asia. Conform anchetatorilor, 75% dintre containere au ajuns în ţara noastră la bordul unor nave care au plecat din Marea Britanie. Însă nimeni nu a luat măsuri.

Petrişor Iremia, purtător de cuvânt Garda de Coastă: "Aceste deşeuri sunt aduse în containere din Germania printr-o societate comercială din România, din judeţul Prahova. Până în momentul de față s-au acumulat aproximativ o mie de tone de deşeuri. Sunt deşeuri amestecate, nu sunt deşeuri verzi."

Steluța Popescu, comisar șef Garda de mediu Constanța: Sunt periculoase prin simplul fapt că ele sunt amestecate şi sunt amestecate şi cu deşeuri periculoase. Baterii bucăţi de azbest şi alte elemente periculoase pe legislația de mediu.
Reporter: Aceste deşeuri pot fi reciclate în starea în care sunt?
Steluța Popescu, comisar șef Garda de mediu Constanța: Acestea, nu! Acestea posibil ar fi ajuns pe la gropile noastre de gunoi sau pe toate câmpurile din ţară.

La mijloc sunt milioane de euro, susţin procurorii. În România, costul depozitării la o groapă de gunoi a unei unei tone de deşeuri costă 17 euro, iar în Germania 500 de euro.

Reporter: Care este pedeapsa?
Teodor Niță, procuror: Pedeapsa e aerul pe care îl respiraţi! Pedeapsă o plătim noi! Îmi este teamă că merg pe stradă şi respir tot felul de substanțe de genul ăsta! Gândiţi-vă că peste tot în ţara asta vin sute, vin mii de camioane. Nimeni nu le verifică, că nu ai cum.

Contactaţi de reporterii Pro TV, reprezentanţii companiei nu au transmis încă un răspuns întrebărilor noastre referitoare la containerele pline de deşeuri descoperite de anchetatori în Portul Constanța Sud - Agigea. Acum toată lumea aşteaptă măsuri ferme ale autorităţilor şi o anchetă care să-i aducă în faţa legii pe cei din această filieră.

Tags: deseuri, constanta,


VIDEO PROTVPLUS.RO