Cât va dura greva generală din învățământ. Părinții trebuie să se pregătească pentru o lungă perioadă grea
Procentul angajaților din educație care s-au solidarizat grevei generale se apropie de 90 la sută. La invitația premierului Ciucă, negocierile cu sindicatele din educație vor fi reluate, duminică după amiază.
Însă, șefii de sindicat avertizează că nici profesorii, nici părinții nu ar trebui să se aștepte la anularea protestului. Conflictul de muncă va fi oprit abia după ce toți angajații din învățământ vor decide acest lucru, printr-un nou referendum. Care poate dura câteva zile.
Pentru cei care încă mai speră în anularea grevei generale în urma discuțiilor cu premierul, organizatorii protestelor au un mesaj tranșant.
Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret: ”Nu există o asemenea șansă, pentru că lucrurile se desfășoară la modul următor: până la rezolvarea nemulțumirilor este ceva cale. Ca un mesaj pentru cei care ar încerca să le pună absențe sau să îi amenințe să vină la ore... nu este în regulă așa ceva! Și să rețină un lucru- noi, ca dascăli, trebuie să fim modele pentru elevii noștri”.
Sunt clase unde, din orarul de luni, nu se va face decât o oră. Altfel spus, un singur profesor nu începe greva. Dacă nu sunt în bancă, elevii care lipsesc ar trebui, teoretic, să primească absență. Însă, profesorii și învățătorii sunt răspunzători în caz că elevul aflat altundeva pățește ceva. Totuși, e greu de crezut că toți părinții își vor aduce copiii ca să stea degeaba la școală.
Adriana Stere: ”Cât va dura greva este, deocamdată, imposibil de anticipat. Cele mai îndelungate greve generale declanșate de sindicatele din educație au ținut una trei săptămâni, și alta mai mult de o lună. Cert e că, așa cum a fost declanșată - prin referendum- la fel se va stinge. Odată ce liderii vor ajunge la un consens cu autoritățile, acea variantă va fi prezentate sindicaliștilor. Tot prin vot liber, aceștia vor hotarî dacă este o variantă mulțumitoare, iar conflictul de muncă poate fi încheiat”.
”Această țară se va duce pe tobogan, iremediabil”
Simion Hăncescu: ”Această țară se va duce pe tobogan iremediabil. Asta e situația acum. Sperăm să se întâmple o minune, nimeni nu-și dorește acest conflict de amploare, dar mingea este acum la guvernanți”.
O altă problemă ar fi consecința participării la grevă. Liderii sindicali susțin că, după ce numărul participanților a fost transmis către inspectorate, unii directori și-au informat subalternii că, pe timpul protestului, contractul lor va fi suspendat și vor pierde vechimea în muncă. Organizatorii susțin că, de fapt, vechimea angajaților care protestează nu va fi afectată, deși activitatea didactică se suspendă.
Tot luni, o parte din personalul învățământului superior face pasul premergător grevei generale- suspendă cursurile câteva ore.
Anton Hadăr: ”Salarii ca lumea! Ați văzut la medici... dacă s-a vrut, s-a putut. Nu mai pleacă medicii din țară”.
Profesorii din facultăți au aceleași doleanțe precum colegii din sistemul preuniversitar.
Între timp, liderii coaliției au decis să suspende negocierile pentru formarea noului guvern, până când vor rezolva greva profesorilor și reforma pensiilor speciale.