Hotelierii s-au adaptat facturilor mari la utilități. Cine n-a investit în sisteme performante închide temporar
Facturile mari îi forţează pe cei din industria ospitalităţii să ia decizii fără precedent. Ca să facă economie, mulţi îşi vor închide hotelurile şi pensiunile până la Crăciun şi Revelion.
În paralel, investesc în soluţii menite să reducă semnificativ consumul. De pildă, senzori care sting lumina sau opresc aerul condiţionat, dar şi panouri fotovoltaice care produc energie.
O pensiune din Râșnov va fi închisă toată luna noiembrie din cauza facturilor mari. Cele 19 camere și patru apartamente vor fi puse din nou la dispoziția turiștilor abia de sărbători.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Loredana Dogariu, administrator pensiune: „Sistemul de încălzire a fost în așa fel refăcut încât să putem, în funcție de gradul de ocupare, să putem distribui căldură, apă caldă, doar pe acele segmente de camere. Facturile au crescut, cred că mai mult de 20%, în unele cazuri s-au triplat, drept dovadă și prețurile noastre de cazare și restaurant s-au mărit".
Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România: „Vom vedea foarte multe unități închise temporar. Partea de energie înseamnă foarte mult din costurile de operare astăzi. Noi încercăm să negociem cu autoritățile, să găsim forme de sprijin."
În alte țări, tot mai mulți hotelieri au anunțat că în camere vor fi doar 19 grade Celsius. Cum românii nu concep asta, cei din industria ospitalităţii de la noi vor încerca să menţină 23 de grade.
Pe litoral se fac deja investiţii care să reducă semnificativ consumul de energie, la vară. La acest hotel din Mamaia au fost montaţi senzori inteligenţi.
Răzvan Dobre – managerul unui hotel din Mamaia: „Când clienții vor să iasă pe balcon, aerul condiționat se oprește automat, și imediat ce se închide ușa de la balcon repornește”.
La acelaşi hotel au fost montate 200 de panouri fotovoltaice, care sezonul acesta au acoperit 40% din consumul unităţii de cazare. Investiţia a fost de 80.000 de euro.
În fiecare cameră există şi un senzor de prezență, aşa că în momentul în care clienții pleacă la plajă se opreşte automat lumina.
În Eforie Nord, un alt hotelier a instalat 140 de panouri fotovoltaice, care l-au costat 50.000 de euro. Anii trecuţi a plătit 95.000 de lei pentru curentul electric, însă acum speră să dea doar 10% din această sumă.
Gelu Tulea – proprietarul unui hotel din Eforie Nord: „Am acoperit undeva la 70-80%, dar doresc să măresc puterea, capacitatea, pentru a-mi asigura kilowaţii necesari să nu mai plătim energie, mai avem panourile solare pentru apă, 18 panouri, reușesc să încălzească apa pe timpul verii. Scopul nostru e să fim rentabili."
Energia produsă de panouri la iarnă va fi stocată pentru sezonul următor.