Noile ansambluri rezidențiale pot fi capcane mortale în caz de incendiu. Ce a descoperit Inspectorul Pro

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 06 Iulie 2018 19:48
Categorie: Inspectorul PRO

În haosul imobiliar care a pus stăpânire pe marile orașe, noile ansambluri rezidențiale se pot transforma în capcane mortale dacă se declanșează un incendiu.

Nereguli există atât în subteran, cât și la suprafață, pentru că oamenii nu cunosc legile, iar autoritățile nu le aplică. De exemplu, orice bloc cu 4 etaje și mansardă trebuie să aibă autorizație pentru securitate la incendiu. Dacă dezvoltatorul nu o obține, obligația le revine noilor proprietari. În caz contrar, pot fi amendați. Iată ce a descoperit pe teren Inspectorul Pro.

În octombrie 2012, un incendiu izbucnit la un complex rezidenţial de la marginea Capitalei, aparţinând fraţilor Negoiță, a distrus zeci de apartamente noi şi a lăsat sute de oameni pe drumuri. Focul a pornit de la mansarda din lemn de la ultimul etaj, construită din materiale inflamabile.

Până la acest dezastru, legea NU obliga constructorul să aibă autorizaţie pentru securitate la incendiu. Abia doi ani mai târziu, în 2014, lucrurile s-au schimbat. Orice bloc cu 4 niveluri etaje şi mansardă trebuie autorizat de Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă. În funcţie de gradul de rezistenţă la foc, mansardele trebuie ignifugate. Este obligatoriu să se facă acest lucru dacă distanţele între blocuri sunt mai mici de 6 metri. Ce alte reguli trebuie să respecte dezvoltatorul puteţi afla cerându-i scenariul de securitatea la foc specific fiecărui bloc.

Conform normativului de Securitate la incendiu, ferestrele nerezistente la foc nu pot fi amplasate la o distanţă mai mică de trei metri de scările exterioare. De exemplu, dacă se produce un incendiu într-un apartament căldura degajată nu va mai permite locatarilor să coboare pe această scară.

Dacă nu au mansardă, doar blocurile mai înalte de 11 etaje şi parcările subterane mai mari de 10 maşini trebuie să aibă autorizaţie privind securitatea la incendiu. Dezvoltatorul este cel care ar trebui să o obţină. În multe cazuri nu o face. Profită de neştiinţa cumpărătorilor şi de lipsa de control a autorităţilor. Noii proprietari devin răspunzători în faţa legii - ne explică Antoanela Comșa, preşedintele Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari.

Antoanela Comșa: "Din păcate un alt lucru pe care nu îl înţeleg este că eu termin blocul, l-am predat, am plecat. Vine inspectoratul de urgenţă şi verifică. Mie nu mai au ce să îmi facă. Eu deja am predat către client. Cine sunt cei răspunzători de aducerea la zi? Proprietarii."

Cel mai bun exemplu sunt locatarii unui ansamblu rezidenţial cu parcare subterană ridicat în 2009 în Bucureşti. Recepţia lucrărilor s-a făcut fără autorizaţia de incendiu, deşi era obligatorie. Veniţi în control, cei de la ISU au sancţionat asociaţia de proprietari cu trei amenzi în valoare totală de 4.000 de lei.

Simona Lemnaru, preşedinta asociaţiei de proprietari: "Aici a avut loc şi un incendiu acum câţiva ani, pompierii nu au putut să folosească acei hidranţi. Au venit în controale să vadă dacă sistemul şi ni s-a pus în vedere că dacă dezvoltatorul nu termină, va trebui să suportăm noi."

La 9 ani de la finalizarea blocului şi după luni întregi de negocieri, preşedinta asociaţiei i-a convins pe dezvoltatori să dea banii pentru sistemele de securitate la incendiu.

Ca să evitaţi atfel de situaţii, trebuie să cunoaşteţi normele de siguranţă. Iată cum arată ele, de exemplu, într-o parcare subterană mai mare de 10 maşini.

Priviţi acum şi parcarea subterană a acestui bloc cu noua etaje, de pe strada Berceni, folosită deja de noii proprietari. E doar un subsol, fără nicio măsură de siguranţă.

Dezvoltatorul susţine că nu a cerut autorizaţie de securitate la incendiu pentru că sunt doar 9 locuri de parcare şi legea nu îl obligă. Greşit, spun experţii. Dacă sunt mai mult de trei locuri, sunt obligatorii uşile rezistente la foc şi compartimentele de separare presurizate. Care în această parcare lipsesc.

În plus, trecerile de conducte ar trebui etanşate cu materiale rezistente la foc, iar tavanul din polistiren este interzis în acest caz.

O altă regulă, obligatorie prin lege este ca polistirenul pus pe faţade să fie întrerupt între etaje cu materiale incombustibile, cum ar fi de exemplu, vata minerală. Dacă aţi cumpărat un apartament în faza de proiect, urmăriţi acesta etapă, iar dacă observaţi nereguli cereţi lămuriri dezvoltatorului şi sesizaţi organele de control. Pentru că o astfel de greşeală poate ucide.

Din păcate, autorităţile şi dezvoltatorii ignoră legea şi atunci când vine vorba de accesul maşinilor de pompieri.

Dacă ar izbucni un incendiu într-un astfel de ansamblu rezidenţial, pentru a putea interveni maşina pompierilor are nevoie de un drum cu o înălţime de 4,2 metri şi o lăţime de 3,8. Nu este greu să îţi dai seama că acest drum nu respectă dimensiunile din normativ.

În aprilie, militarii au fost nevoiţi să sară trei garduri pentru a stinge incendiul izbucnit la o casă din Bucureşti, înconjurată de blocuri în construcţie. Echipajul nu a putut intra cu maşina de intervenţie din cauza drumului de acces prea îngust.

Inspectorilor de la Primăria Sectorului 4 nu li s-a părut însă nimic în neregulă atunci când au semnat autorizaţiile de construire pentru aceste blocuri. Şi continuă să spună că totul este conform legii. Intervenţia pompierilor este una dificilă şi din cauza distanţelor. În Capitală nu s-a mai construit nicio subunitate de pompieri din 1989.

Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU: "Aceste ansambluri rezidenţiale construite preponderent în afara municipiului Bucureşti sunt destul de îndepărtate de unităţile noastre de pompieri şi implicit distanţa noastră de deplasare este una ridicată. Ne-am adresat autorităţilor locale să găsească loc pentru amplasarea unor unităţi de pompieri."

În Paris, de exemplu, sunt 90 de puncte de plecare pentru echipele de intervenţie, în vreme ce Bucureştiul are doar 19. În martie 2017, primarul Gabriela Firea declara că a alocat 1,5 milioane de euro pentru amenajarea primelor 5 noi subunităţi de pompieri, din totalul de 13 solicitate de Ministerul de Interne.

Un an mai târziu însă, Primăria Capitalei vorbeşte de doar trei unităţi, iar bugetul alocat a scăzut la mai puţin de jumătate. Abia s-au identificat terenurile, dar termenul de finalizare este 2018.

Cu o piaţă imobiliară scăpată din mână de autorităţile cu rol de control, învăţaţi să vă apăraţi drepturile. Cereţi dezvoltatorului scenariul de Securitate la foc, iar pentru siguranţa dvs puteţi cere expertiza unui specialist care costă în jur de 100 de euro.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

”Zona rezidențială” cu condiții mai rele decât la țară. Primarul spune că nu are da nici măcar 1 leu pe o casă în acest loc
”Zona rezidențială” cu condiții mai rele decât la țară. Primarul spune că nu are da nici măcar 1 leu pe o casă în acest loc
VIDEO PROTVPLUS.RO
VORBESTE LUMEA
Andreea Ibacka, prima apariție publică de la naștere
Cum arată și cum se simte proaspătă mămică

12:07
VORBESTE LUMEA
Dimineți pe ritm de salsa cu Alexia Țalavutis
Alexia Țalavutis dansează de la 4 ani

04:54
VORBESTE LUMEA
Fiica lui Ogică a devenit mămică
Raluca Ropotan a născut în urmă cu 6 săptămâni

04:20
VORBESTE LUMEA
Tania Popa, lună de miere în Hawaii
Actrița și soțul ei au fost 8 zile în Honolulu

09:45
VORBESTE LUMEA
Grăsimile: ne ferim sau nu de ele?
Nutriționistul Mihaela Bilic ne spune de ce este important să integrăm grăsimile în dieta noastră

17:22
VORBESTE LUMEA
Răsfăț pentru mâini
Adina Halas ne învață cum se prepară o cremă hidratantă pentru mâini

03:10
VORBESTE LUMEA
Beneficiile masajului Thai Yoga
Masajul Thai Yoga ajută la eliminarea toxinelor din organism

08:48
VORBESTE LUMEA
Prognoza meteo
În țară, temperatura maximă va fi de 11 grade

00:59
LA MARUTA
Polițiști cu talent. Ziua fluieră în intersectie, seara suflă în trompetă
Valentin Melinte ne cântă la trompetă

03:02
LA MARUTA
Mirela Retegan, vacanță la capătul pământului
Țara care a impresionat-o cel mai mult pe Mirela Retegan

09:14
inspectorul pro 2
A muncit un an ca să își ia calculator, dar s-a stricat după o lună. Chinul care a urmat
Muzeu unic în țară, în paragină, cu toaleta în curte. Primăria nu permite să fie salvat
Li s-a promis visul american, însă au ajuns printre gunoaie și noroaie
Analiză Inspectorul Pro. Ce cantitate de metale grele există în fructele de mare din comerț
Experiment Inspectorul Pro. Cât de ușor fac escrocii 8000 de € în 2 zile din cabane inexistente
ANIMAȚIE. Ce ar trebui să găsim la 5 stele și ce se află de fapt în hotelurile din România
fundatie braila
Salvarea tinerilor pe care părinții i-au părăsit, iar statul i-a aruncat în stradă
Raportăm oficial mai puțin de 10% din infecții. Greșelile făcute de medici și pacienți
Arbori tăiați ilegal și tocați, pentru a li se pierde urma. Reacția firmelor care au cumpărat deșeul lemnos
Consumul de aditivi, o problemă naţională. Numărul URIAȘ de E-uri înghițite de un român într-o zi
Funcționară filmată de Inspectorul Pro în timp ce primește o ”atenție”. Reacția șefilor când au văzut imaginile
Victimele tacticii ”construiește, vinde, fugi”. O practică ilegală și periculoasă este tot mai des întâlnită în România