Imagini apocaliptice intr-o comuna din Dambovita. Alunecarile de teren au transformat un deal intr-un crater de 15 metri
Imagini apocaliptice in localitatea Barbuletu din judetul Dambovita. Zeci de hectare de livezi au luat-o la vale dupa ploile abundente din ultimele zile.
Pe alocuri s-au format cratere chiar si de 15 metri, iar pomii fructiferi au disparut cu totul sub malurile de pamant. In zona, oamenii traiesc din pomicultura, iar alunecarile de teren i-au lasat fara 80% din recolta de fructe a acestui an.
Odata ajuns in varful dealului, in comuna Barbuletu, ai parte de o imagine cu adevarat apocaliptica. Daca in urma cu cateva zile aici era un deal frumos, cu o livada de pruni, astazi exista un hau imens.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Satenii povestesc ca au auzit bubuituri mari si au venit pe deal sa vada ce se intampla. In loc de livezi si pomi infloriti, au gasit cratere adanci chiar si de 15 metri.
"Uitati cum sunt pomii, o treime dintre ei sunt sub pamant, aveam aici un helesteu, nu mai exista. Munca de foarte multi ani, muncim aici de 6, 7, 8 ani si cand te astepti sa incepi sa iei productia vine o calamitate din asta puternica. Nimic nu e asigurat", a spus un pomicultor din zona.
Taranii incearca din rasputeri sa salveze pomii fructiferi care n-au fost inghititi cu totul de pamant.
"Foarte multi pomi au fost ingropati, nu i-am mai gasit, ce a mai ramas incercam sa recuperam ce mai putem recupera", a mai spus barbatul.
Nicinul dintre proprietarii afectati nu isi asigurase livada, asa ca nu au nicio sansa sa fie despagubiti.
"Sper sa putem sa stabilizam solul, ca altfel riscam sa plece incontinuu. Vreo 20-25 de hectare de teren a luat-o la vale", a spus primarul comunei, Marian Alexe.
Specialistii spun ca, pe langa ploile abundente, alunecarile de teren de la Barbuletu au fost favorizate si de defrisarile masive facute in ultimii ani in zona. Ramas fara padure, terenul a devenit instabil si pamantul o ia la vale ori de cate ori ploua mai mult.