Hoteluri aproape goale pe Valea Prahovei, de Sărbători. Pe litoral, doar două hoteluri mai sunt deschise
Altadată pline de turiști, acum multe hoteluri nu sunt ocupate nici macăr pe jumătate. Pe lângă temerile legate de noul virus, lipsește și zapada, așa că cel puțin pe Valea Prahovei este liniște.
O situație aparte întâlnim pe litoral, care în ultimii ani a atras tot mai mulți vizitatori iarna. Dar anul acesta Constanța este în carantină, așa că mai toate rezervările au fost anulate. Hotelierii estimeaza pierderi de două milioane de euro.
Pe Valea Prahovei domneşte liniştea. Doar la cota 2.000, în Sinaia, se poate schia în voie. În rest, mai toate pârtiile sunt uscate. Aşa că turiştii prefera să vină la munte pentru o zi.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Pe lângă lipsa zăpezii, hotelierii au fost nevoiţi să taie din ofertă mesele festive şi petrecerile, drept urmare au rămas cu multe camere goale. De exemplu, un hotel de patru stele din Sinaia are doar 7 din cele 25 de camere rezervate pentru sărbători.
Ciprian Stanciu, administrator de hotel: „Mergem undeva la un 30 la sută. În general, toată lumea e, să zic, puţin speriată de gradul de infectare şi de restricţiile impuse de autorităţi. Este un an ratat”.
Aproximativ 20 de mii de turişti mergeau de sărbători la Predeal, în anii trecuţi. Acum, în rezervări nu se regăsesc nici măcar jumătate.
Marius Câmpeanu, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Predeal: „Revelionul pe pârtie, precum ştiţi, ne interzice legea. Noi, în dată de 31, la ora 18, suntem nevoiţi să închidem accesul în zona domeniului schiabil. Va fi foarte greu cred că şi staţiunii. Sunt bani care după aceea se întorceau la bugetul local”.
În medie, un sejur la munte, în perioada sărbătorilor, costa între 2.500 şi 3.000 de lei, la un hotel de trei şi patru stele. În timp ce cazarea pentru trei nopţi într-o pensiune sau un hotel de două stele ajunge la 1.000 - 2.000 de lei.
Situația pe litoral
O situaţie aparte este pe litoral, unde municipiul Constanța şi staţiunea Mamaia sunt în carantină. Anul trecut, aproape 18.000 de turişti au fost la mare, în decembrie, potrivit Institutului Naţional de Statistică. La un an distanţă, la mare mai sunt doar două hoteluri deschise.
Constanța este în carantină până pe 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă că evenimentele festive sau orice fel de petreceri de Crăciun sau Revelion sunt interzise. Mai mult, cei care vor să ajungă în oraşul de la malul mării trebuie să aibă o declaraţie pe proprie răspundere cu un motiv bine întemeiat.
Sute de rezervări făcute pentru Crăciun şi Revelion au fost anulate.
Elena Oprea, manager de hotel: „Sunt 20 de rezervări. În comparaţie cu anul trecut, erau 150 de camere ocupate în aceeaşi perioadă. Nu avem petreceri organizate, masa se va servi în regim a la carte cu distanţare”.
Ştefan Necula, directorul unei agenţii de turism: „Pierderile în acest an sunt unele majore, undeva în jur de două milioane de euro. Anul trecut au fost deschise peste 20 de hoteluri pe litoral, unde s-au organizat petreceri de Crăciun şi de Revelion”.
În medie, o noapte de cazare în cele două hoteluri deschise în Mamaia costă, în această perioadă, 300 de lei.