Tone de gunoaie au acoperit cel mai frumos lac din Munții Apuseni. Autoritățile dau vina pe turiști
Tone de gunoaie – peturi, sticle, pungi, deșeuri menajere – au fost strânse de zeci de voluntari de pe Lacul Beliș – Fântânele din Munții Apuseni.
Imaginile arată proporţiile dezastrului şi stârnesc, deopotrivă, oroare şi revoltă. Un covor gros de gunoaie se întinde pe mari porţiuni din Lacul Beliş, care ar trebui să fie protejat.
Apa Lacului Beliş pare otrăvită de aceasta plagă, iar barca înaintează cu greu prin marea de deşeuri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Uitaţi, numai sticle de bere. Numai PET-uri. Din satele de sus, Giurcuta, Smida, nu s-a făcut încă ecologizare, acolo mai sunt multe. De pe satele de sus toate se adună aici" spun oamenii.
Voluntarii au fost cei care s-au luptat cu acest dezastru, mai ales că resturile nu puteau fi adunate decât din barcă. S-au strâns aproape 4.000 de saci cu deşeuri.
Potrivit autorităţilor locale şi activiştilor de mediu, atât turiştii cât şi localnicii sunt de vină.
Viorel Matiș, primarul comunei Beliș: „Turiştii care vin aruncă, s-a aruncat de mult timp. Şi sunt mai multe comune care au intrare la lac. Se adună gunoaie de pe toate văile.”
Reporter: Şi cine ar trebui să facă ecologizarea?
Viorel Matiș: „Ar trebui făcută ecologizarea de autorităţile responsabile, Apele Române."
Ar trebui ...dar nimeni nu face nimic. În realitate, doar voluntarii au muncit.
Alin Moș, preşedinte Parcul Natural Apuseni: „Aceste deşeuri au surse multiple, unele, evident, provin din comunităţile locale, însă o parte importantă provin din activităţi turistice"
Ovidiu Motioc, membru Grupul Alpin Roman filiala Cluj: „Cei mai mari poluatori sunt localnicii şi satele din amonte. Impactul este unul devastator"
Totul s-a petrecut însă sub ochii autorităţilor locale şi ai Gărzii de Mediu, iar lipsa de reacţie a celor responsabili încurajează acest comportament.
Viorel Pleșă, comisar şef Garda de Mediu Cluj: „Pe lacul de la Beliş, nu. Sancţiuni au fost aplicate pentru abandon de deşeuri, dar în alte zone. La Beliş nu, nu am avut cazuri şi nici nu sunt probleme, cred că este prima apariţie de acest gen cu astfel de deşeuri în zona lacului Beliş."
Radu Mititean, activist de mediu: „Soluţia nu este să meargă nişte oameni voluntari şi o dată pe an să strângă munţii de deşeuri care se acumulează, ci să prevenim acest lucru."
În ciuda efortului depus, voluntarii nu au reuşit să cureţe întreaga zonă. Iar cei plătiţi din bani publici să rezolve problema, stau şi se uită.