Scandal pentru un sfert din teritoriul României. Guvernul a schimbat prin OUG cum este administrat

Ultimul update: Vineri 20 Iulie 2018 19:47
Data publicarii: Vineri 20 Iulie 2018 19:47
Categorie: Actualitate

Scandal pentru un sfert din teritoriul României. Ministerul Mediului şi ONG-urile îşi dispută ariile protejate, administrate până joi de custozi, adică activişti de mediu.

Guvernul le-a luat însă dreptul de a coordona aceste suprafeţe. Ecologiştii spun ca statul este un administrator nepăsător şi va elibera fără probleme avize de construcţie pentru micro-hidrocentrale şi vile în păduri şi rezervaţii naturale.

Pe drumul care leagă Râșnovul de Poiana Braşov, găsim o peşteră, arie protejată, administrată de o societate care a investit 200 de mii de euro în amenajări. Acum, are drum de acces, pasarele de vizitare şi iluminat de ultimă generaţie.

Anamaria Horgoș, reprezentantul custodelui: "În această peşteră nu era absolut nimic, intrarea în peşteră era astupată, înăuntru era doar pământ, nimic altceva pământ şi mizerie, pereţii vandalizaţi."

Însă, Guvernul a decis printr-o Ordonanţă de Urgenţă că această arie protejată şi alte 700 de asemenea zone, administrate până joi de activişti de mediu, să treacă în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naţionale Protejate.

Aşa se va întâmpla şi cu Lacul de Smarald, Coloanele de Bazaolt şi Vulcanul Stins de la Racoş, aflate în grija Fundaţiei Carpaterra.

Cătălin Cantor, custodele Rezervației Dealurile Homoroadelor: "Statul nu a avut şi nu are oameni de teren. În schimb, custozii, fiind majoritatea îndrăgostiţi de natură, sunt tot timpul acolo. Bani de la stat direct nu am primit niciodată. Au fost câteva milioane de euro atraşi de către noi."

Custozii se plâng că Ordonanţa de Urgenţă a fost luată fără nicio dezbatere publică, fără să fie consultaţi şi nu cred că statul este un bun administrator.

Tiberiu Chiricheș, președintele Fundației Propark: "Duce la rezultate mai proaste ultracentralizarea, pentru că totul se bazează pe vârful piramidei."

Şi Delta Dunării sau parcurile naţionale vor trece în administrarea statului, spun ecologiştii. Un exemplu celebru este Delta Văcăreşti, o oază unică de verdeaţă în mijlocul Bucureştiului.

Parcul Natural Văcăreşti este uriaş. Are peste 180 de hectare şi adăpostește mai bine 150 de specii de păsări. A fost descoperit în 2012 de ecologişti, care l-au şi dezvoltat. Aceştia spun că acum vor fi daţi la o parte şi se tem pentru viitorul parcului.

Florin Stoican, președintele Asociației Parcului Natural Văcărești: "Ca să se înlesnească avizarea unor proiecte care nu respectau legea sau contrare regulamentelor şi planurilor de management al ariilor protejate. Mă refer aici la micro-hidrocentrale, la proiecte de schi."

Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, cea care va prelua toate zonele protejate din România, adică un sfert din suprafaţa României, a fost înfiinţată în 2016, dar până acum nu a funcţionat. Ea va trebui să aibă un buget, să angajeze specialişti şi să dezvolte o strategie de conservare a ariilor protejate.

Nouă directoare, Adriana Croitoru, venită de la Ministerul Mediului, neagă toate acuzaţiile aduse de organizaţii şi spune că statul va face o treabă mult mai bună cu aceste arii protejate.

Adriana Croitoru, directorul general: "Cei care vor lucra în instituție sunt cei care iubesc natura, sunt cei care răspund în faţa legii că au făcut acest lucru.

La mijloc este vorba şi despre aproape 11 milioane de euro pe an, bani obţinuţi din avizele pentru anumite construcţii legale, dar şi din activităţi în aceste arii protejate.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Scandal la Delfinariu. Trei activişti au sărit în apă, cerând eliberarea delfinilor
Scandal la Delfinariu. Trei activişti au sărit în apă, cerând eliberarea delfinilor
VIDEO PROTVPLUS.RO
DIVERTISMENT
Artistul plastic Alexandru Ghilduș explică de ce a fost ironizat Memorialul Renașterii

03:03
LA MARUTA
7 Klase, piesa noua cu ajutorul lui Smiley

08:17
LA MARUTA
Chef Cirtu si chef Mehrzad, burgeri pentru Maruta

11:36
LA MARUTA
Ansamblul "Doina Bascovului" cucereste China
La Maruta, ne-am bucurat de un spectacol de muzica populara alaturi de Ansamblul Doina Bascovului

13:43
VORBESTE LUMEA
VERDICT Dana Budeanu 15 octombrie
Verdict Dana Budeanu

23:10
VORBESTE LUMEA
Lora, insarcinată și maritată?
Vorbește Lumea prin "sat" ca Lora s-ar fi căsătorit în secret. De asemenea, s-au auzit numeroase zvonuri precum că artista ar fi însărcinată. Ce a declarat Lora în legătură cu aceste bârfe?

11:31
VORBESTE LUMEA
Ei au descoperit "Secretul Fericii". Vlad Zamfirescu și Irina Velcescu vorbesc despre noul proiect cinematografic
Actorul Vlad Zamfirescu a pus bazele unui nou proiect care promite a fi de succes. "Secretul Fericirii" este filmul care va avea premiera pe 19 octombrie

08:01
VORBESTE LUMEA
Lidia Buble, schimbare radicală de look
Este frumoasă, cunoscută și o artistă care evolueaza constant. Însă nu este suficient, Lidia Buble este într-o continuă schimbare.

01:50
VORBESTE LUMEA
Petrecere tematică pentru fiul Claudiei Pavel
Claudia Pavel s-a întors recent dintr-o vacanță la Disneyland pe care a petrecut-o alături de fiul său. Acasă, artista i-a organizat o super petrecere cu tematica "Minecraft". S-au distrat, au dansat si au petrecut momente frumoase în familie

18:00
VOCEA ROMANIEI
Andra poate să se exprime doar prin fapte

00:39
Corina Cretu
Corina Creţu: Unele neîmpliniri ale statelor UE sunt puse pe seama Bruxelles-ului
Iohannis, la Roma: Am transmis mulțumiri pentru felul în care românii sunt tratați în Italia
Top 5 orașe din Europa în care milenialii și-ar dori să locuiască
Cazinoul din Constanța ar putea fi renovat. Anunțul făcut de primarul orașului
Exercițiu seism 2018. Reacția autorităților la un bilanț de 3000 de morți și 5000 de răniți
Un tânăr băut a făcut prăpăd pe o stradă din Râmnicu Sărat
Augustin Lazăr
Procurorul general: Dosare precum cel al Revoluției sau al violențelor din 10 august vor fi afectate de OUG
130.000 de români s-au închinat la moaștele Sf. Parascheva. Unii au făcut LIVE pe Facebook
Mesajul lui Klaus Iohannis pentru românii din Italia. Oamenii l-au aplaudat și i-au scandat numele
Scene sângeroase într-o familie din Vaslui, cu 4 copii. Soția acuzată că și-a ucis soțul băut
Femeie cu arsuri grave, după o explozie puternică petrecută în apartament
Case distruse de foc după ce o femeie a făcut focul în sobă. Greșeala comisă