Imagini din satelit cu Dunărea, grav afectată de secetă. Cum arată acum al doilea cel mai lung fluviu din Europa | FOTO
Situația privind seceta rămâne gravă în multe regiuni ale Europei, se arată în cel mai recent raport al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei, intitulat „Secetă în Europa – august 2022”.
Efectele sectei sunt vizibile din spațiu. Comisia Europeană a publicat două fotografii comparative ale Dunării în care se poate observa cum fluviul a fost afectat în în ultimul an din cauza secetei.
Fotografiile au surprins un sector al Dunării ce delimitează granița dintre România și Bulgaria. Efectele secetei sunt vizibile din spațiu.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Imaginile au fost realizate cu ajutorul sateliților Copernicus EU la 20 august 2021 și 20 august 2022.
Situația secetei, gravă în Europa
Conform raportului Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, situația privind seceta rămâne gravă în multe regiuni ale Europei.
„Stresul cauzat de lipsa apei și de căldură accentuează în mod semnificativ perspectivele negative privind randamentul culturilor de vară. Deficitul grav de precipitații a afectat aproape toate râurile din întreaga Europă, cu un impact negativ asupra sectorului energetic, precum și asupra transportului fluvial. Potrivit experților JRC, seceta actuală pare să fie în continuare cea mai gravă din ultimii cel puțin 500 de ani”, transmite Comisia Europeană.
Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel: „Combinația dintre seceta severă și valurile de căldură a creat un stres fără precedent asupra nivelului apei în întreaga UE. Constatăm că ne confruntăm, în prezent, cu un sezon al incendiilor de vegetație cu mult peste medie, cu un impact important asupra producției vegetale. Schimbările climatice sunt, fără îndoială, din ce în ce mai vizibile în fiecare an; Comisia Europeană și oamenii săi de știință depun eforturi neobosite pentru a cartografia și a studia această criză cu ajutorul celor mai bune tehnologii disponibile, atât din spațiu, cât și de pe teren, și conduc eforturile de protejare a mediului nostru și a cetățenilor noștri în situații de urgență.”