Guvernul renunta la "regula pretului mai mic". Cum va fi modificata legislatia privind licitatiile pentru lucrari publice
Legislatia privind licitatiile pentru lucrari publice va fi modificata complet pana la sfarsitul anului, a anuntat premierul Ponta.
Statul va renunta la regula prin care castiga firma care ofera cel mai mic pret si va fi creata si o lista neagra cu firmele neserioase care nu sunt in stare sa termine lucrarile incepute.
Experienta a dovedit ca pretul cel mai mic nu este un criteriu foarte bun cand vrem sa construim autostrazi.
Victor Ponta: "Niste criterii mai inteligente. Doar criteriul pretul mai mic ne-a dus in nenumarate cazuri - a castigat firma cu pretul cel mai mic, a intrat in insolventa, la revedere."
Este cazul autostrazii Nadlac-Arad, inaugurata in urma cu 10 zile, dar care ar fi trebuit sa fie gata in 2013. Constructorii au intrat in insolventa, asa ca fost nevoie de alte licitatii si inaugurarea autostrazii a intarziat mai mult de doi ani.
Eugen Teodorovici: "Ne-am lovit de cea mai mica oferta ca si pret, tot timpul se cerea acest lucru in licitatii. Acest lucru dispare prin noul act normativ, si anume se merge clar pe oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic."
Guvernul a pregatit si o noua lege pentru felul in care pot fi contestate licitatiile.
Victor Ponta: "V-am dat nenumarate exemple de sosea de centura care… au trecut doi ani si jumatate de la momentul lansarii licitatiei pana la momentul la care am semnat contractul."
Guvernul spune ca va crea si o lista neagra a firmelor care nu respecta contractele.
Eugen Teodorovici: "Sunt contracte care din pacate nu se finalizeaza cu succes, si cu toate acestea aceleasi companii participa mai departe la licitatii. Acest lucru nu va mai fi posibil. Daca una dintre firmele respective se afla pe aceasta lista, neagra sa ii spunem, si ea nu si-a indeplinit obligatiile intr-un alt contract, nu are voie sa mai participe la acea licitatie."
Toate masurile sunt prevazute intr-un pachet de 4 legi care transpun tot atatea directive europene. Marti au fost prezentate primele doua legi, iar celelalte doua vor fi terminate pana la sfarsitul lunii august. Noile reguli vor intra in vigoare de la 1 ianuarie.