IGPR anunță că a destructurat cel mai important grup infracţional care alimenta cu droguri piaţa din Bucureşti. GALERIE FOTO

×
Codul embed a fost copiat

 IGPR a anunțat că a fost destructurat cel mai important grup infracţional care alimenta cu droguri piaţa din Bucureşti.

Astfel, opt persoane, inclusiv doi cetăţeni albanezi, au fost trimise în judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic internaţional de droguri de mare risc, trafic intern de droguri de mare risc. 

IGPR afirmă că potrivit anchetatorilor, gruparea transporta cocaină şi heroină, în special din Olanda, în transporturi de 10 - 12 kg, ascunse în autoturisme care erau duse în service-uri auto, de regulă în străinătate, pentru a fi pregătite locuri speciale, în vederea disimulării drogurilor. Drogurile erau vândute în oraşe din România, Italia, Franţa, Spania, Albania.

”Poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul Antidrog, împreună cu poliţiştii Direcţiei Operaţiuni Speciale şi procurorii D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală, au destructurat o grupare specializată în trafic internaţional de droguri. Prin rechizitoriul din data de 27.01.2023, a fost dispusă trimiterea în judecată a 8 persoane (6 cetăţeni români şi 2 cetăţeni albanezi, dintre care 3 în stare de arest preventiv, 3 sub control judiciar şi 2 în stare de libertate) pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic internaţional de droguri de mare risc, trafic intern de droguri de mare risc, punerea în circulaţie de valori falsificate sau dobândirea de instrumente de plată fără numerar falsificate şi spălare de bani”, transmite duminică IGPR, precizând că astfel a fost destructurat cel mai important grup infracţional care furniza droguri în Capitală, conform News.ro. 

Cum a apărut gruparea infracțională

Conform anchetatorilor, în luna mai 2021, un bărbat, de cetăţenie albaneză, ar fi iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat, în scopul comiterii infracţiunilor de trafic internaţional de droguri de mare risc (cocaină şi heroină), respectiv activităţi de procurare, disimulare, transport şi introducere pe teritoriul României a unor cantităţi de droguri de mare risc, cuprinse între 10-12 kilograme/transport.

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Grupul ar fi fost constituit împreună cu alţi doi cetăţeni români, activând până în luna august 2022.

În cursul anului 2022, la acest grup ar fi aderat un al patrulea bărbat, de cetăţenie albaneză, grupul fiind sprijinit pe parcursul activităţii infracţionale de alte persoane, cetăţeni români.

Drogurile de mare risc ar fi fost preluate din afara ţării, de cele mai multe ori pe teritoriul Olandei-Rotterdam sau Albaniei, în principal de la cetăţeni albanezi, în vederea transportării acestora în alte ţări, cu preponderenţă în România.

Cum acționau

În vederea realizării transporturilor, atât cetăţenii români, cât şi cei albanezi ar fi achiziţionat autovehicule, pe care le-ar fi înmatriculat atât în nume propriu, cât şi pe numele rudelor lor.

Autovehiculele erau introduse în service-uri auto, de regulă în străinătate, pentru a fi pregătite locurile special amenajate, în vederea disimulării drogurilor.

Locaşurile în care erau introduse drogurile în vederea transporturilor nu erau accesibile decât prin intervenţia într-un service auto de către personal specializat sau prin desfacerea unor componente ale maşinii şi montarea acestora la loc, după introducerea/scoaterea substanţelor (de exemplu, în bordul maşinii, în plafon, în zona în care se află frâna de mână, etc).

După pregătirea autoturismelor, în vederea transportării unor cantităţi de droguri cuprinse între 10 şi 12 de kilograme, membrii grupului infracţional organizat s-ar fi deplasat cu maşinile în Belgia (Bruxelles) şi Olanda (Rotterdam), în locaţiile prestabilite de către membrii grupului de origine albaneză şi ar fi introdus în autovehiculele modificate, în compartimentele special create, drogurile de mare risc.

Ulterior, aceştia s-ar fi deplasat către destinaţiile unde drogurile erau comercializate, în diferite oraşe de pe teritoriul mai multor ţări, respectiv, România, Italia, Franţa, Spania, Albania.

Pentru a fi asigurat caracterul conspirativi al activităţilor, după o anumită perioadă de timp, membrii grupului ar fi schimbat proprietarul autoturismelor şi, implicit, numerele de înmatriculare, iar, în unele cazuri, le-ar fi modificat culoarea, pentru a nu atrage atenţia autorităţilor privind frecvenţa intrărilor şi ieşirilor din ţările între care erau transportate drogurile..

Odată ajunse în România, membrii grupului ar fi scos drogurile din locaşul special amenajat şi le-ar fi depozitat în judeţul Ilfov, într-un imobil în care nicio persoană nu şi-a declarat domiciliul.

Ulterior, substanţele ar fi fost vândute către diverse persoane din Bucureşti şi zonele limitrofe, către clienţi fideli ai grupului, alimentând astfel piaţa internă subterană cu importante cantităţi de droguri de mare risc (cocaină), spun poliţiştii.

Pe parcursul urmăririi penale, au fost documentate două astfel de transporturi, respectiv 01-04.04.2022 şi 04-08.08.2022, cu ocazia celui de-al doilea transport fiind depistate peste 10 kilograme de cocaină.

Sumele de bani obţinute din traficul de droguri de risc ar fi fost investite în bunuri de lux, achiziţionate pe numele altor persoane, pentru a ascunde provenienţa ilicită a veniturilor.

Cu privire la infracţiunea de punerea în circulaţie de valori falsificate sau dobândirea de instrumente de plată fără numerar falsificate, unul dintre cei în cauză ar fi deţinut, în vederea punerii în circulaţie, suma de 400 de euro, formată din bancnote contrafăcute, având cupiurile de 50 de euro.

Prin rechizitoriu, s-a solicitat confiscarea şi distrugerea, cu păstrarea de contraprobe, a 10.553,67 grame cocaină şi 501,04 grame de heroină.

În plus, s-a solicitat confiscarea echivalentului cantităţii de droguri care au fost introduse în România în luna aprilie 2022, respectiv 250.000 de euro, valoare de achiziţie, şi un milion de euro, valoare de piaţă, precum şi confiscarea autoturismului modificat în vederea disimulării drogurilor.

De asemenea, s-a solicitat menţinerea măsurilor asiguratorii dispuse în cauză (sume de bani, 2 imobile, un autoturism, bunuri mobile) şi confiscarea extinsă a acestora.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bucureşti.

În cauză, poliţiştii şi procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului de Investigaţii Financiare - Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate ale căror activităţi au condus la identificarea activelor financiare, ce au dus la confiscări de 424.000 de euro.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Anunțul lui Cătălin Cîrstoiu. Candidatul PSD-PNL oferă lămuriri într-o conferință de presă
Anunțul lui Cătălin Cîrstoiu. Candidatul PSD-PNL oferă lămuriri într-o conferință de presă

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care ar urma să răspundă acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Circ pe Aeroportul Internaţional Otopeni, la propriu. „Mă bucur că în timpul de aşteptare avem ce vedea”
Circ pe Aeroportul Internaţional Otopeni, la propriu. „Mă bucur că în timpul de aşteptare avem ce vedea”

Circ la Aeroportul Internaţional Otopeni! Zeci de acrobaţi, actori şi animatori ai Circului Metropolitan Bucureşti le-au pregătit călătorilor o surpriză, de Ziua Mondială a Circului.

Copilă de 12 ani, determinată de un bărbat să se filmeze în ipostaze intime. Imaginile au fost postate pe rețelele sociale
Copilă de 12 ani, determinată de un bărbat să se filmeze în ipostaze intime. Imaginile au fost postate pe rețelele sociale

Un bărbat de 24 de ani este cercetat de poliţiştii din Vaslui, după ce a determinat o fetiță de 12 ani să se filmeze în ipostaze sexuale explicite, iar apoi a postat imaginile pe rețelele de socializare.

 

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.