Guvernul a aprobat exproprierile pentru Autostrada Ford. Proprietarii, nemulțumiți de sume


Ultimul update: Miercuri 10 Aprilie 2019 19:27
Data publicarii: Miercuri 10 Aprilie 2019 18:16
Categorie: Stiri actuale

După mulţi ani de aşteptare, Guvernul face în sfârşit paşi importanţi pentru realizarea drumului expres care urmează să lege Craiova de Piteşti.

Executivul a aprobat miercuri lista cu terenurile şi imobilele care urmează să fie expropriate pentru a face loc şoselei de viteză. Aşa-numita "Autostrada Ford" este cerută de multă vreme de constructorul american de maşini, care spune că drumul i-ar putea permite să-şi mărească producţia la o mie de autoturisme pe zi. Şi alţi investitori din zonă au cerut o autostradă, ca să-şi poată dezvolta afacerile şi să ajute astfel economia.

Sunt peste 800 de oameni pe lista celor care urmează să fie expropriaţi pentru a face loc drumului expres care urmează să lege Craiova de Piteşti.

Imobilele şi terenurile vizate însumează o suprafaţă de aproape 1.500.000 de metri pătraţi. Acestea se află în zona primelor două tronsoane ale drumului, unde vor începe mai întâi lucrările.

Guvernul a aprobat despăgubiri de 4,5 de lei

 

Pentru românii care urmează să fie expropriaţi, Guvernul a aprobat despăgubiri de 4,5 de lei. Mulţi susţin însă că banii pe care urmează să îi primească sunt prea puţini.

Victor Pascu, proprietar: "Sunt trei locuri de casă, unul lângă altul. Eu am luat unul şi pe celelalte două le-am cumpărat. Mie pe casa aia - deci acum suntem în 2019 - în 2017 mi-a dat un miliard şi jumătate, dar eu nu am avut-o de vânzare. Eu aş vrea cât mai mult."

Costel Țicloi, proprietar: "Acolo au făcut găurile. Că pe acolo o să treacă autostrada. Vine evaluatorul şi zice cât îmi dă şi cu asta basta. Eu nu am niciun cuvânt de spus. Eu aş vrea să îmi dea casa pe casă."

Alţi oameni care au proprietăţi în calea drumului expres spun că până acum nimeni nu i-a anunţat că urmează să fie expropriaţi. Lucrurile sunt neclare şi pentru unii primari din zonă.

Marin Vlăduț, Pprimar Barza: "Nu ştiu dacă, de exemplu, drumul expres taie numai o parte din tarla, să zicem capătul ei. Nu ştiu cât îi va despăgubi. Dacă o tarala are 500 de metri şi lor le trebuie o sută de metri, cred că cealaltă lungime de 400 de metri rămâne. Deci, ei vor fi expropiati numai pentru partea de o sută de metri lungime. Nu ne-a spus până în prezent cum va fi."

"Eu am 2.500 de metri patrați... Pe mine nu m-au înştiinţat. Dacă ştiam, nu mai cultivăm porumb pe el", spune un bătrân.

Drumul expres Craiova - Piteşti va avea 121 de kilometri

 

Numit şi Autostrada Ford, drumul expres Craiova - Piteşti va avea o lungime de 121 de kilometri.

Deocamdată, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a semnat însă doar trei contracte pentru proiectare şi construcţia a 57 de kilometri.

Primul tronson, de aproape 20 de kilometri, va fi făcut de o firmă din Italia, cu 76 milioane de euro.

Al doilea, de aprope 40 de kilometri, care va ocoli oraşele Balş şi Slatina, va costa peste 300 de milioane de euro.

Lucrările trebuie terminate în cel mult trei ani şi sunt finanţate din fonduri europene nerambursabile.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Compania care a construit cel mai lung pod vine să facă autostrada București-Brașov
Autostrada Urbană deschide drumul altor investiții. „Strada milionarilor”, transformată
VIDEO PROTVPLUS.RO