20 de milioane de lei ne costa in acest an pensiile speciale ale parlamentarilor. Cati alesi s-au inghesuit sa depuna cereri

31-07-2016 17:33


Aproximativ 600 de fosti parlamentari, dintre care 443 sunt fosti deputati si circa 150 fosti senatori, vor beneficia de la 1 august de pensii speciale, Guvernul alocand la rectificarea bugetara 20 de milioane de lei pentru aceste indemnizatii speciale.

Concret, cine a avut un mandat legislativ va lua in plus, fata de pensia pentru limita de varsta, aproape 1.600 de lei, lunar. Pentru cei care au stat 8 ani in bancile Parlamentului, suma creste la 3.100 de lei.

Potrivit proiectului de Ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara pe anul 2016, Guvernul a alocat 20 de milioane de lei pentru aceste pensii speciale, 13 milioane la Camera Deputatilor si 7 milioane lei la Senat, in conditiile in care cuantumul indemnizatiei se suporta din bugetul de stat si se plateste prin bugetul Parlamentului, potrivit news.ro.

Fostii senatori si deputati care doresc sa beneficieze de aceasta indemnizatie trebuie sa depuna o cere la Secretariatul General al Camerei Deputatilor sau al Senatului, dupa caz, pana in acest moment fiind depuse aproape 600 de astfel de cereri.

Legea de modificare a Statutului deputatilor si senatorilor prin care sunt introduse pensiile speciale pentru parlamentari a intrat in vigoare in luna ianuarie, dupa ce in decembrie presedintele Klaus Iohannis a promulgat-o.

Fostii senatori si deputati trebuia sa beneficieze de aceasta insemnizatie speciala din martie, dar Guvernul respinsese in februarie normele metodologice redactate de conducerea Parlamentului.

Potrivit legii, parlamentarii beneficiaza de indemnizatia pentru limita de varsta de la data la care li se acorda drepturile de pensie pentru limita de varsta, dar nu mai devreme de data incetarii mandatului aflat in derulare.

Fostii deputati si senatori vor primi pensia speciala care va fi calculata in functie de numarul de mandate incheiate, insa nu mai mult de trei, in cuantumul a 0,55% din indemnizatia de parlamentar. De asemenea, pentru a beneficia de aceasta pensie speciala, ei trebuie sa fi incheiat cel putin un mandat complet si nu vor beneficia ce pensii speciale parlamentarii condamnati definitiv pentru comiterea, in calitate de deputat sau senator, a unei infractiuni de coruptie.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO