Imperiul ridicat de liderii clanului Chira la marginea Capitalei cu banii obținuți din proxenetism, în Europa
Clanul Chira, temut în Capitală și în județul Ilfov, a intrat în vizorul procurorilor DIICOT. Trupele speciale au descins în forță la 40 de adrese și au adus în fața anchetatorilor cel puțin 50 de membri.
Procurorii bănuiesc că s-au îmbogățit exploatând fete în țările din Nordul și Vestul Europei, iar banii obținuți i-ar fi investit în țară, într-o afacere ilegală cu tutun. Peste 40 de milioane de lei ar fi doar prejudiciul adus statului prin neplata taxelor, pentru că tutunul era vândut prin intermediul firmelor de curierat.
Liderii Clanului Chira - Laurențiu și Mihai - partenerele lor, și alte 46 de persoane din București, Călărași și Ilfov, s-au trezit cu mascații la ușă: „Poliția! Deschide ușa că o sparg!”
Anchetatorii îi acuză pe membrii clanului Chira că au început încă din 2017 o afacere bănoasă în străinătate. Aceștia racolau tinere vulnerabile prin metoda „Loverboy” și le exploatau în țări din Vestul și Nordul Europei, cum ar fi Germania, Marea Britanie, Suedia, Danemarca și Irlanda. Gruparea era condusă de un lider, iar membrii ei aveau roluri bine definite. Unii recrutau fetele, alții le duceau la hoteluri sau la locuințele clienților, în timp ce alte persoane publicau anunțuri pe site-uri de profil, sau administrau banii.
Depozitul din Popești Leordeni
Sumele obținute ilegal din proxenetism erau investite apoi în țară, unde liderii familiei Chira cumpărau de la traficanții bulgari cantități enorme de tutun pentru fumat. În Ilfov, doi dintre lideri și partenerele lor ar fi depozitat tutunul într-o hală ilegală, unde ar fi făcut pachete pe care le trimiteau prin firme de curierat, care nu ştiau ce livrează.
Doi frați, lideri ai clanului Chira, au fost găsiți de procurorii DIICOT pe o stradă aflată la marginea orașului Popești Leordeni. Într-un depozit ilegal, aceștia produceau tutun mărunțit, iar la percheziții procurorii au descoperit o cantitate de 350 de kg de tutun. Alte cantități importante au fost descoperite însă la perchezițiile domiciliare.
În numai doi ani, una dintre femei ar fi livrat peste 1.500 de pachete de tutun, în valoare de 300.000 de lei. Iar alta ar fi obținut - într-un singur an - din sumele rambursate de curieri, 400.000 de lei. Procurorii estimează că doar prejudiciul adus statului este în jur de 8 milioane de euro, așadar profitul lor ar fi fost mult mai mare.
Banii erau spălaţi prin achiziția unor mașini de lux - confiscate acum de DIICOT. Neamul Chira și-a construit la marginea Capitalei adevărate palate, mai susțin anchetatorii.