Imaginile dezastrului în Buzău. „E focar de infecție”. Acuzațiile unui fermier

×
Codul embed a fost copiat

Pesta porcină africană a "cucerit" al 11-lea judeţ. Duminică au fost confirmate 2 focare în Buzău, încă o dovadă că autorităţile sunt incapabile să controleze epidemia.

Cel mai bun exemplu despre cum se desfăşoară lupta cu această boală contagioasă a fost filmat la Galaţi.

Un fermier se plânge că de o săptămână îi mor porcii unul după altul şi nimeni nu face nimic să îl ajute. Reprezentanţii DSV au îngropat animalele moarte, iar pe cele bolnave le-au lăsat împrăştiate prin fermă, să agonizeze. 

Fermier: "E focar de infecţie. Dacă mă ţin cu mortăciunile aici nu e focar de infecţie?"

Citește și
Pesta porcina
Două focare de pestă porcină, confirmate în Buzău. Anunțul făcut de ANSVSA
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei



Ferma situată în apropiere de Galaţi arată ca în filmele de groază. Din loc în loc mai vezi câte un porc mort sau care agonizează. Proprietarul susţine că a anunţat autorităţile veterinare încă de acum o săptămână că animalele lui sunt bolnave, dar abia vineri au venit să ia probe, când muriseră deja cinci porci.

Proprietar fermă: "Aveam patru morţi aici şi cu unul dincolo, cinci. I-au înmormântat numai pe ăia, pe ăștia i-au lăsat aşa. La ora 12 noaptea doctorii săpau cu hârleţul să ingoape porcul, primul porc, alaltăseară."

Laurenţiu Cojanu, fermier: "Dar cum vii tu, asta e porc de 90 de kile, mi-l treci tu de 40-50 de kile? Munca mea? Vine un doctor din pix. Cine eşti tu, mă, să îmi cântăreşti tu munca mea din pix?"

Angela Cojanu, soţia proprietarului
: "Una din doamnele doctor a estimat greutatea unui porc ca fiind de 100-110 kilograme, iar celălalt doctor a zis că nu, porcul ăsta nu are cum să aibă 100 de kilograme. Şi l-a trecut fără să ştim, pentru că ei stăteau pe vine, ascunşi, cu o lanternă."



Abia duminică cei de la DSV au venit însoţiţi de militari, jandarmi şi lucrători ai serviciului local de salubritate, să ia cei 12 porci pe care îi mai are fermierul. Unii muriseră. Cu toate acestea autorităţile nu recunosc că au reacţionat cu întârziere.

Carmen Stroia, dir DSV Galaţi:
"În aceeaşi zi în care medicul veterinar concesionar ne-a anunţat, în aceeaşi zi ne-am şi deplasat. În acelaşi moment. Nu contează oră, nu contează că e zi sau noapte."

Între timp, pesta porcină a ajuns în judeţul Buzău, unde au fost confirmate focare în două liocalitati. Boala ar fi apărut după ce un bărbat din judeţul Tulcea i-a adus fiicei sale din localitatea Pănătău carne de porc.

Veterinarii au dezinfectat cele două gospodarii şi au instituit măsuri de carantină. În cele două localităţi s-au instalat covoare dezinfectante, s-au instituit zonele de protecţie pe o rază de 3 km în jur şi de supraveghere pe o rază de 10 km.

Fostul comisar european pentru agricultură, Dacian Ciolos, acuza că măsurile luate au fost tardive ori nepotrivite.

Dacian Ciolos: "Porcii respectivi trebuiesc distruşi şi incineraţi imediat, nu îngropaţi, nu aruncaţi pe Dunăre, pt ca prin asta răspândeşti virusul, nu transportaţi cu remorca descoperiţi, dintr-un loc în altul, pt că nu ai un plan clar de intervenţie. NU ţinuţi acolo încă o săptămână două. În zona respectivă trebuie controilat strict ce intră şi ce iesie, pt că se transmite viorusul şi prin mijoacele de transport.

Iar partidul aflat la putere vorbeşte despre cum vor fi recompensaţi crescătorii şi nu despre cum poate fi oprită răspândirea peste.

Liviu Dragnea: "Despăgubirile să nu se acordă la greutatea animalului care este la momentul respectiv, pentru că o familie creşte un porc sau doi şi avea de gând să îl crească până la Crăciun. Trebuie să stabilească până luni cei doi miniştri greutatea estimată la care de regulă ajunge animalul până la Crăciun şi la acea greutate să fie despăgubirile acordate şi procedurile să se deruleze rapid. Banii sunt pregătiţi, imediat după rectificare vor începe aceste proceduri şi în maximum o săptămână după rectificare va începe alocarea de bani”.

Grav este că harta bolii se extinde cu paşi repezi. Acum sunt aproape 800 de focare ijn 11 judeţe din ţară.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Ponta, ironic la adresa lui Dragnea:
Ponta, ironic la adresa lui Dragnea: "Încă din 2017 a rezolvat problema pestei porcine şi a primit un premiu pentru asta"

Victor Ponta îl critică pe Liviu Dragnea pe subiectul pestei porcine şi publică pe Facebook o captură în care liderul PSD anunţa, în mai 2017, că România a fost admisă pe lista oficială a statelor libere de pesta porcină.

Două focare de pestă porcină, confirmate în Buzău. Anunțul făcut de ANSVSA
Două focare de pestă porcină, confirmate în Buzău. Anunțul făcut de ANSVSA

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat, duminică dimineaţă, două focare de pestă porcină africană în două exploataţii de mici dimensiuni din localităţile Pătârlagele şi Pănătău din Buzău.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.