Scandal pentru un sfert din teritoriul României. Guvernul a schimbat prin OUG cum este administrat

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 20 Iulie 2018 19:47
Categorie: Actualitate

Scandal pentru un sfert din teritoriul României. Ministerul Mediului şi ONG-urile îşi dispută ariile protejate, administrate până joi de custozi, adică activişti de mediu.

Guvernul le-a luat însă dreptul de a coordona aceste suprafeţe. Ecologiştii spun ca statul este un administrator nepăsător şi va elibera fără probleme avize de construcţie pentru micro-hidrocentrale şi vile în păduri şi rezervaţii naturale.

Pe drumul care leagă Râșnovul de Poiana Braşov, găsim o peşteră, arie protejată, administrată de o societate care a investit 200 de mii de euro în amenajări. Acum, are drum de acces, pasarele de vizitare şi iluminat de ultimă generaţie.

Anamaria Horgoș, reprezentantul custodelui: "În această peşteră nu era absolut nimic, intrarea în peşteră era astupată, înăuntru era doar pământ, nimic altceva pământ şi mizerie, pereţii vandalizaţi."

Însă, Guvernul a decis printr-o Ordonanţă de Urgenţă că această arie protejată şi alte 700 de asemenea zone, administrate până joi de activişti de mediu, să treacă în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naţionale Protejate.

Aşa se va întâmpla şi cu Lacul de Smarald, Coloanele de Bazaolt şi Vulcanul Stins de la Racoş, aflate în grija Fundaţiei Carpaterra.

Cătălin Cantor, custodele Rezervației Dealurile Homoroadelor: "Statul nu a avut şi nu are oameni de teren. În schimb, custozii, fiind majoritatea îndrăgostiţi de natură, sunt tot timpul acolo. Bani de la stat direct nu am primit niciodată. Au fost câteva milioane de euro atraşi de către noi."

Custozii se plâng că Ordonanţa de Urgenţă a fost luată fără nicio dezbatere publică, fără să fie consultaţi şi nu cred că statul este un bun administrator.

Tiberiu Chiricheș, președintele Fundației Propark: "Duce la rezultate mai proaste ultracentralizarea, pentru că totul se bazează pe vârful piramidei."

Şi Delta Dunării sau parcurile naţionale vor trece în administrarea statului, spun ecologiştii. Un exemplu celebru este Delta Văcăreşti, o oază unică de verdeaţă în mijlocul Bucureştiului.

Parcul Natural Văcăreşti este uriaş. Are peste 180 de hectare şi adăpostește mai bine 150 de specii de păsări. A fost descoperit în 2012 de ecologişti, care l-au şi dezvoltat. Aceştia spun că acum vor fi daţi la o parte şi se tem pentru viitorul parcului.

Florin Stoican, președintele Asociației Parcului Natural Văcărești: "Ca să se înlesnească avizarea unor proiecte care nu respectau legea sau contrare regulamentelor şi planurilor de management al ariilor protejate. Mă refer aici la micro-hidrocentrale, la proiecte de schi."

Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, cea care va prelua toate zonele protejate din România, adică un sfert din suprafaţa României, a fost înfiinţată în 2016, dar până acum nu a funcţionat. Ea va trebui să aibă un buget, să angajeze specialişti şi să dezvolte o strategie de conservare a ariilor protejate.

Nouă directoare, Adriana Croitoru, venită de la Ministerul Mediului, neagă toate acuzaţiile aduse de organizaţii şi spune că statul va face o treabă mult mai bună cu aceste arii protejate.

Adriana Croitoru, directorul general: "Cei care vor lucra în instituție sunt cei care iubesc natura, sunt cei care răspund în faţa legii că au făcut acest lucru.

La mijloc este vorba şi despre aproape 11 milioane de euro pe an, bani obţinuţi din avizele pentru anumite construcţii legale, dar şi din activităţi în aceste arii protejate.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Scandal la Delfinariu. Trei activişti au sărit în apă, cerând eliberarea delfinilor
Scandal la Delfinariu. Trei activişti au sărit în apă, cerând eliberarea delfinilor
VIDEO PROTVPLUS.RO
scoala, bucuresti, protest
Protest la o școală din Capitală unde a fost înscris copilul de 9 ani care și-a ucis bunica
Orașul din România care va avea Wi-Fi gratuit în spaţii publice, proiect obținut cu bani europeni
Liftieră acuzată că ar fi cerut din cadourile copiilor bolnavi de cancer: Ce plasă îmi daţi?
Impactul dintre două mașini, surprins cu o cameră de bord. Manevra unui șofer
A supraviețuit miraculos, după ce a căzut într-o fântână adâncă de 12 metri. Cum a fost găsit
Cascadoriile făcute de câțiva hoți români, pentru a goli un TIR aflat în mers. VIDEO
petarde
Descoperirea poliției din Galați într-un autoturism
Accident grav după ce o șoferiță s-a aplecat să aranjeze ceva sub volan
O maşină a lovit un urs pe Drumul Judeţean 106, în județul Sibiu. VIDEO
Pizzerii închise la Constanța, după ce au fost descoperite ingrediente expirate
Un bărbat din Neamț și-a pierdut viața, după ce a căzut un copac peste el
Cât trebuie să scoată din buzunar românii pentru o cină de Crăciun pregătită la restaurant