Terasele și hotelurile de pe litoral sunt în criză de angajați calificați. Bucătar: Eu sunt de la țară, am lucrat la baloți

×
Codul embed a fost copiat

Cu un minus de cel puțin 25.000 de angajați calificați, la multe terase și hoteluri de pe litoral veți găsi ospătari nepregătiți și obosiți.

Nu de puține ori, în bucătării lucrează chiar patronii localurilor, care au început să simtă și în costuri lipsa de profesionalism a angajaților de sezon. Nu doar comenzile sunt încurcate, ci și echipamentele sunt stricate de chelneri veniți direct de la muncile câmpului.

La ora prânzului într-un restaurant din Eforie Nord, în care se practică sistemul de autoservire, angajații, în mare parte elevi, se mișcă lent, deși sunt două luni de când lucrează aici, iar turiștii sunt flămânzi.

Deloc obișnuiți cu munca într-o bucătărie, angajații riscă în orice moment să se rănească, iar pentru aministratorul localui asta este o grijă în plus. Nu știu nici să folosească aparatele de gătit și deseori le strică.

Virgil Neagu, manager terasă: „Unul dintre angajații mei a considerat că decât să spele furculițele, tacâmurile, una câte una, a luat un geneu din ăsta plin cu tacâmuri și le-a vărstat într-o cuvă. Mi-a stricat tot. L-am întrebat de ce ai făcut asta? 'Păi spăl mai multe odată...'”.

Citește și
gunoaie mamaia
Turiști din Mamaia Nord, filmați în timp ce aruncau gunoaie dintr-o mașină

Citește și Din ce în ce mai mulți turiști ignoră avertismentele salvamarilor. Zeci de oameni, salvați de la înec în sudul litoralului

La o terasă din apropiere, un anunț neobișnuit ne atrage atenția. Proprietarul le-a interzis angajaților să sară de pe un hol în bucătărie prin fereastra la care se anunță comenzile.

Cătălin Anastasin, responsabil terasă: „Nu prea te întelegi cu ei, degeaba am pus acolo”.

Mihăiță Param, bucătar: „Eu sunt de la țară, de la Târgușor. Am venit aici printr-un anunț pe internet. Am lucrat ca la țară, la baloți, ce se mai face în construcții. Aici am învățat să gătesc”.

Cel mai rău este că de pe urma nepriceperii acestor angajați, suferă turiștii.

Turist: „Încurcă comanda. În special băiatul meu a comandat niște dorada cu mai multe legume, ce a comandat el acolo, și a venit dorada cu o roșie”.

Potrivit patronatelor din turism, în acest sezon estival, de pe litoralul românesc lipesc 25.000 de angajați. Salariile pentru cei fără pregătire sunt în medie de 3.000 de lei pe lună, iar cei cu experiență primesc și cu 50 la sută mai mult.

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Din ce în ce mai mulți turiști ignoră avertismentele salvamarilor. Zeci de oameni, salvați de la înec în sudul litoralului
Din ce în ce mai mulți turiști ignoră avertismentele salvamarilor. Zeci de oameni, salvați de la înec în sudul litoralului

Săptămâna a început rău pentru unii turiști aflați în vacanță, în sudul litoralului. Steagul roșu a fluturat încă de luni dimineață și scăldatul a fost strict interzis.

Turiști din Mamaia Nord, filmați în timp ce aruncau gunoaie dintr-o mașină
Turiști din Mamaia Nord, filmați în timp ce aruncau gunoaie dintr-o mașină

Trei bărbați au fost filmați pe litoral în timp ce aruncau gunoaie dintr-o mașină, în nordul stațiunii Mamaia.  

Prețurile au crescut din nou pe litoral, pentru a treia oară în această vară. Cât vor plăti în plus turiștii
Prețurile au crescut din nou pe litoral, pentru a treia oară în această vară. Cât vor plăti în plus turiștii

Am intrat, oficial, în vârf de sezon. Va fi, însă, și vârf de prețuri, care au crescut pentru a treia oară în această vară.

Recomandări
Un politician anchetat de DNA și o tânără de 23 ani, prinsă cu gloanțe anul trecut în Parlament, printre deputații abia aleși
Un politician anchetat de DNA și o tânără de 23 ani, prinsă cu gloanțe anul trecut în Parlament, printre deputații abia aleși

A fost agitație în Parlament, unde miercuri deputații abia aleși au avut de îndeplinit câteva formalități înainte să intre în pâine după validare.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Plafonarea adaosului la alimente, prelungită cu încă 6 luni, deși e criticată de mediul de afaceri. Lista produselor
Plafonarea adaosului la alimente, prelungită cu încă 6 luni, deși e criticată de mediul de afaceri. Lista produselor

Pentru încă o jumătate de an, adică până la finalul lunii iunie 2025, unele alimente precum pâinea, uleiul, făina, zahărul, carnea proaspătă de porc și pui, vor avea plafon la adaosurile comerciale. Măsura este însă criticată de mediul de afaceri.