Stii cat de multe poate povesti despre tine paznicul blocului in care locuiesti? Dovada, filmata cu CAMERA ASCUNSA
O posibila explicatie pentru numarul de locuinte pradate in acest an, 17.000, ar putea fi si usurinta cu care unii paznici dau informatii despre locatarii blocurilor.
Probabil din invidie spun oricui cat de bogati sunt proprietarii, cine e plecat de acasa si pentru cata vreme. Detalii importante pentru hotii care vor sa dea o spargere. Avem dovezi intr-un material filmat cu o camera ascunsa.
Daca ar exista un clasament al paznicilor cu chef de vorba, cu siguranta ca acest barbat ar castiga locul 1. A fost de ajuns o simpla intrebare despre locatari, chipurile pentru un sondaj, ca sa aflam tot ce misca in bloc. Cine are bani, cand pleaca de-acasa si pentru cat timp.
"- E unul la apartamentul 52 care a plecat in concediu pe la mare si cam atat. Sunt oameni mai in varsta. E un turc, la 3 apartamente sunt straini.
- Aici stau sau mai pleaca din cand in cand?
- Unul mai pleaca cu afaceri. E unul care a lucrat la securitate. Ala de la securitate e plecat la Snagov, mai mult sta pe acolo, are casa acolo. E nea Vasile, maine pleaca are casa la Sinaia.
Nea Vasile pleaca o saptamana, doua, nu l-am intrebat
- Cred ca oamenii de aici au bani
- Nu multi, 1,2, 3-4. au masini pricopsite. Se invart unii bine, ai dracului. Uite, asta care pleaca la Sinaia azi si-a luat masina nou-nouta.
- E tanar, batran ?
- 65 de ani."
Si nu este, asa cum ati putea crede, un caz singular. Ramanem tot pe Bulevardul Unirii, una dintre cele mai scumpe zone din Bucuresti. Paznicul unui alt imobil ne ofera si el informatii pretiose.
"- Mai sunt cateva persoane care au avut functii
- La etajul 5 sunt cei mai multi pensionari, au mai iesit acum. Toti sunt batrani, dar au fost in cadrul armatei, cu grad de colonel. Are si o pensie... ce sa mai zic. Are o pensie normala ca a noastra si cea de militari.
- Cred ca are peste 50 de milioane
- O avea, daca a lucrat acolo.
- Are peste 80 de ani, are 3 copii, ea e doctora, traieste si sotia..
sa nu cumva sa-i spuneti (n.r presedintelui de scara) ca am zis ceva de colonel."
La un alt bloc ne interesam unde locuiesc persoane singure si in varsta, adica vulnerabile in fata infractorilor.
"Am 10 firme. Locatari. La etajul 1, et 2.. 3... locatari am 4 apartamente, 5. 3 sunt pensionare, una la etajul 2 una la etajul 3, alta la 8. Din 6, 3 sunt pensionari. Cei de la 41 au fost in concediu au fost o luna la mare. Incercati la prima scara, e o firma care da drumu la intrare mai mereu. Si intrati in bloc."
"Deja ati aflat o serie de informatii despre oamenii care locuiesc acolo, stiti foarte bine cand nu sunt acasa si va puteti duce acolo. cu siguranta ei nu trebuie sa dea astfel de informatii, trebuie sa fie retinuti. Poate fi o buna informatie pentru spargatorul de locuinte. El de obicei face o prealabila supraveghere, de multe ori merge si la pont, pontul il poate da si acel personal de paza care exista la anumite scari de bloc", subcomisar Dragos Deoanca.
Doar in primele 7 luni ale acestui an au fost inregistrate in toata tara 17 mii de furturi din locuinte.