Puiu Popoviciu nu scapă de condamnarea la 7 ani de închisoare
Condamnat definitiv la șapte ani de închisoare şi dat în urmărire internaţională, Puiu Popoviciu cere printr-o cale extraordinară de atac anularea pedepsei şi reluarea ultimei faze a procesului.
UPDATE 20.30: Solicitarea omului de afaceri a fost respinsă.
19.18: Omul de afaceri se plânge că a fost condamnat de aceeaşi judecătoare care, în urmă cu opt ani, îl plasa sub control judiciar. Aşadar, din punctul său de vedere, este incompatibilă.
Puiu Popoviciu s-a plâns că a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare de un complet nelegal. Unul dintre judecători susţine omul de afaceri ar fi fost incompatibil pentru că, în urmă cu opt ani, a făcut parte din instanţa care a refuzat să îl aresteze preventiv, dar l-a plasat sub control judiciar. Aşa că a cerut ca pedeapsa să îi fie anulată pe cale extraordinară.
Puiu Popoviciu: „Într-un dosar fără probe şi fără prejudiciu am primit șapte ani, pentru că i-am zis unuia că pământul e rotund, ceea ce susţin cu tărie şi azi. Ce aş mai putea spera?!”
Miza contestaţiei făcută de Popoviciu, prin intermediul avocatului său, este una dublă: multimilionarul poate scăpa de statutul său de fugar, după ce pe numele sau a fost emis un mandat de executare a pedepsei, ci şi salvarea averii: la mijloc este vorba despre un prejudiciu estimat la peste 300 de milioane de euro.
Procesul civil se judecă, săptămâna viitoare, la Curtea de Apel, dar Puiu Popoviciu nu va fi prezent pentru că este la Londra. De acolo, pregăteşte noi procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În instanţele naţionale spune că nu mai are încredere.
O decizie favorabilă lui Popoviciu face ca procesul să se reia din momentul apelului, adică faza în care apărarea şi acuzarea discută despre sentinţa dată de prima instanţă în care Puiu Popoviciu fusese condamnat la nouă ani de închisoare.
Decizia instanţei supreme este una cu adevărat spectaculoasă, iar Puiu Popoviciu scapă nu doar de pedeapsa pe care a primit-o în iunie şi care i-a fost anulată, ci şi poate reveni în fata Înaltei Curți să îşi susţină nevinovăţia, fără riscul de a fi încătuşat.