Seceta din vara aceasta a înjumătățit producția de struguri de masă din România
Producția de struguri de masă din România a scăzut considerabil în ultimii ani, iar seceta din vara aceasta a înjumătățit cantitatea de struguri din podgorii.
Pentru a-i stimula pe viticultori, ministerul Agriculturii a lansat un program prin care pot obține 1200 de euro pe hectar. Peste 600 persoane au solicitat deja acest sprijin.
În Timiș, în primăvară nu a plouat aproape deloc, iar strugurii s-au dezvoltat greu. Ca să salveze măcar o parte din producţie, Costel Rusu a sacrificat jumătate din ciorchini, la nceputul verii. Seva rămasa a ajuns să hrănească restul.
Costel Rusu, inginer: "Am normat puternic să salvăm, pot spune că seceta ne-a înjumătățit producția".
În ultimii ani, producția de struguri de masă a scăzut considerabil, astfel că Ministerul Agriculturii oferă un ajutor de 1200 de euro la hectar pentru ca viticultorii să nu renunțe la plantații. Acești bani acoperă aproape jumătate din cheltuielile anuale.
Simona Jurcă - director adjunct Direcția Agricolă Județeană Timiș: "În primul rând trebuie să valorifice 6000 de kilograme per hectar să beneficieze de acest sprijin. Scopul acestui program e de a mânca struguri romaneşti".
În prezent România importă mare parte din cantitatea de struguri de masă.
Cei de la Stațiunea de Cercetare din Blaj cultivă 25 de soiuri de struguri de masă, din care 8 au fost create ca să reziste condițiilor climatice grele.
Liliana Tomoiagă - director SCDVV Blaj: "Comercilizarea butașilor altoiți din struguri de masă a crescut în ultimii ani. Suntem convinși că viticultorii sunt hotărâți să își mărească suprafețele".
Acest fermier din Olt a plantat vița-de-vie în solar, iar ideea s-a dovedit a fi roditoare. Strugurii s-au copt la începutul lunii iulie, iar ciorchinii cântăresc mai bine de un kilogram bucata. Costă până la 15 lei kilogramul.
Ion Păunel, fermier: "Nu avem nevoie de tratamente fitosanitare sau chiar deloc o producție mult mai mare se poate ajunge în spațiul protejat de la 80 la 120 de tone".
Şi în Franţa culesul strugurilor în zona Bordeaux a început mai devreme cu o lună. Din cauza secetei severe, anul acesta zona a primit permisiunea să facă irigaţii, lucru interzis până acum în zonă.
Fabien Teitgen, director tehnic: "În urmă cu 10 ani curăţam toate frunzele şi lăsăm strugurii la soare în iunie şi iulie. Anul acesta i-am ascuns în spatele frunzelor ca să-i protejăm de soare".
În Franţa producţia de struguri ar putea fi mai mică decât în alţi ani cu 15-20%, estimează viticultorii.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, productie, podgorii, struguri,
Dată publicare:
27-08-2022 19:45