Hidroelectrica este cea mai profitabilă companie controlată de stat, în acest moment. Ce profit net a avut în primul semestru
Forța apei a dus rapid în sus câștigul celui mai mare producător de energie controlat de stat. Hidroelectrica a anunțat un profit de aproape patru miliarde de lei, cu aproape 50% mai mult față de aceeași perioadă, din 2022.
Asta a adus o veste bună și pentru investitorii care au mizat pe acțiunile companiei, recent listată la bursa de valori la noi.
Hidroelectrica este cea mai profitabilă companie controlată de stat, în acest moment. Producătorul de energie a livrat în sistemul național cu 45% mai multă electricitate în primul semestru al acestui an față de același din 2022.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Asta s-a văzut și în rezultatele financiare:Un profit de 4 miliarde de lei în perioada ianuarie-iunie, cu 46% mai mult, comparativ cu perioada similară din anul trecut. Și veniturile au crescut cu peste 40%, la 7 miliarde de lei.
Mihai Chișu, broker: „Rezultatele vin pe de o parte dintr-o motivație ce ține de un an hidrologic foarte bun, pe de altă parte, din prețuri ale electricității care se mențin mari. E o companie care se regăsește în portofoliile fondurilor care investesc în zona de energie verde și vedem că e un trend care capătă contur din ce în ce mai mult.”
Energia verde, mai ieftină, a atras și mai mulți clienți. Pe fondul crizei energetice, compania a ajuns să aibă 513.000 de clienți casnici. Acum un an, erau sub 200.000.
Luna trecută, producătorul de energie s-a listat și la Bursa de Valori București, în cea mai mare ofertă publică inițială de pe piața de capital de la noi. În cursul zilei de joi, de exemplu, prețul unei acțiuni a ajuns la 111 lei, mai mult față de prețul din oferta de listare de 104 lei.
Daniela Șerban, Asociația Română pentru Relația cu Investitorii: „Componenta verde a acestei energii a contat foarte mult atunci când investitorii străini au decis să cumpere, dar cea mai mare parte vine dinspre investitorii locali. Am avut un interes istoric al investitorilor individuali. Au scos din buzunare peste 1 miliard de euro, ca să vină în această ofertă publică de cumpărare.”
Din acțiunile Hidroelectrica, investitorii ar putea câștiga în două feluri: Pe de o parte din dividende, adică din profitul anual al companiei, iar pe de alta din diferența de preț a acțiunilor, dacă acestea își mențin creșterea față de nivelul de achiziție.
Orice investiție la bursă trebuie privită însă pe termen mediu-lung, spun specialiștii. De exemplu, la o investiție de 16 acțiuni, cumpărate la momentul listării, un investitor ar putea încasa aproximativ 120 de lei anual, la un randament de 7-8%.
Dar, la fel cum se întâmplă în cazul altor companii, prețul acțiunilor poate să scadă sau să crească în funcție de cerere și de contextul economic și politic.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: energie, romania, profit, hidroelectrica,
Dată publicare:
17-08-2023 19:40