Imaginile dezastrului în Buzău. „E focar de infecție”. Acuzațiile unui fermier

Dată publicare: 02-09-2018 18:04
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Pesta porcină africană a "cucerit" al 11-lea judeţ. Duminică au fost confirmate 2 focare în Buzău, încă o dovadă că autorităţile sunt incapabile să controleze epidemia.

Cel mai bun exemplu despre cum se desfăşoară lupta cu această boală contagioasă a fost filmat la Galaţi.

Un fermier se plânge că de o săptămână îi mor porcii unul după altul şi nimeni nu face nimic să îl ajute. Reprezentanţii DSV au îngropat animalele moarte, iar pe cele bolnave le-au lăsat împrăştiate prin fermă, să agonizeze. 

Fermier: "E focar de infecţie. Dacă mă ţin cu mortăciunile aici nu e focar de infecţie?"Ferma situată în apropiere de Galaţi arată ca în filmele de groază. Din loc în loc mai vezi câte un porc mort sau care agonizează. Proprietarul susţine că a anunţat autorităţile veterinare încă de acum o săptămână că animalele lui sunt bolnave, dar abia vineri au venit să ia probe, când muriseră deja cinci porci.

Proprietar fermă: "Aveam patru morţi aici şi cu unul dincolo, cinci. I-au înmormântat numai pe ăia, pe ăștia i-au lăsat aşa. La ora 12 noaptea doctorii săpau cu hârleţul să ingoape porcul, primul porc, alaltăseară."

Laurenţiu Cojanu, fermier: "Dar cum vii tu, asta e porc de 90 de kile, mi-l treci tu de 40-50 de kile? Munca mea? Vine un doctor din pix. Cine eşti tu, mă, să îmi cântăreşti tu munca mea din pix?"

Angela Cojanu, soţia proprietarului
: "Una din doamnele doctor a estimat greutatea unui porc ca fiind de 100-110 kilograme, iar celălalt doctor a zis că nu, porcul ăsta nu are cum să aibă 100 de kilograme. Şi l-a trecut fără să ştim, pentru că ei stăteau pe vine, ascunşi, cu o lanternă."Abia duminică cei de la DSV au venit însoţiţi de militari, jandarmi şi lucrători ai serviciului local de salubritate, să ia cei 12 porci pe care îi mai are fermierul. Unii muriseră. Cu toate acestea autorităţile nu recunosc că au reacţionat cu întârziere.

Carmen Stroia, dir DSV Galaţi:
"În aceeaşi zi în care medicul veterinar concesionar ne-a anunţat, în aceeaşi zi ne-am şi deplasat. În acelaşi moment. Nu contează oră, nu contează că e zi sau noapte."

Între timp, pesta porcină a ajuns în judeţul Buzău, unde au fost confirmate focare în două liocalitati. Boala ar fi apărut după ce un bărbat din judeţul Tulcea i-a adus fiicei sale din localitatea Pănătău carne de porc.

Veterinarii au dezinfectat cele două gospodarii şi au instituit măsuri de carantină. În cele două localităţi s-au instalat covoare dezinfectante, s-au instituit zonele de protecţie pe o rază de 3 km în jur şi de supraveghere pe o rază de 10 km.

Fostul comisar european pentru agricultură, Dacian Ciolos, acuza că măsurile luate au fost tardive ori nepotrivite.

Dacian Ciolos: "Porcii respectivi trebuiesc distruşi şi incineraţi imediat, nu îngropaţi, nu aruncaţi pe Dunăre, pt ca prin asta răspândeşti virusul, nu transportaţi cu remorca descoperiţi, dintr-un loc în altul, pt că nu ai un plan clar de intervenţie. NU ţinuţi acolo încă o săptămână două. În zona respectivă trebuie controilat strict ce intră şi ce iesie, pt că se transmite viorusul şi prin mijoacele de transport.

Iar partidul aflat la putere vorbeşte despre cum vor fi recompensaţi crescătorii şi nu despre cum poate fi oprită răspândirea peste.

Liviu Dragnea: "Despăgubirile să nu se acordă la greutatea animalului care este la momentul respectiv, pentru că o familie creşte un porc sau doi şi avea de gând să îl crească până la Crăciun. Trebuie să stabilească până luni cei doi miniştri greutatea estimată la care de regulă ajunge animalul până la Crăciun şi la acea greutate să fie despăgubirile acordate şi procedurile să se deruleze rapid. Banii sunt pregătiţi, imediat după rectificare vor începe aceste proceduri şi în maximum o săptămână după rectificare va începe alocarea de bani”.

Grav este că harta bolii se extinde cu paşi repezi. Acum sunt aproape 800 de focare ijn 11 judeţe din ţară.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  


VIDEO PROTVPLUS.RO