Imagini rare în Delta Dunării. O colonie de păsări flamingo a poposit în apele de acolo și sunt șanse mari să rămână
Imagini de o frumusețe rară au fost surprinse în Delta Dunării de fotografi profesioniști. O colonie de păsări flamingo a poposit în apele de acolo și sunt șanse mari, spun biologii, să rămână la noi dacă vor fi ocrotite și vor putea trăi în liniște.
Oamenii nu trebuie să se apropie prea mult de aceste grațioase păsări și să nu le sperie cu bărcile motorizate.
Dacă în anii trecuţi doar câteva păsări flamingo se rătăceau pe la noi în timpul migraţiei, acum în Delta Dunării au fost surprinse sute de astfel de păsări roz. Fotografii cu obiective speciale au reuşit să le surprindă în imagini absolut superbe, la răsărit.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Marius Hardulea, fotograf: ”Folosesc coatele și genunchii pentru deplasarea până la marginea posibilităților de a face fotografia. Aceste păsări se fac la distanță, pentru că, la înălțimea (pe) care o au, nu are rost să te apropii foarte mult. Cred că eram undeva la 40 de metri.”
Păsările flamingo au ajuns la noi, spun biologii, după ce şi-au reconfigurat traseul din cauza războiului din Ucraina.
Mădălin Șerban, biolog: ”în drumul lor de pasaj către Africa se opresc, bineînțeles și în România, neavând altă sursă de hrană. Războiul a afectat foarte multe trasee de migrație la păsări.”
Eugen Petrescu, ornitolog: ”Cuibăresc și în Balcani, deci nu numai în zona Greciei și a Turciei, au intrat și în Macedonia. Prezența lor este tot mai simțită, semnalată, în țările din estul Europei.”
Dacă au condiţii bune: căldura şi hrană suficientă, ar putea chiar să rămână la noi. E perioada în care formează perechi pentru reproducere. Important e să nu le speriem, cu bărci sau drone zgomotoase.
Adrian Bâlba biolog marin: "Sunt specii care nu au o prea mare acceptabilitate fata de prezenţa omului, dimpotrivă, se sperie, sunt mai timide decât pelicanii şi din acest motiv trebuie să fim foarte atenţi cu aceste specii, fiindcă este posibil să ajungem să cuibărească în România, să avem pui de flamingo roz în România, asta ar fi o bogăţie pentru Delta Dunării".
Cele de la noi sunt specia marele flamingo, şi spre deosebire de flamingo american, ajung până la o înălţime de 1,5 metri. Depun un singur ou, iar puişorii au penajul gri. Când cresc se colorează în funcţie de hrană pe care o găsesc.