Iarnă în toată regula, în noiembrie. A nins atât de mult, încât turiștii au rămas blocați în pensiuni: ”Are 40 cm lejer!”
Multe zone din țară se confruntă cu primul episod de iarnă grea: a nins abundent toată noaptea, la altitudini mari.
Zăpada s-a depus în strat gros, iar turiștii dintr-o stațiune din Bihor au rămas blocați în pensiuni până când utilajele au deszăpezit drumul de acces.
A bătut vântul puternic în mai toate județele, iar copaci, acoperișuri, tencuială și panouri publicitare au cedat.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"- Are 30, așa-i? Dar eu zic că e mai mare...
- E mare, aici are 40 de cm lejer!".
Așa s-au trezit turiștii cazați la o pensiune din stațiunea Padiș, din Bihor, la doar 1.300 de metri altitudine: înconjurați de zăpadă mare. După ce a nins toată noaptea, mașinile lor au fost îngropate în troiene, așa că au așteptat utilajele să-i scoată din încurcătură.
Valentina Roma, angajata pensiunii: ”Cei care erau deja sus nu puteau să coboare, cei care erau jos nu puteau să urce. Ne-a luat prin surprindere, nimeni nu se aștepta la astfel de precipitații".
Mircea Mălan, vicepreședinte CJ Bihor: ”Turiștii care voiau să pornească la prima oră, neavând nici mașinile echipate corespunzător, până ce mașina de deszăpezit a ajuns la ei au stat acolo. Într-o oră, toată problema s-a rezolvat".
Turiștii au fost nevoiți să-și dezgroape mașinile din zăpadă și în stațiuni din județul Harghita - precum Mădăraș, Pasul Bucin ori Harghita-Băi.
Vântul puternic a rupt doi copaci în apropiere de localitatea Praid, iar unul dintre ei a căzut peste o mașină aflată în mers pe DN13B. Doi pasageri au fost răniți și transportați la spital.
Alina Ciobotariu, ISU Harghita: ”Vântul a afectat cinci posturi de transformare din comuna Mărtiniș, un număr de 341 de consumatori fiind nealimentați".
Tudor Duțu, director regional DRDP Brașov: ”Ninge încontinuu, am acționat cu material antiderapant toată noaptea, acționăm și acum avem 14 utilaje pe drum".
Cine a circulat noaptea cu mașina și a avut drum prin Bistrița a mers pe șoseaua acoperită de 5 cm de zăpadă.
”Avem 20 de cm stratul de zăpafă, se anunță un sezon bun”
Pe creste, zăpada s-a depus în strat și mai mare, spre bucuria cabanierilor, care se gândesc că s-ar putea schia devreme anul acesta. A continuat să ningă la Cavnic și Borșa, în Maramureș, dar și pe Muntele Mic.
Sebastian Lungu, salvamont: "Avem 20 de cm stratul de zăpadă, se anunță un sezon bun".
A căzut zăpadă din plin și în Masivul Iezer, dar și în Munții Șureanu.
"Se pare că iarna și-a intrat în drepturi, de la 1.700 zăpada e destul de măricică".
”De azi-noapte a început să ningă și în Munții Șureanu, iar zăpada măsoară cam 15 cm".
Chiar si la mai putin de o mie de metri altitudine, peisajul e unul de iarnă, în Sălaj, în Munții Meseș.
Iar la șes, vântul puternic a creat probleme. În orașul Făgăraș, județul Brașov, rafalele au desprins acoperișul unui bloc, care a căzut peste două mașini parcate și le-a avariat.
În Constanța, mai mulți copaci au fost smulși din pământ.
"Costine, asta e mașina ta? Bine că nu a pățit nimic".
În București, vântul a suflat în rafale de până la 60 de km pe oră, iar până la orele prânzului pompierii au intervenit în cel puțin 30 de situații de urgență, una dintre ele fiind chiar pe Bulevardul Magheru, unde un panou a fost smuls de rafalele de vânt.
Și tencuiala de pe o clădire din strada Toamnei a fost luată de vânt și azvârlită peste o mașină parcată.
Reporteri: Ana Maria Barbu, Natașa Paraschiv, Adina Timiș, Gina Obrejan, Oana Ursanu, Daniel Preda, Teodora Suciu, Yvette Mîrza, Cristina Dobre