Alunecari de teren, dupa inundatii. Zeci de localitati sunt afectate dupa ce pamantul a inceput sa o ia la vale

Ultima actualizare: 28-04-2014 07:03

Ploile urmate de inundatii si alunecari de teren au lovit iarasi mai multe judete din tara. In Prahova si Buzau, pamantul a inceput sa o ia la vale. Zeci de localitati sunt afectate.

In Vrancea, mai multe familii au fost evacuate pentru ca locuintele lor stau sa se prabuseasca. Noua judete din sudul tarii raman sub cod galben de ploi pana vineri seara, iar hidrologii mentin codul portocaliu de inundatii pana sambata.

In Dolj, la Racari, acolo unde Jiul ameninta sa se reverse, oamenii fac tot ce pot pentru a limita un posibil dezastru. Au ridicat diguri din saci de nicip in curtile care se afla in calea viiturii.

Victoria Georgescu, localnica: "Nu mai pot... Ca toata noaptea nu am putut sa dorm de grija ca vine Jiul. Ca daca vine, noi toate le urcam in pod, toate zdrentele, toate, ce avem in casa le punem in saci si le urcam in pod".

In aceasta zona, in 2005 si 2007, apele au navalit in gospodarii si au omorat sute de animale.

"Acum ar fi a 11-a oara daca ar veni si de data asta. A 11-a oara cand am fi atacati de Jiu", spune un localnic.

Drumuri rupte si case izolate sunt si in judetul Prahova, dupa ce apele au maturat totul in calea lor. La Provita de Sus, sute de localnici sunt sinistrati. Soseaua care ii leaga de lume a fost inghitita de valtoare.

Tot in Prahova, din cauza ploilor, barajul de la Paltinu, de pe Valea Doftanei, s-a umplut, iar autoritatile au decis deversarea controlata. Cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta i-au avertizat pe localnici sa nu se apropie de albia raului si sa-si duca animalele in zona, pentru ca exista pericolul ca apa sa vina cu mare putere.

Meteorologii mentin codul portocaliu de inundatii pe mai multe rauri din sudul tarii pana sambata seara.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO