Comoara din gunoi pe care Romania o ignora. Solutia pentru caldura mai ieftina si preturi mai mici in magazine

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Luni 02 Noiembrie 2015 07:06
Data publicarii: Vineri 30 Octombrie 2015 18:22
Categorie: Stiri actuale

Din fiecare tona de gunoi, Romania ar putea produce curent electric, combustibil bio si ingrasamant pentru agricultura. Este propunerea de lege facuta de Asociatia Romana pentru Biogaz, si Biomasa.

Organizatia sustine ca daca ne-am lua dupa nemti, danezi sau norvegieni si am avea centrale de biogaz in zonele urbane am reduce costurile cu depozitarea gunoaielor si am avea chiar caldura mai ieftina si preturi mai mici in magazine.

Romania produce anual 120 de milioane de tone de gunoi. Din pacate doar 3% din aceasta cantitate este reciclata, restul ajunge in astfel de gropi de gunoi asa-zis ecologice. Ne ingropam la propriu in gunoi, avertizeaza organizatiile de protectia mediului.

Aceasta groapa de gunoi de langa Bucuresti, aflata in continua extindere, face nelocuibila toata zona dimprejurul ei, sustin localnicii.

Localnic: "Nu se poate asa - am muncit in Italia, am facut casa si nu putem locui aici. Miroase foarte urat. Sa vedeti cum e cand bate vantul, tot gunoiul de acolo e aici la noi"

In Danemarca, oamenii recicleaza aproape tot gunoiul, 95% din tot ce arunca e refolosit. Asta inseamna preturi mai bune ca in Romania la supermrketuri si facturi de intretinere mai mici, pentru ca transforma de 10 ani tot gunoiul menajer in biogaz, curent electric si caldura, plus ingrasamant natural. Astfel de statii sunt si in Romania, insa le numaram pe degetele de la o mana.

Printr-un proces de "digestie anaeroba" intr-un container ermetic, bacteriile descompun deseurile in metan, azot si dioxid de carbon. Gazele imbuteliate sunt vandute apoi. Instalatia capteaza si caldura, iar prin co-generare se obtine electricitate. Namolul ramas e ingrasamant bio.

Ilias Papageorgiadis, presedintele Asociatiei de Biogaz si Biomasa: "Luam deseurile respective le transformam in biogaz, incalzim lumea mai ieftin, scapa supermarketurile nu plateste consumatorul final, angajam oameni, avem o gramada de avantaje pentru popor. Am pregatit un proiect de lege, proiectul va fi depus la Guvernul Romaniei"

Supermarketurile produc anual 4 milioane de tone de gunoi. De la anul fiecare tona dusa la groapa va fi taxata cu 80 de lei. Daca ar avea unde sa-l duca, ar avea si costuri mai mici. Si producatorii agricoli sustin demersul.

Emil-Florian Dumitru, presedinte Federația PRO AGRO: "Putem produce energie termica pe care s-o utilizam in sere spre exemplu pentru Romania stiti ca produce legume doar sezonier"

Romania are termen limita sfarsitul acestui an ca sa atinga pragul de 30% reciclare pentru gunoi, iar Comisia Europeana a declansat procedura de sanctiune si ne poate amenda cu 200 de mii de euro pe zi, daca nu reciclam deseurile.
 

Bani aruncati la gunoi. Cat vom plati in plus pe luna pentru ca nu suntem in stare sa reciclam
Bani aruncati la gunoi. Cat vom plati in plus pe luna pentru ca nu suntem in stare sa reciclam
VIDEO PROTVPLUS.RO
bon fiscal
Loteria Bonurilor 21 aprilie 2019. Bonurile fiscale câștigătoare din luna martie
Unde l-au dus susținătorii PSD pe tânărul care a strigat NIMIC la Dragnea și ce i-au făcut
Bloc de 10 etaje pe zonă verde, în parc. Consiliul General a votat o ”crimă”, în Capitală
Ce semnifică pentru creștini „cununa lui Iisus” pe care o iau de la biserică de Florii
Sărbătoarea Învierii în marile orașe din țară. Creștin: „Ne-a adus Lumina pe acest pământ”
Atac în Sri Lanka. Starea celor 8 elevi români, care se aflau într-un schimb de experiență
Spitalul din Ilov
Reportaj The Guardian: „Spitalele românești sunt în criză, în timp ce imigrația face ravagii”
LOTO 6/49, 21 aprilie 2019. Care sunt numerele câștigătoare
Paştele catolic. Lumea creştină occidentală sărbătoreşte învierea Domnului
Secretul ierburilor mâncate de strămoşii noştri. Ce trebuie făcut înainte de cules
Secretul unei bătrâne din Maramureş, poreclită "Maria Olandeza". Ce plante creşte
Calea Victoriei, transformată în club pentru o seară. Reacția localnicilor