Valuri de 8 metri, drumuri de cosmar si zeci de localitati fara energie electrica. Iarna a revenit in forta in Romania

×
Codul embed a fost copiat

Este iarna in Romania, dar nu una de basm. 31 de judete sunt sub atentionare meteorologica de viscol si ninsori. Deja drumurile au devenit un cosmar.

Din cauza aglomeratiei, pe Valea Prahovei si in Poiana Brasov practic nu se circula, de parca toti soferii au avut acest traseu. Nici Dobrogea nu a fost ocolita de valul de frig. Toate porturile au fost inchise. Vantul puternic sufla cu aproape 80 de kilometri la tarm. In sud, zeci de localitati au ramas fara energie electrica.

In Buzau, cele mai mari probleme au fost pe Drumul National 22. Acolo a nins ore in sir iar vantul care a suflat cu putere a viscolit zapada.

Intre Ramnicu Sarat si Braila, circulatia s-a desfasurat cu foarte mare dificultate. Din cauza viscolului, vizibilitatea a fost redusa, iar pe sosea s-a depus un strat de zapada care masoara cativa centimetri. Drumarii spun ca daca va continua sa ninga, vor intrerupe circulatia pe acest tronson de drum.

Deocamdata utilajele patruleaza. Nu suficient daca ii intrebi pe soferi.

Citește și
Furtuna de zapada Moscova
Haos in capitala Rusiei: 150 de zboruri cu probleme si trafic blocat, dupa o puternica furtuna de zapada. GALERIE FOTO
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Sofer: "Se circula greu, pentru ca nu vrea sa dea niciun fel de nisip, cu sare pe drum. E utilaj, dar nu da cu sare, doar plimba lama ca sa se afle in treaba."

Pe Valea Prahovei, cei care au insistat sa urce cu masinile la cota 1400 au avut probleme. In plus, un utilaj de deszapezire a derapat si a intrat intr-o remorca, pe care a aruncat-o intr-o rapa.

In Poiana Brasov, a fost aglomeratie pe ambele sensuri, iar ambulantele care transportau pacientii spre spital au reusit cu greu sa se strecoare.

La Galati, traversarea Dunarii cu bacul a fost posibila in conditii dificile. Pana si uleiul din balustradele mecanice de protectie pentru pasageri si autoturisme a inghetat.

Pe astfel de conditii meteo, nu numai pe sosele e nevoie de precautii sporite, ci si pe apa. Aici, la Galati, pe Dunare, malul celalalt nici nu se vede.

Capitan Constantin Onceanu, comandant bac
: "Vant puternic, banuiesc ca, la rafala, undeva la cincizeci, saizeci de kilometri pe ora, cu ninsoare abundenta, vizibilitate redusa."

In Dobrogea, porturile de la Marea Neagra au fost inchise din cauza vantului puternic. In larg furtuna s-a dezlantuit iar pe la amiaza valurile au atins aproape 8 metri.

Marea a oferit sambata o imagine feerica, cu valuri mari care se sparg cu putere de dig. Insa cu greu putem admira un astfel de peisaj. Vantul care sulfa cu putere si ninsoarea iti taie respiratia.

Comandantii vapoarelor aflate in dana porturilor au fost atentionati sa isi ia toate masurile de siguranta, pentru ca oricand exista pericolul de scufundare.

In Arges, Dambovita si Ialomita, mii de familii au ramas fara curent electic. In Giurgiu, autoritatile au decis sa ii cazeze in spital pe bolnavii din afara municipiului care au de facut dializa pentru ca acestia sa nu ramana blocati in ambulante.

Desfasurarea evenimentelor din tara, sambata, LIVETEXT:

UPDATE ORA 16:30 In judetul Buzau, la ora transmiterii acestei stiri ninge, iar in zonele de campie ale judetului vantul sufla cu putere. Conform IPJ Buzau, la ora actuala se circula pe toate sosele din judet.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, la Politia Buzau s-au inregistrat trei accidente rutiere, in localitatile Cilibia, Balta Alba si Ziduri, soldate cu doi raniti si pagube materiale.

UPDATE 14:30 Circulatia rutiera se desfasoara cu dificultate, sambata dupa-amiaza, pe mai multe tronsoane ale drumului national 1, intre Bucuresti si Brasov, drumul fiind aglomerat in special pe Valea Prahovei, pe sensul de urcare catre munte, transmite corespondentul MEDIAFAX.

UPDATE ORA 14:00 Peste 1.600 de familii din patru localitati ale judetului Dambovita nu beneficiaza de energie electrica, sambata, ca urmare a avariilor produse pe reteaua de alimentare a societatii Electrica din cauza vremii nefavorabile, zeci de muncitori intervenind pentru remedierea avariilor. Patru localitati ale judetului Dambovita sunt partial nealimentate cu energie electrica. Mai multe echipe de interventie din care fac parte 24 de angajati ai Electrica se afla pe teren si lucreaza pentru remedierea avariilor, autoritatile estimand ca alimentarea cu energie electrica va fi reluata in jurul orei 18.00.

UPDATE ORA 13:45 Autoritatile din judetul Giurgiu au decis sa ii cazeze in spital pe bolnavii care au de facut dializa si care provin din afara municipiului Giurgiu, masura fiind luata pentru a preintampina blocarea ambulantelor pe drumuri, in contextul existentei codului galben de ninsori, vant puternic si polei.

UPDATE ORA 13:30 Operatorii de salubrizare din Capitala intervin in acest moment cu 210 utilaje de deszapezire, atat pe strazile principale, cat si pe cele secundare, prin aplicarea de tratamente cu material antiderapant, dar si prin pluguire, informeaza Primaria Municipiului Bucuresti (PMB). Totodata, operatorii au aplicat tratamente cu material antiderapant pentru combaterea poleiului in zona pantelor, rampelor si a podurilor, atat pe parcursul noptii, cat si la primele ore ale diminetii.

UPDATE ORA 09.30 Manevrele navelor au fost suspendate, in cursul nopții de vineri spre sambata, in toate porturile constantene, din cauza vantului puternic, ce sufla la rafala cu viteze de 70 - 80 km/h, transmite MEDIAFAX.

Potrivit autoritatilor portuare, operatiunile au fost sistate in porturi, rand pe rand, incepand cu Mangalia și Constanța Sud - fluvial, deoarece vantul sufla cu viteze de 60 - 70 km/h la tarm, iar in larg poate atinge și depasi 80 km/h. Activitatea a fost apoi oprita și in porturile Constanța Nord și Midia.

Tot din cauza vantului puternic a fost restrictionata si deplasarea convoaielor de barje pe Canalul Dunare-Marea Neagra, prin ecluza de la Agigea catre portul Constanta Sud - fluvial.

___________________

Semnele ca se va schimba anotimpul au fost clare inca de vineri, cand mercurul din termometre a scazut brusc cu 10 grade Celsius . Pe cat posibil, incercati ca sfarsitul de saptamana sa nu va prinda pe sosele.

Dupa un Craciun primavaratec, iarna s-a napustit vineri peste Romania cu ploi in rafale. Daca in ajunul Craciunului am avut aproape 20 de grade in Bucuresti, vineri nu au fost mai mult de 6.

Gata cu vremea frumoasa, cel putin in urmatoarele zile. In Bucuresti, sambata sunt anuntate ninsori, asa ca aveti grija cand plecati cu masina

31 de judete si Capitala au intrat vineri sub incidenta unui cod galben de precipitatii cu vant puternic de 45-55 de kilometri pe ora. In zona de munte stratul de zapada va masura cel putin 20 de centimetri.

"Se vad ecourile radar care au aparut in apropierea tarmului sudic al litoralului romanesc, iar aici vedem si norii cum incep sa se contureze, de aici asteptam acea evolutie de cod galben. Deplasarea va fi treptata, cuprinzand jumatatea sud-estica a tarii, mai putin partea de nord si vest care va ramane mai ferita", a explicat Dinu Marasoiu, meteorolog.

Vantul a inceput deja sa agite marea, ploua marunt, iar temperaturile au scazut cu 7 grade Celsius. Sunt asteptate rafale puternice, precipitatii mixte, polei si chiar ninsori.

Un al doilea cod galben va intra in vigoare duminica seara. Ninsorile vor cuprinde toata tara. Viscolul se va instala in Moldova si Dobrogea. 

Cei care sunt in zonele de munte si nu pot pleca pana duminica la pranz sau seara, ar fi bine sa ramana acolo, pentru ca vor avea conditii destul de grele, cel putin cu datele pe care le avem acum.

''Li s-a pus in vedere autoritatilor locale ca in cazul in care se inchid sectoare de drum sa asigure cazarea celor blocati departe de casa", a spus Monica Dajbog, purtator de cuvant MAI.

In perioada de Revelion, temperaturile scad dramatic pana spre -19 grade Celsius.

PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Sambata va ninge in sudul, sud-estul si local in centrul tarii, dar si in zona Carpatilor Meridionali si Orientali. Vantul va fi intens in sudul Moldovei, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei si in sudul Olteniei, iar in sud-estul extrem vor fi precipitatii mixte si poate sa apara poleiul. Maximele vor fi cuprinse între minus 3 si plus 4 grade.

In Dobrogea si Baragan se anunta multi nori si vor fi precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare si vor fi conditii de polei. Rafalele de vint vor depasi 45-55 km/h, viscolind temporar ninsoarea. Maximele termice scad cu pana la 7 grade fata de vineri.

In Moldova sudica si in nordul Munteniei vor fi innorari si va ninge, iar vantul va sufla tare. Temperaturile maxime vor fi in scadere transanta.

In jumatatea nordica a Moldovei se raceste si va ninge, iar maximele termice nu depasesc 1 grad cu plus.

In nordul Transilvaniei si prin Maramures vor fi innorari temporare si va ninge pe spatii mici. Mercurul din termometre va urca pana la valoarea de 0 grade Celsius.

In vestul tarii vor fi innorari dar si momente cu soare. Se raceste dar nu sunt anuntate precipitatii.

In tinuturile centrale gasim multi nori, va ninge local, iar vantul va prezenta intensificari indeosebi pe creste, viscolind temporar ninsoarea. Maximele termice scad cu 4 grade fata de ziua trecuta.

Se raceste si in sud-vestul tarii si vor fi ninsori. In sudul Olteniei vantul va depasi la rafala 45 - 55 km/h, viscolind temporar ninsoarea.

In sudul tarii, va ninge pe spatii mari iar vantul va sufla tare si va viscoli ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi in scadere peste tot.

In Bucuresti va continua sa se raceasca, va ninge, iar vantul va prezenta unele intensificari. La amiaza vom avea 1-2 grade cu plus, iar duminica dimineata -4 grade. Presiunea atmosferica va fi in scadere.

La munte, pe timpul zilei, va ninge in zona Carpatilor Meridionali si Orientali si pe arii restranse in rest. Vantul va prezenta intensificari indeosebi pe creste, viscolind temporar ninsoarea.

Duminica, va ninge pe timpul zilei in sud-vest, iar seara in cea mai mare parte a tarii, exceptand Lunca Dunarii si Dobrogea, unde va fi lapovita si polei. In sud si in sud-est, cantitatile de apa vor fi mai insemnate.

Luni va ninge indeosebi in prima parte a zilei in regiunile sudice, centrale si estice si pe arii restranse, in sud-vest.

Marti vor fi ninsori slabe, pe arii restrinse, in regiunile din vestul si sudul tarii.

Luni valorile termice scad accentuat în timpul noptii, cand vremea va fi deosebit de rece, geroasa indeosebi in jumatatea nordica a tarii.

Marti vremea va continua sa se raceasca si va fi deosebit de rece, geroasa indeosebi noaptea si dimineata.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
IARNA vine cu adevarat. De vineri seara, trei sferturi de tara intra sub COD GALBEN de ninsori
IARNA vine cu adevarat. De vineri seara, trei sferturi de tara intra sub COD GALBEN de ninsori

Meteorologii au emis o atentionare de cod galben de ninsori, intensificari ale vantului, precipitatii mixte si polei, pentru 31 de judete din sudul, centrul, estul si nordul tarii, valabila de vineri seara.

Haos in capitala Rusiei: 150 de zboruri cu probleme si trafic blocat, dupa o puternica furtuna de zapada. GALERIE FOTO
Haos in capitala Rusiei: 150 de zboruri cu probleme si trafic blocat, dupa o puternica furtuna de zapada. GALERIE FOTO

O furtuna de zapada a provocat haos, joi, pe strazile din Moscova si a cauzat intarzierea a peste 150 de zboruri pe aeroporturile din capitala rusa, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Dupa doua zile cu soare si temperaturi de 20 de grade, de vineri vremea se raceste. Zonele in care vom avea parte de ninsori
Dupa doua zile cu soare si temperaturi de 20 de grade, de vineri vremea se raceste. Zonele in care vom avea parte de ninsori

Temperaturile scad si ploile, ninsorile sau lapovita vor cuprinde sudul, estul si centrul tarii, incepand de vineri seara, potrivit prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.