Victor Ponta il ataca pe Iohannis, din cauza Codului Fiscal: "Avem caruta, dar n-avem caii. Poate asa se lucreaza nemteste"

Ultima actualizare: 24-07-2015 07:06

Premierul Victor Ponta s-a aratat foarte nemultumit de decizia presedintelui Klaus Iohannis de a retrimite in Parlament Codul Fiscal, sustinut de Partidul Social Democrat.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Premierul Victor Ponta a dat asigurari ca TVA-ul va scadea de la 24 la 19%, incepand cu 1 ianuarie 2016, cu toate ca presedintele Iohannis a respins legea, pe motiv ca Romania nu este pregatita pentru experimente economice. Prim ministrul a anuntat ca va gasi o solutie rapida pentru intrarea in vigoare a Codului fiscal, cel mai tarziu la 1 septembrie.

Marti dimineata, la Palatul Parlamentului, vizibil iritat, Ponta l-a atacat pe seful statului, facand aluzie la originea germana a lui Klaus Iohannis.

"Nu stiu daca sa ma bucur sau nu, dar inteleg ca avem cod de procedura fiscala. N-avem Codul Fiscal, dar avem codul de procedura fiscala, adica avem caruta, dar n-avem caii. Poate asa se lucreaza nemteste, nu stiu. Sau romaneste. Nu pot sa spun decat un singur lucru, ca in continuare cred ca o decizie politica, suta la suta gresita, afecteaza pana la urma dezvoltarea noastra economica. Codul Fiscal este un document bun, pe termen lung, care din fericire fusese votat de toata lumea, deci avea si stabilitate politica, si ca pana la 1 septembrie, intr-o formula constitutionala o sa avem si Codul Fiscal si reducerea TVA-ului la 19%, pentru ca asta asteapta toti cei care investesc, creaza locuri de munca in Romania, platesc taxe in Romania, care au contribuit de fapt la cresterea economica de peste 4 procente. In rest..politica pentru altii. Eu vreau sa fac administratie si sa-mi fac treaba. Formula de castig in economie este sa ne se mai ia decizii politice proaste" - a spus Victor Ponta.

Eugen Teodorovici, ministrul de Finante: "Fie Parlamentul, in sesiune extraordinara, va adopta Codul fiscal in forma in care a fost retrimisa de presedinte, fie in Guvern, prin ordonante, sa adoptam acest Cod fiscal".

Liderii partidelor aflate la guvernare au discutat, luni, despre Codul Fiscal, dupa ce, vineri, presedintele Klaus Iohannis a decis sa il retrimita in Parlament.

Angajarea raspunderii Guvernului pentru un proiect similar celui respins de presedinte, dar care sa contina reducerea TVA de la 24 la 19%, pare varianta cea mai la indemana pentru Victor Ponta si PSD. Liderii coalitiei au precizat insa ca doar el, premierul, poate anunta ce decizie a luat guvernul in cazul Codului Fiscal.

Presedintele Klaus Iohannis a transmis vineri Senatului cererea de reexaminare a Legii privind Codul fiscal.

"Sustinem relaxarea si simplificarea fiscala prin reducerea unor taxe si impozite in conditiile in care sunt asigurate premisele pentru consolidare fiscala si predictibilitate. Din aceasta perspectiva, consideram ca noul Cod fiscal poate fi pus in aplicare numai dupa o riguroasa si temeinica analiza a implicatiilor intregului set de masuri fiscale si bugetare asupra constructiei bugetului general consolidat, atat pentru anul 2016, cat si pentru anii urmatori si numai cu respectarea obligatiilor asumate de Romania si a legislatiei interne referitoare la disciplina financiar-bugetara", arata seful statului in cererea de reexaminare.

Potrivit acestuia, punerea in aplicare a noului Cod fiscal "ar genera implicatii majore la nivelul constructiei bugetare pentru anii urmatori din perspectiva obiectivului de mentinere a consolidarii fiscale".

Iohannis sustine ca, potrivit evaluarilor Comisiei Europene si Fondului Monetar International, "punerea in aplicare a noului Cod fiscal atrage, in mod evident, ratarea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), respectiv: deficit structural de 1% din PIB si deficit bugetar ESA de 1,2% din PIB, conform Programului de Convergenta si Strategiei Fiscal-bugetare".

"O asemenea dinamica denota instabilitate in abordarea fiscal-bugetara: de la deficite mari se trece la deficite mici, apoi din nou la deficite mari etc", mai arata presedintele.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO