Imagini pentru adulți, pe ecranul unei conferințe de securitate cibernetică. Ministerul Cercetării neagă breșa de securitate
Un incident de securitate a afectat dezbaterea privind proiectul de Lege pentru securitatea și apărarea cibernetică a României.
Imagini pentru adulți au apărut pe ecranul conferinței, în timpul ședinței publice, pe ecranul care asigura legătura cu participanții online conectați prin Zoom.
„Un colaj de imagini cu conținut explicit pentru adulți a fost afișat pe ecranul care asigura legătura cu participanții online, conectați la dezbatere prin platforma Zoom” a transmis „Centrul de imersiuni jurnalistice Captura” pe pagina de Facebook a organizației. În sprijinul afirmațiilor au fost publicată și o imagine din sală, în care se vede ecranul „piratat”.
Dezbaterea este organizată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării într-o sală din clădirea Rectoratului Universității Politehnica.
Au luat parte la dezbatere trei secretari/subsecretari de stat, parlamentari, un oficial de la Directoratul National pentru Securitate Cibernetica, consilieri de miniștri sau activiști din societatea civilă.
„Dezbaterea are mai multe mize privind libertatea de exprimare pe Internet în viitorul apropiat. Printre noutăți: se înființează Sistemul Național de Securitate Cibernetică, crește rolul consilierului prezidențial pe probleme de securitate și SRI devine autoritate competentă la nivel național în domeniul cyber intelligence” arată sursa citată.
Organizatorii dezbaterii au reacționat imediat, printr-un comunicat oficial, difuzat ca și comentariu la postarea inițială „Captura” prin care a fost făcut public incidentul. Este o situație „regretabilă”, dar nu este o "breșă de securitate" ci un „abuz” din partea unei persoane care a participat online, prin Zoom, folosind un „avatar” fals, pentru că „orice persoană putea accesa link-ul de conectare pe platforma ZOOM” în contextul „transparenței depline” promovate de Ministerul Cercetării.
Replica organizatorilor: Cineva a abuzat de transparența noastră
„Situația catalogată drept "breșă de securitate" la dezbaterea privind legea securității cibernetice, organizată astăzi de MCID, este regretabilă. Imaginile respective au fost distribuite pe ecran în mod abuziv de către unul dintre participanții la dezbaterea publică din mediul online, ca urmare a transparenței depline pe care MCID o promovează. ”. În concret, un participant la dezbatere, cu un avatar fals, a accesat opțiunea “share screen” a platformei ZOOM și a distribuit materiale cu conținut pornografic.
Altfel spus, acest incident s-a întâmplat în contextul în care ne-am dorit transparență deplină, ca de fiecare dată. Orice persoană putea accesa link-ul de conectare pe platforma ZOOM. Am organizat o dezbatere publică mult peste cerințele legale, cu prezență fizică și online, pentru a da tuturor celor interesați șansa să participe. Aceasta transparență a fost exploatată de persoane care au tratat un subiect atât de important cu superficialitate.”
Pedeapsa, închisoare de la 2 la 7 ani
Ministerul cercetării a amenințat, însă cu consecințe penale pentru persoana care a provocat incidentul.
„Aceste abateri nu vor rămâne, însă, fără consecințe. MCID va face toate demersurile necesare pentru identificarea celor vinovați și, ulterior, plângerile aferente.
Reamintim prevederile Codului Penal pentru astfel de situatii:
"Art. 363 Perturbarea funcționării sistemelor informatice
Fapta de a perturba grav, fără drept, funcționarea unui sistem informatic, prin introducerea, transmiterea, modificarea, ștergerea sau deteriorarea datelor informatice sau prin restricționarea accesului la date informatice, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani".
„În același timp, am demarat o activitate de audit intern pentru a identifica responsabilii din partea MCID. Vom lua toate măsurile care se impun pentru a nu mai permite asemenea incidente.
Considerăm că adevărata știre a acestei zile este că în România se vorbește transparent și asumat despre un subiect sensibil și important, în egală măsură: proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, jalon în PNRR și subiect de interes strategic. Mai mult decât atât, situația de astăzi confirmă cât de important și necesar este acest demers legislativ. Le mulțumim celor care au ales sa trateze cu seriozitate aceasta dezbatere” au precizat reprezentanții Ministerului Cercetării.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: filme pentru adulti, incident de securitate, ministerul cercetarii,
Dată publicare:
18-11-2022 17:31