3600 de tineri si-au depus CV-ul, doar 300 au fost alesi. Cat castiga pe luna studentii angajati de guvern pe perioada verii

Dată publicare: 21-07-2015 22:21
Dată actualizare: 24-07-2015 07:06


Guvernul angajeaza studenti in perioada verii. 300 de tineri au inceput marti un program de practica in ministere, agentii sau la cabinetele inaltilor demnitari. Vor primi si bani: 450 de lei pe luna.
 

''Veti gasi multe lucruri care merg foarte bine, dar de care nu ati auzit niciodata", le-a spus Victor Ponta. Tot premierul le-a prezentat si partea mai putin placuta. De pilda, aparatul guvernamental din Romania, pe care l-a numit monstruos.

3600 de tineri si-au depus CV-ul pentru cele doua luni de practica la stat. 300 au trecut de selectia dosarelor si de interviuri.

Tanara: Motivul principal pentru mine a fost sa aflu cum functioneaza administratia publica in Romania si probabil dorinta de a ma intoarce in tara
Reporter: Studiezi in strainatate?
Tanara: Da in Londra, la King's College London.

Alina Savu, student: "Sunt la Ministerul Dezvoltarii Regionale, la directia de comunicare. Sincera sa fiu cred ca ar trebui sa fie mai multa transparenta vreau sa transcendem partea asta de limbaj de lemn din administratie."

77 de institutii centrale ii vor primi pe tineri. De la cabinetul premierului sau directia de pregatire a sedintelor de Guvern pana la ministere sau Agentia Nucleara pentru Deseuri Radioactive.

"300 de tineri isi petrec vara incercand sa inteleaga cum functioneaza un aparat monstros, cum este orice aparat guvernamental in acest moment in lume, nu tot ce se face in Guvern e rau", a afirmat premierul Victor Ponta.

Bursele sunt de 450 de lei lunar, iar pentru cine are nevoie, cazarea este gratuita in camine studentesti. Timp de doua luni vor avea acelasi program si vor lucra cot la cot cu functionarii publici.

Ioana Tudorie: "Sunt proaspat intoarsa dupa un stagiu de un an cu bursa Erasmus la Lion si sunt curioasa sa vad cu ce se mananca administratia publica in Romania si sa fac parte din noua generatie de bugetari."

Doar ca noua generatie de bugetari imbatraneste in loc sa intinereasca. Doar 3% dintre ei au sub 30 de ani. Adica mai putin de 4.000 din 123.000.

Aceasta este a 3-a vara in care institutiile centrale iau studenti in practica.

"Cei dintre dumnevoastra care la un moment dat vor trece din sectorul public in cel politic veti pati ce am patiti si eu, asa ca aveti grija", le-a mai spus premierul tinerilor.


VIDEO PROTVPLUS.RO