Guvernul urmează să adopte o ordonanță prin care va plafona tarifele la electricitate și gaze
Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat luni seară că Guvernul urmează să adopte marți o ordonanță prin care va plafona tarifele la electricitate și gaze, valabile un an, începând cu luna aprilie.
Mai mult, sunt pregătite prevederi prin care companiile să asigure depozitarea de gaze pentru iarna viitoare. România este în discuții cu Comisia Europeană și pentru continuarea ajutoarelor date combinatelor chimice într-un context dificil al majorării prețurilor.
Nicolae Ciucă, premierul României: ”Vom interveni în sprijinul economiei românești, printr-un set de soluții care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie si gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Conștienți că majorarea inflației are drept sursă principală creșterea prețurilor la energie electrică și gaze, politicienii au cautat soluții să echilibreze tarifele.
Marcel Ciolacu, președinte PSD: ”Este evident că nu s-a intervenit cu o reformă structurală în ce privește energia. Prim-ministrul va veni cu un calup de investiții ce se vor face în perioada următoare, ca să nu mai importăm energie electrică. Toate aceste lucruri vor duce la o stabilitate.”
Nicolae Ciucă a anunțat că, la gaze, tariful practicat pentru gospodării va fi de 31 de bani pe kwh. Ordonanța pregătită prevede că persoanele care consumă curent sub 100 kwh/lună vor avea un tarif numit social de 68 de bani pe kwh, timp de 12 luni, începând cu 1 aprilie. Cei care consumă între 100 și 300 kwh vor achita 80 de bani, iar cei care depășesc acest consum vor achita prețul din contractul încheiat cu furnizorul.
Nicolae Ciucă, premierul României: ”Cu excepția marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile românești vor beneficia de un preț fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, TVA inclus, și 0,37 lei/kw pentru gaz, TVA inclus.”
Florin Cîțu, președinte PNL: ”Există anumite plafoane, preţuri, praguri ca facturile cetăţenilor să fie mai mici în perioada următoare. Se supraimpozitează profiturile companiilor din energie și din acei bani se plătesc facturi, dar această suveică nu poate funcționa la nesfârșit, costurile vor crește.”
Tot prin ordonanță urmează să fie reintrodusă obligativitatea depozitării gazelor, astfel încât iarna viitoare stocurile să fie asigurate. Iar pentru următorul sezon rece se discută soluții de import, ca alternativă la gazul rusesc. Planurile sunt ca țara noastră să acopere cu gaz azer sau cu gaz lichefiat american ceea ce importa din Federația Rusă, adică undeva la 20% din necesar.
Toate aceste măsuri ar urma să fie adoptate în sedința de Guvern.