Inalta Curte: Orice medic angajat in Ministerul Sanatatii este functionar public. Ce se intampla daca e prins luand MITA

×
Codul embed a fost copiat

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit, miercuri, ca orice medic care este angajat intr-o unitate a Ministerului Sanatatii (MS) este functionar public si, in consecinta, este subiect activ al infractiunii de luare de mita.

Noua judecatori ai ICCJ au fost desemnati sa dezbata o chestiune de drept privind calitatea de functionar public a medicilor din Romania. In final, ei au hotarat, in unanimitate, ca orice medic angajat al unei unitati ce apartine Ministerului Sanatatii are calitatea de functionar public.

"Judecatorii au spus ca medicul incadrat intr-un spital din reteaua Ministerului Sanatatii este functionar public in acceptiunea dispozitiilor articolului 175 di Codul penal, alineatul 1 litera B teza a doua, adica functie publica de orice natura. Practic, orice medic de la orice spital al MS este functionar public si, in consecinta, este subiect activ al infractiunii de luare de mita", explica surse judiciare.

Potrivit acelorasi surse, inclusiv la ICCJ au existat judecatori care au dat solutii de achitare unor astfel de medici, despre care s-a constatat miercuri ca au calitate de functionari.
Aceleasi surse spun ca astfel se va unifica practica judiciara privind acest aspect.

Judecatorii ICCJ au dezbatut aceasta chestiune ca urmare a unei sesizari de la Curtea de Apel Targu Mures, trimisa cu referire stricta la medicii angajati ai unitatilor medicale ale Ministerului Sanatatii, nefacand referire si la medicii din spatiul privat sau angajati in egala masura in domeniul public si in cel privat. Astfel, explica sursele citate, cei noua judecatori nu s-au putut pronunta si cu privire la aceste categorii de medici.

Citește și
frauda reteta cancer
Mafia medicamentelor din Oradea: 50 de farmacii si medici de familie, gaura de 2,1 mil. de euro la buget. Modul de operare
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Mai exact, judecatorii instantei supreme au trebuit sa raspunda la urmatoarea intrebare: "Articolul 175 din Codul penal se interpreteaza in sensul ca medicul chirurg - angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata intr-o unitate spitaliceasca din sistemul public de sanatate, trimis in judecata sub acuza savarsirii infractiunii de luare de mita prevazuta de articolul 289 Cod penal - se incadreaza in categoria functionarilor publici prevazuta la articolul 175 alineatul 1 litera c) Cod penal, sau in categoria functionarilor publici prevazuta la articolul 175 alineatul 2 Cod penal?".
Articolul 175 alineatul 1 litera c) arata ca "functionar public, in sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fara o remuneratie (...) exercita, singura sau impreuna cu alte persoane, in cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atributii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia".

Cea de-a doua legiferare, existenta la articolul 175 alineatul 2 reglementeaza faptul ca, "de asemenea, este considerata functionar public, in sensul legii penale, persoana care exercita un serviciu de interes public pentru care a fost investita de autoritatile publice sau care este supusa controlului ori supravegherii acestora cu privire la indeplinirea respectivului serviciu public".

In final, completul a stabilit ca medicii nu intra in niciuna una dintre cele doua categorii, ci in cea reglementata de articolul 175 alineatul 1 litera b teza a adoua, care spune ca "functionar public, in sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fara o remuneratie, exercita o o functie publica de orice natura".

Pe de alta parte, in 9 octombrie, pre;edintele Traian Basescu a promulgat legea de aprobare a Ordonantei 2/2004, potrivit careia medicul nu este functionar public si nu poate fi asimilat acestuia, dupa ce Parlamentul a respins cererea de reexaminare prin care se solicita sa se revina asupra acestei decizii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Medicii care s-au intors in Romania pentru a-i salva viitorul.
Medicii care s-au intors in Romania pentru a-i salva viitorul. "Nu as vrea ca fiul meu sa nu stie cine ii e familia"

Romania are viitor pentru ca are cine sa o salveze. Intr-un sistem sanitar in deriva, o mana de medici merg impotriva curentului: s-au intors din strainatate sau au refuzat contracte generoase pentru a face aici medicina pentru oameni.

Mafia medicamentelor din Oradea: 50 de farmacii si medici de familie, gaura de 2,1 mil. de euro la buget. Modul de operare
Mafia medicamentelor din Oradea: 50 de farmacii si medici de familie, gaura de 2,1 mil. de euro la buget. Modul de operare

Inspectorii antifrauda fiscala afirma ca firmele implicate in cazul din judetul Bihor in care au loc perchezitii la Spitalul Municipal Oradea, la farmacii si cabinete medicale au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 2,1 milioane de euro.

Adevarul din spatele
Adevarul din spatele "vindecarii miraculoase" care a transformat mii de pacienti in victime. Medicii vin cu un avertisment

O escrocherie de proportii a atras deja mii de pacienti, pacaliti de promisiunea unui miracol medical: aceea ca vor scapa, in cateva zile si fara operatie, de monturile care le fac viata un chin.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care ar urma să răspundă acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.