Firmele care raman FARA angajati la final de vara. Romanii au adoptat modelul vestic si isi iau concediu toata luna august
Cu un lacat pe usa, un paznic la poarta sau un afis la fereastra, mii de firme isi anunta clientii ca, pret de cateva saptamani, toti angajatii au concediu de odihna.
Si-a facut, astfel, loc si la noi o practica specifica statelor vestice, unde salariatii prefera vacantele la sfarsitul verii, iar economia merge in august cu frana de mana trasa. Asa ca, daca aveti nevoie de un cabinet dentar, un notar sau o rezervare la restaurant, va sfatuim sa verificati inainte.
"Suntem in vacanta. Va asteptam din septembrie si va dorim o vara frumoasa". Sunt mesaje lipite pe geamurile multor magazine, restaurante, birouri si fabrici. La mica intelegere cu angajatii, patronii au decis sa ia concediu toti deodata.
Este vorba, in general, de firme de productie care maresc ritmul si isi onoreaza comenzile cu cateva luni inainte. De pilda, o casa de blanuri este inchisa de la sfarsitul lunii iunie. Cei 8 angajati se vor intoarce la munca abia pe 18 august. Au parte, asadar, de doua luni de concediu, una platita si una nu.
A doua categorie de companii care iau pauza in august sunt cele care ofera servicii: birouri de avocatura, notariate si cabinete medicale. In general, intr-un cabinet stomatologic privat lucreaza 2-3 dentisti si tot atatia asistenti medicali. Se presupune ca pacientii isi rezolva din timp problemele cu dantura, asa ca nu e o problema ca acestia sa isi ia toti concediu 2-3 saptamani. In aceasta perioada, multe cabinete dentare au obloanele trase.
Valabil si pentru restaurante, unde salariatii depind unii de altii. "Au rude care vin din afara si merg impreuna in vacante, este luna concediilor", spune Ionut Filip, administator.
Si la stat, august este luna concediilor pentru parlamentari, ministri, angajatii din justitie si invatamant. Modelul este preluat din Germania, Franta, Italia, Spania si Grecia.
"Multor angajati le convine, pentru ca isi pot planifica si ei din timp vacante, pot sa-si cumpere cu preturi mai mici, pot sa-si faca arangajamente", explica George Butunoiu, sociolog.
Exista si un minus. "Nu mai sunt locuri la hotel si doar foarte putine la avion, combinatii proaste si preturi mai mari pentru cine nu s-a hotarat din timp", sustine Ciprian Enea, consultant turism.
In ceea ce priveste numarul zilelor de concediu, romanii se afla pe locul 8 in Uniunea Europeana. Avem 21 pe an, fata de 30, cat primesc nemtii.