"Batem de cand ne-am nascut". Reactia unui interlop din clanul bucurestean Chira, cand DIICOT a descins la adresele gruparii
"Asta facem de cand ne stim. Batem. Si te luam din pat sau de sub pat daca ne superi." A spus-o cu sinceritate un interlop, in momentul in care politistii si procurorii au descins la adresele celor din clanul sau.
In vilele suspectilor anchetatorii au gasit zeci de mii de euro, masini scumpe lasate gaj de datornicii amenintati, dar si bate, pentru intimidare.
Nu mai putin de 220 de politisti si luptatori din trupele speciale inarmati pana in dinti au descins la adresele interlopilor despre care aveau informatii ca au castigat, prin frica indusa victimelor, suprematia in mediul infractional din Bucuresti, Ilfov si Calarasi dar si averi impresionante.
Clanul Chira este acuzat de camatarie. Cea facuta cu pumnul, amenintari sau batai cu parul atunci cand "imprumutatul" nu mai reusea sa faca fata dobanzilor care cresteau de la o zi la alta. Cel putin asta sustin anchetatorii.
"Daca imprumutatul nu mai are bani atunci membrii gruparii reactioneaza cu violenta. Fac presiuni psihice si fizice ca sa recupereze banii imprumutati, dar si dobanda, care uneori depaseste suma initiala imprumutata", a afirmat comisar sef Calin Aurel.
Iata care este reactia la aceste acuzatii a unui barbat din familia Chira.
"Noi suntem trecuti la plan, planul de bataie Chira. Batem de cand ne-am nascut. Batem, scoatem si din pat si de sub pat daca se ascunde. Noi batem, asta facem. Cu bate", a afirmat unchiul unui suspect.
La perchezitii procurorii DIICOT au gasit masini de lux lasate gaj de datornici, bate arme albe dar si bani.
Una dintre proprietatile detinute de temutul clan interlop Chira luate cu asalt joi dimineata de procurori si DIICOT este o vila impozanta, are un etaj si nu trebuie sa fii agent imobiliar ca sa-ti dai seama ca valoreaza cateva sute de mii de euro. Probabil membrilor clanului le placea sa epateze, la poarta gasim inclusiv o monograma. Suspectii vor trebui sa-si justifice averea in fata procurorilor DIICOT.
In total, 20 de persoane au fost aduse la audieri. Unii suspecti sunt acuzati de trafic de persoane, inclusiv minore, pe care le-ar fi obligat sa se prostitueze.
Cine este clanul Chira
Anchetatorii spun ca acestia fac parte din doua grupari mafiote extrem de periculoase. Una dintre ele se axa pe exploatarea sexuala a unor tinere, in mare parte minore, pe care le ofereau, contra unor sume de bani, unor clienti sau chiar sa le vanda pentru sume cuprinse intre 600 si 1.000 de euro, dar nu se dadeau in laturi nici de la alte infractiuni precum santajul si camataria.
Potrivit unui comunicat IGPR, la actiune au participat 220 politisti din Capitala si 9 judete, fiind puse in aplicare 45 de acte procedurale, respectiv 26 de mandate de aducere emise pe numele unor persoane, precum si 25 de citatii pentru martori.
Membrii gruparii sunt suspectati ca ar fi folosit violenta, incercand sa castige suprematia in mediul infractional din Bucuresti, Ilfov si Calarasi.
Gruparea este cunoscuta sub numele de "Chira", fiind alcatuita din Aurel Chira (lider), Cristian Rafael Chira, Robert Chira, Albert Chira, Laurentiu Ionut Chira, Jan Mihai si Florin Valentin Gheorghe.
Procurorii DIICOT sustin ca liderul Aurel Chira este o persoana cunoscuta si respectata in lumea interlopa din Bucuresti si judetul Calarasi.
Un liant puternic, care a dat functionalitate si a permis dezvoltarea grupului, l-a constituit relatiile de rudenie in conditiile in care majoritatea membrilor gruparii sunt rude directe sau prin alianta.
Principala preocupare a acestei grupari este acordarea imprumuturilor banesti cu camata, dar s-a constatat ca o parte dintre membrii gruparii au obtinut sume mari de bani si din desfasurarea unor activitati economice care in prezent fac obiectul mai multor cercetari in dosare penale.
In cazul in care datornicii nu mai aveau posibilitatea sa restituie sumele imprumutate, precum si dobanda aferenta, care in toate cazurile depasea valoarea sumei initiale, membrii gruparii exercitau presiuni si amenintari la adresa victimelor si a familiilor lor, in multe cazuri ajungandu-se la acte de violenta fizica (urmarire si blocare in trafic, patrunderea in locuintele partilor vatamate prin fortarea usilor de acces, agresiuni repetate prin lovire cu pumnii, picioarele si corpuri contondente).
De asemenea, o parte dintre membrii grupului ar fi recrutat, adapostit si transportat tinere, in scopul practicarii prostitutiei pe raza municipiului Bucuresti si a judetului Ilfov.
Datorita renumelui acestora si influentei asupra functionarilor din mai multe primarii ale localitatilor din judetul Calarasi, membrii gruparii "Chira" au dobandit de-a lungul timpului mai multe terenuri si paduri, fapt ce le-a conferit o situatie financiara foarte buna.
Majoritatea membrilor acestei grupari sunt persoane violente, de temut in Bucuresti, Ilfov si Calarasi, fiind cercetati in trecut pentru diferite conflicte violente cu alte grupari rivale, sustine sursa citata.
De altfel, pe rolul Curtii de Apel Bucuresti se afla un dosar penal in care majoritatea membrilor gruparii au fost condamnati la inchisoarea, inclusiv liderul acestei grupari, in urma unui conflict cu o grupare rivala din orasul Budesti, judetul Calarasi.