Adevarul din spatele "vindecarii miraculoase" care a transformat mii de pacienti in victime. Medicii vin cu un avertisment

18-11-2014 17:26


O escrocherie de proportii a atras deja mii de pacienti, pacaliti de promisiunea unui miracol medical: aceea ca vor scapa, in cateva zile si fara operatie, de monturile care le fac viata un chin.

Medicii ortopezi cer Ministerului Sanatatii sa ia urgent masuri impotriva celor care vand dispozitive neomologate. Acestea nu doar ca nu repara oasele, ci si distrug articulatiile. Doctorii spun ca in reclame sunt folosite fotografii mincinoase.

Picioare de balerina pentru bolnavii cu suferinte osoase grave, iata ce promit reclamele care au invadat, de doua luni, mai multe siteuri de mare trafic. Fotografiile sunt cele care au convins mii de clienti sa cumpere iluzii - imagini cu picioare contorsionate de boala - inainte de folosirea acestor feşe - si perfect reparate dupa, cel putin asta pretinde reclama. Cu o singura problema: picioarele sunt ale unor pacienti operati, iar pozele au fost furate de pe site-urile doctorilor.

"Nu ati purtat un fel de chingi ca sa va corectati problema?
- Absolut deloc. De fapt asta este o reclama.
- Nu este marturia dumneavoastra?
- Nu, absolut deloc. Dar se si vede ca este o operatie, este o cicatrice.
- Marturia in numele dumneavoastra ii face pe oameni sa cumpere. Stiati?
- Nu, nu stiam deloc.
- Nu ati dat nimanui acordul sa foloseasca fotografiile?
- Nu, nu m-a sunat nimeni"

- Marturia dumneavoastra arata ca sunteti o balerina.
- Nu, nici macar nu suport baletul", spune o pacienta.

Asadar, cu o comanda plasata online si 150 de lei, clientii primesc un asa-zis fixator, care n-a rezolvat niciodata nimic. Dupa termenul de 10 sau 30 de zile, oamenii isi dau totusi seama ca au "muscat" din momeala unor escroci si se prezinta la medic, intr-o stare mult agravata.

"Doamna este un caz tipic, pentru ca inclusiv dansa a fost tentata si chiar a cumparat acest dispozitiv. Creeaza o presiune enorma asupra acestei articulatii. Am zeci de pacienti care au utilizat asemenea dispozitive si ale caror articulatii s-au distrus foarte repede", avertizeaza Dr. Marius Uscatu, ortoped.

"Va amintiti ca asa arata piciorul dumneavoastra?
- Da, acum 3 ani.
- Si v-au ajutat protezele?
- Nu, in niciun caz, sub nicio forma nu mi-au folosit. Toate erau niste facaturi", spune o pacienta.

"- Sunt omologate produsele vandute?
- Acest produs la care ne uitam nu este omologat. Este atat furt intelectual cat si inselaciune dar mai ales este o problema de sanatate publica, pacientele sunt mintite",
mai avertizeaza dr. Uscatu.

Specialistii IT la care au apelat medicii si companiile medicale din Romania al caror nume a fost folosit abuziv in reclame arata ca IP-ul sau adresa electronica a site-ului se schimba in fiecare zi. Totusi pe facturile primite de clienti apare ca firma care le expediaza dispozitiviele are sediul in Chisinau, Republica Moldova.

Medicii au reclamat inselaciunea la Ministerul Sanatatii.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO