Profesorii care au participat la greva risca sanctiuni. Sindicalistii se gandesc acum sa boicoteze examenele nationale
A fost greva in invatamant luni dimineata in mai multe scoli din sectorul sase al Capitalei. Profesorii sunt nemultumiti ca nu mai primesc majorarile salariale promise in programul de guvernare PSD.
Protestul a incetat dupa cateva ore. Multi parinti nu si-au mai dus copiii la scoala, pentru ca stiau de vineri de protest. Dascalii vor plati pentru asta, spune inspectoratul scolar, pe motiv ca greva este ilegala.
Mai putin de jumatate dintre elevii de la Scoala 157 din Bucuresti au venit astazi la scoala. Dar nu au facut ore dimineata, pentru ca profesorii au intrat in greva.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Situatia a fost aceeasi in mai multe scoli din sectorul 6. Unii parintii ii sustin pe profesori.
Greva a incetat dupa aproape doua ore. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a anuntat ca cei mai multi dintre profesorii din tara nu au fost de acord cu aceasta forma de protest. Asa ca au anulat greva generala de la nivel national, care ar fi urmat sa inceapa astazi.
Simion Hancescu, presedinte FSLI: "In urma referendumului au fost doar 46%, conform legii nu putem organiza greva generala."
Asadar, nici greva de astazi nu a fost legala- sustin resprezentantii Inspectoratului scolar al Capitalei.
Dupa o ancheta interna, profesorii care au protestat astazi ar urma sa piarda banii din salariu pentru aceasta zi de munca. Intre timp, sindicalistii se gandesc sa boicoteze examenele nationale. Insa deocamdata nu au anuntat nimic oficial.
FSLI: Nu sunt intrunite conditiile pentru declansarea grevei
Reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) anunta ca nu sunt intrunite conditiile pentru declansarea grevei generale, spunand insa ca aceasta nu inseamna ca salariatii din invatamant sunt multumiti de Legea salarizarii. "Nemultumirea este profunda", spune conducerea FSLI, precizand ca protestele pot fi reluate dupa inceperea anului scolar 2017-2018.
Conform hotararii Colegiului National al Liderilor F.S.L.I. din 31 mai, in perioada 06 - 09 iunie 2017 membrii de sindicat ai organizatiilor sindicale afiliate la aceasta federatie au fost consultati, prin referendum, pentru a-si exprima optiunea cu privire la declansarea grevei generale incepand cu 12 iunie.
Potrivit FSLI, in urma centralizarii datelor primite de la sindicatele afiliate, reiese ca 45,67 % din totalul membrilor de sindicat F.S.L.I. au spus ”DA” pentru greva generala, incepand cu 12 iunie, un numar de 27 de sindicate afiliate avand intre 50% si 86% optiune pentru aceasta forma de protest.
In aceasta situatie, nu sunt intrunite conditiile legale de a declansa greva generala la nivelul tuturor sindicatelor afiliate la FSLI, spune sursa citata.
Conducerea FSLI spune, insa, ca faptul ca nu sunt intrunite conditiile de declansare a grevei generale nu inseamna ca salariatii din invatamant sunt multumiti de Legea salarizarii.
"Nemultumirea lor este profunda! Inca o data se demonstreaza ca, in ciuda faptului ca sunt umiliti, dascalii pun pe primul plan interesul elevilor si nu doresc ca si acestia sa fie afectati. Este clar ca guvernantilor nu le pasa de personalul din invatamant, insa acestia trebuie sa ia in calcul faptul ca protestele pot fi reluate dupa inceperea anului scolar 2017-2018 si speram ca ni se vor alatura atat elevii, cat si parintii acestora", adauga reprezentantii FSLI.
ISMB: Examenul de bacalaureat se desfasoara in conditii normale in Capitala, inclusiv in scolile din sectorul 6
Examenul de bacalaureat se desfasoara in conditii normale in toate unitatile de invatamant din Capitala, inclusiv in liceele din sectorul 6, unde filiala locala a FSLI a anuntat greva pe termen nelimitat incepand de luni, a declarat, pentru News.ro, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), Maria Stefania Manea.
"Fac precizarea ca noi (ISMB- n.r.) nu am fost anuntati cu privire la organizarea unei greve generale. Cei de la FSLI din Sectorul 6 au trimis o nota membrilor lor prin care ii anunta ca incepand din 12 iunie intra in greva pe perioada nedeterminata. In aceste conditii, ei merg la clase, dar nu tin ore', a explicat purtatorul de cuvant al ISMB.
Totusi, profesorii implicati in examenul national de bacalaureat isi desfasoara activitatea normal, adica participa la probele care au loc in aceste zile, a mai spus Manea.
Reprezentantii filialei Sector 6 a FSLI anuntasera ca aproximativ 1.000 de profesorii de la scolile din Sectorul 6 al Capitalei, membri ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, intra in greva, luni, nemultumiti de Legea salarizarii.
Reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant au anuntat, luni, ca nu sunt intrunite conditiile pentru declansarea grevei generale, spunand insa ca aceasta nu inseamna ca salariatii din invatamant sunt multumiti de Legea salarizarii. "Nemultumirea este profunda", spune conducerea FSLI, precizand ca protestele pot fi reluate dupa inceperea anului scolar 2017-2018.