Iarna a venit mai devreme decât ne așteptam. Munții se acoperă de zăpadă, iar românii deja fac rezervări pentru 1 Decembrie
Vremea s-a stricat în aproape toată țara, iar meteorologii au anunțat cod galben de vânt puternic în zonele joase, ninsori și viscol la munte.
De altfel, vineri noapte a căzut prima zăpadă la Rânca, pe Transalpina, unde drumarii au ieșit la lucru prima oară în acest sezon.
Este zăpadă și pe Transfăgărașan, în Bucegi, dar și în Maramureș, la Borșa, unde cabanierii sunt optimiști că vor deschide sezonul de schi pe 1 decembrie.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În stațiunea Rânca, din Gorj, la peste 1.700 de metri altitudine, a nins pentru prima oară vineri noapte. După câteva ore, zăpada s-a depus pe șosea. Așa că drumarii au scos utilajele de deszăpezire la lucru.
Zăpada de pe crengile brazilor și acoperișurile cabanelor i-a atras repede pe turiști.
Constantin Pănescu, șeful asociației cabanierilor din Rânca: "Nu suntem învățați cu zăpada să vină la jumătatea lunii noiembrie, ci la sfârșitul lunii noiembrie, deja au început să sune turiștii pentru rezervări pentru 1 decembrie".
E totul alb și în Borșa, Maramureș. Pârtia a fost acoperită de zăpadă, iar proprietarii sunt optimiști că vor deschide sezonul de schi chiar de la sfârșitul lunii.
Ion Sorin Timiș, primar Borșa: "În acest sezon se pare că vom deschide foarte devreme, prognoza meteo arata că începând cu 1 decembrie vom avea zăpadă, așa că de minivacanță vă așteptăm la schi".
Pe Transfăgărășan, stratul de zăpadă atinge 4 cm grosime, iar pe platoul Bucegilor totul e alb.
În acest weekend, tot platoul e acoperit de zăpadă. Ceața face ca vizibilitatea să fie redusă la 15-20 de metri, marcajele turistice abia se zăresc.
”Turiștii ar trebui să aibă grijă ce trasee aleg”
Claudiu Vasilescu, Salvamont Bușteni: "Turiștii ar trebui să aibă grijă ce trasee aleg și să fie foarte atenți cu echipamentul și cu experiența, pentru că cea mai mică greșeală poate să le fie fatală".
Cristian Toma, Salvamont Argeș: "Să se echipeze de iarnă cu bocanci cu talpă antiderapantă, geacă impermeabilă, lanternă frontală și colțari. Putem vorbi de instalarea hipotermiei dacă nu suntem echipați corespunzător".
Vremea se schimbă radical de sâmbătă seară. Meteorologii au emis cod galben de vânt puternic pentru Oltenia, Muntenia, Dobrogea și mare parte a Transilvaniei. Iar la peste 1.400 de metri altitudine sunt așteptate ninsori. Și mai sus, la peste 1.700 de metri, rafalele pot atinge și 100 de km pe oră.
Marina Antonescu, meteorolog: ”Ținând cont că ne apropiem de anotimpul de iarnă și temperaturile încep să scadă, este normal ca în zona de munte să ne așteptăm la precipitații sub forma de zăpadă. Nopțile, cam în toată zona de munte sunt cu temperaturi negative".
Duminică, codul galben se restrânge în mai puține zone ale țării.