Grevă generală din învățământ, începând de luni. Universitatea care nu se afiliază protestului
Peste 100.000 de profesori vor intra, luni, în grevă generală, după cea de avertisment pe care au organizat-o miercuri, timp de două ore. Pentru că negocierile cu reprezentanții guvernului au eșuat, vor trece, așadar, la un protest de amploare.
Sindicaliștii din sistemul universitar, școli și licee cer mărirea salariilor, a sporurilor și plata orelor suplimentare. Nu spun, însă, nimic despre rezultatele alarmante ale elevilor la examene și rata uriașă de abandon școlar.
Acolo unde greva de avertisment s-a nimerit spre finalul programului, școlarii n-au fost lăsați să plece acasă. În timpul orelor, profesorii răspund direct de siguranța copiilor.
Alegeri 2024
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
15:02
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
12:41
Mesajul publicat de fiica Elenei Lasconi, după dezbaterea electorală: „Este clar că a învăţat din greşeli”
În timp ce sindicaliștii au parafat, împreună cu reprezentanții Ministerului Educației, calendarul pentru negocierile revendicărilor salariale, într-o oră de chimie, la liceul Lazăr din București, elevii au făcut în bănci un alt fel de experiment: au jucat șah. Alții au văzut un documentar despre tabloul lui Mendeleev.
Melania Hăncescu, profesor de chimie: „Mi s-a părut corect să procedez așa, nu am vrut ca elevii să piardă acest timp”
Angajații din educație cer creşterea salariilor cu rata inflaţiei, plata orelor suplimentare, decontarea navetei, în condiţiile în care salariul unui debutant în sistem este de 2.700 de lei, iar pentru cei cu multe grade didactice, ajunge la 6.000 de lei.
Mariana Varză, profesor pentru învățământul primar: „Despre bani... Numai bani, asta vrem. Și România educată financiar”.
Sindicaliştii au avut discuţii şi cu premierul, iar a rezultatul a fost... greva generală.
Nicolae Ciucă, prim-ministru: „Am avut un dialog foarte bun. Educaţia, prioritate.”
Klaus Iohannis, președintele României: „Solicitările dascălilor pentru măriri salariale, după părerea mea, sunt îndreptăţite. Avem o inflație destul de mare, aici vorbim de o reaşezare. În realitate, avem nevoie de mult mai mult.”
Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ: „Mai este timp să se găsească soluții, dar până atunci, mesajul este clar. De luni, 22 mai, este grevă generală, ora 8.”
SNSPA ține cursurile
Liderii de sindicat cer solidaritate atât de la părinți, cărora le cer să-și țină copiii acasă de luni, cât și de la elevi, să le susțină doleanțele prin organismele lor de reprezentare.
Va fi, așadar, o nouă pauză forțată, după ce anul școlar în curs, primul cu o nouă structură, a avut porniri întârziate la fiecare modul, zilele libere oficiale pe parcursul perioadelor de școală și libere luate neoficial, înainte de fiecare vacanță.
Cristian Pârvulescu, decan, Științe Politice: „În cazul SNSPA, rectorul a anunţat deja că nu vor exista greve, pentru a nu pune studenţii într-o situaţie dificilă. Asta nu înseamnă că nu înţelegem problemele. Uneori, cadrele didactice din învăţământul superior au salarii mai mici decât cei din învățământul preuniversitar. În condiţiile bugetare actuale, e greu de presupus că se vor găsi multe soluţii în afara legii salarizării, care se amână pentru toamnă”.
În plus, ultimii ani au reflectat trist performanța slabă a sistemului de educație. Rezultatele ultimelor simulări, atât la BAC cât şi la Evaluarea Naţională, sunt mai mult decât îngrijorătoare. De exemplu, după opt ani de şcoală, aproape 25% dintre elevi nu au luat notă de trecere nici măcar la limba română, iar la matematică, peste 40% au reuşit să obţină nota cinci.
Mariana Manea, fost inspector școlar: „Aceste generaţii sunt cele care în pandemie au acumulat goluri, iar această grevă este o nouă ocazie să acumuleze goluri în plus.”
În plus, ultimele teste la nivel naţional au arătat ca peste 40% dintre elevi nu înţeleg şi nu se pot folosi de cunoştinţele predate în şcoală.